SGK 5-15 dereceli kadrolara atanmada hizmet süresinin önemi?

20/06/2016 11:08:00
Yazdır

Soru

Kolay gelsin,
SGK görevde yükselme ve unvan değişiklik sınav ilanında derece belirtmeden ilana çıkıp sınavları yaptı. Başarı puanlarının eşitliği halinde hizmet süresi diyor. Buraya kadar sorun yok. Ancak hizmet süresini hesaplarken herkes için 68/b hesabı yapılıyor. 68/B nin kimler için yapılacağı çok açık değil mi sizce? İlk 1.2.3.4 dereceli kadrolar için 68/b yani özeldeki süreler hesaplamaya katılırken diğer dereceli kadrolar için özeldeki sürelerin hesaplanmaması gerekmez mi. Sizce kurum hizmet süresinin hesabını yanlış yapmıyor mu

Cevap


657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Memurun başka sınıfta ve derecesinin altında bir görevde çalıştırılmıyacağı" başlıklı 45 inci madde de "Hiç bir memur sınıfının dışında ve sınıfının içindeki derecesinin altında bir derecenin görevinde çalıştırılamaz.
5 inci ve daha aşağı derecelerdeki kadrolara, derece yükselmesi için gerekli nitelikleri haiz memur bulunmaması hallerinde, 36 ncı maddede belirtilen öğrenim durumları itibariyle tespit olunan yükselinebilecek dereceyi aşmamak ve karşılık gösterilecek kadro derecesi kazanılmış hak aylık derecelerinin üç üst derecesinden fazla olmamak kaydıyla, bu dereceler karşılık gösterilerek, kendi derecesi ile aynı sınıftan memur atanması mümkündür.
Bu gibiler, işgal ettikleri kadroda kazanılmış derece ve kademelerinin aylığını almaya devam ederler ve kazanılmış aylıklarındaki kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi genel esaslara göre yapılır. Karşılık gösterilen kadrolar, ilgililer için kazanılmış hak teşkil etmez."
hükmü bulunmaktadır.

Söz konusu düzenleme ile Devlet memurunun hak etmediği halde 5-15 dereceler arasındaki kadrolar için memur en fazla üç üst derece ta atanabileceği hükmü getirilmiştir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde "Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir. (2)
Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;
a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,
b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300'den az olanlar için en az 10 yıl,
c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl,
hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır. Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir. Bu sürelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dahil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama Organı Üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dahil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır.
Bu bent hükümlerine göre atananlar atandıkları kadronun aylık (Ek gösterge dahil) ve diğer haklarından yararlanırlar. Bu suretle üst dereceye atananların bu kadrolarda geçirdikleri her yıl kademe ilerlemesi ve her "3" yıl derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylık derecelerinin yükselmesinde gözönüne alınır. Ancak atandıkları kadro aylıkları, başka görevlere atanma halinde kazanılmış hak sayılmaz."
ifadesi yer almaktadır.

68/B ile hak etmediği halde 1-4 dereceli kadrolara atama usul ve esasları düzenlenmiştir.

Sosyal Güvenlik Kurumu Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği 22.08.2015 tarihli ve 29453 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürülüğe girmiş bulunmaktadır.

http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.21081&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=

Anılan Yönetmeliğin "Başarı sıralaması ve listesi" başlıklı 15 inci maddesinde "(1) Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı için ilan edilen boş kadro sayısı kadar atama yapılması başarı sıralamasına göre olur. Başarı sıralamasının belirlenmesinde başarı puanı esas alınır. Başarı puanı, şube müdürü ve merkez müdürü kadrolarına atanacaklar için yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalaması; diğer kadrolara atanacaklar için yazılı sınav puanı esas alınmak suretiyle tespit edilir.
(2) Başarı puanlarının eşit olması halinde sırasıyla;
a) Hizmet süresi fazla olanlara,
b) Daha üst öğrenimi bitirmiş olanlara,
c) Üst öğrenim mezuniyet notu yüksek olanlara,
başarı sıralamasında öncelik verilir.
(3) Birinci ve ikinci fıkraya göre başarı listesi oluşturulur ve sınav sonuçlarıyla birlikte ilan edilir. Sınavlarda başarılı olmalarına rağmen, ilan edilen kadro sayısı nedeniyle ataması yapılamayacak personelden en fazla asıl aday sayısı kadar personel, Kurumca ihtiyaç duyulması halinde, başarı listesinde yedek olarak belirlenebilir."
denilmektedir.

Mezkur Yönetmeliğin tanımlar başlıklı 4 üncü maddesinde "ğ) Hizmet süresi: Aylıksız izinli olarak geçen süreler hariç muvazzaf askerlikte geçen süreler dahil olmak üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendi çerçevesinde hesaplanan süreleri," ifade edeceği belirtilmiştir.

Söz konusu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde;
1- Başarı sırasının belirlenmesinde hizmet süresine bakılmakta olup hizmet süresi de yönetmelik hükmü gereğince 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin B bendini sayılan hizmetler olarak belirlenmiştir.

2-1-4 dereceli kadrolara müktesep dışı atamalar için 68 /B hizmetine bakılması gerekmektedir.

3-657 sayılı Kanunun 45 inci maddesi uyarınca 5-15 dereceli kadrolara yapılacak atamalarda ise müktesebinizin 3 üst derecesine atama yapılabilmektedir. Hizmet süresinin önemi bulunmamaktadır.

4-Bu çerçevede puanların eşitliği halinde görevde yükselme sınavı başarı sırasının belirlenmesinde hizmeti fazla olan öncelik almaktadır. Hizmet süresi de anılan Yönetmelik hükmü uyarınca 68/B hizmetleri esas alınmaktadır. Puanları farklı olan ve 5-15 dereceli kadrolara atanmada hizmet süresine bakılmaz.

Bu soru 8,506 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam