Önceden zabıta olan memur tekrar zabıta atanır mı?

23/05/2016 00:05:00
Yazdır

Soru

2011 in 11 Ayında belediyede acık tan atama ile zabıta memuru olarak göreve başladım (uzman erbaşlıktan geçtim) 3 yıl zabıta memurluğu yaptıktan sonra. Geçici görev ile özel kalem müdürlüğünde 3 defa 6 aylığına görevlendirildim. 15.02.2016 tarihinde 8.dereceli memur kadrosuna gih Sınıfında 9.derecenin 1.kademe aylığı verilmek suretinde naklen atandım. 16.05.2016 pazartesi günü hiçbir haber ve gerekçe göstermeksizin zabıta müdürlüğüne ve kadrosuna geçirilmem için yazım başkanlık tarafından yazılmış tamamen siyasi olduğunu düşünmekteyim. Böyle bir atama mümkün müdür?
İzleyebileceğim hukuki bir süreç var mıdır?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Memurların kurumlarınca görevlerinin ve yerlerinin değiştirilmesi" başlıklı 76 maddesinde "Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler.
Memurlar istekleri ile, kurumlarında kazanılmış hak derecelerinin en çok üç derece altında aynı veya başka yerlerdeki kadrolara atanabilirler.
Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları mümkündür.
Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına göderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir."
hükmü bulunmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurlar Kamunun
"Temel ilkeler" başlıklı 3 üncü maddesinde "Bu kanunun temel ilkeleri şunlardır:
Sınıflandırma:
A) Devlet kamu hizmetleri görevlerini ve bu görevlerde çalışan Devlet memurlarını görevlerin gerektirdiği niteliklere ve mesleklere göre sınıflara ayırmaktır.
Kariyer:
B) Devlet memurlarına, yaptıkları hizmetler için lüzumlu bilgilere ve yetişme şartlarına uygun şekilde, sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkanını sağlamaktır.
Liyakat:
C) Devlet kamu hizmetleri görevlerine girmeyi, sınıflar içinde ilerleme ve yükselmeyi, görevin sona erdirilmesini liyakat sistemine dayandırmak ve bu sistemin eşit imkanlarla uygulanmasında Devlet memurlarını güvenliğe sahip kılmaktır.
"hükmü bulunmaktadır.

  • Liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, Devlet memurları ile 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki kamu iktisadi teşebbüslerinde görev yapan sözleşmeli personelin görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik" ile memurların görevde yükselmeleri unvan değişiklikleri bu çerçevede sınıf değişiklikleri objektif kriterlere bağlanmıştır. Söz konusu Yönetmelik 18/04/1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Mezkur yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesinde "Belediyeler, il özel idareleri ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlardaki memurların görevde yükselmelerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla İçişleri Bakanlığı tarafından Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü alınmak suretiyle bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren 6 ay içerisinde bir genel yönetmelik hazırlanarak yürürlüğe konulur." hükmüne yer verilmiştir.

Yukarıda belirtilen hüküm uyarınca, İçişleri Bakanlığınca hazırlanan "Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik" 04.07.2009 tarihli ve 27278 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Söz konusu Yönetmeliğinde "Zabıta ve itfaiye personeli
MADDE 21 - (1) Zabıta ve itfaiye personelinin görevde yükselme işlemleri, ilgili mevzuat hükümlerine göre yürütülür.
Kazanılmış haklar
MADDE 22 - (1) Bu Yönetmelik kapsamında bulunan unvanları, daha önce ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak kazananların ve bu kadrolara atananların hakları saklıdır."i
fadeleri yer almaktadır.

11.04.2007 tarihli ve 26490 sayılı Resmi Gazete'de Belediye Zabıta Yönetmeliği yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Belediye Zabıta Yönetmeliği yayımlandı


Söz konusu Zabıta Yönetmeliğinin "Kazanılmış hakların saklılığı" başlıklı 50 nci maddesinde "(1) Bu Yönetmelik kapsamında bulunan görevlere ilgili mevzuata göre atanmış olan zabıta personelinin kazanılmış hakları saklıdır."hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde, daha önce zabıta memur iken GİH sınıfında memur kadrosuna atanan kişinin zabıta memur kadrosuna atanmasında mevzuata aykırı bit husus bulunmamaktadır.

Ancak İdare işlemlerini hizmet gerekleri kamu yararı ve eşitlik prensibine uygun olarak yapması gerekmektedir.

İdarenin her türlü eylem ve işlemine karşı yargı yoluna müracaat etmek mümkün bulunmakla birlikte mahkeme kararının sonucu hakkında peşin sonuç söylenemez.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam