VHKİ nasıl kimya mühendisi olabilir?

18/07/2016 23:25:00
Yazdır

Soru

Selamlar Kolaylıklar Diliyorum,
Ben ... Bakanlığında Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni olarak çalışıyorum. Fakat aynı zamanda Mühendislik Fakültesinin Kimya Mühendisliği Bölümü mezunuyum. Bakanlığımla yapmış olduğum yazışmada ...Bakanlığımızda Kimya Mühendisliği Kadrosu olmadığını öğrendim. Daha önceleri yapılmış ( en son 2015 yılında yapıldı) tüm görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarını inceledim haliyle Kimya Mühendisliği kadrosu da açılmamış.
Size sorum şu: Acaba görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavında bile açılmayacak olan ... bakanlığı bünyesinde bulunmayan kadroya geçebilmek için ben ne yapmalıyım? Mühendislik unvanını almak için hiç mi şansım yok? Bu bölümü boşuna mı okudum, bir ömür VHKİ sonra belki Şef sonra da Müdürlük kariyerini mi planlamalıyım?
Saygılarımla,

Cevap

657 sayılı Devlet Memurlar Kamunun "Temel ilkeler" başlıklı 3 üncü maddesinde "Bu kanunun temel ilkeleri şunlardır:
Sınıflandırma:
A) Devlet kamu hizmetleri görevlerini ve bu görevlerde çalışan Devlet memurlarını görevlerin gerektirdiği niteliklere ve mesleklere göre sınıflara ayırmaktır.
Kariyer:
B) Devlet memurlarına, yaptıkları hizmetler için lüzumlu bilgilere ve yetişme şartlarına uygun şekilde, sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkanını sağlamaktır.
Liyakat:
C) Devlet kamu hizmetleri görevlerine girmeyi, sınıflar içinde ilerleme ve yükselmeyi, görevin sona erdirilmesini liyakat sistemine dayandırmak ve bu sistemin eşit imkanlarla uygulanmasında Devlet memurlarını güvenliğe sahip kılmaktır."
hükmü bulunmaktadır.

Liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, Devlet memurları ile 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki kamu iktisadi teşebbüslerinde görev yapan sözleşmeli personelin görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik" ile memurların görevde yükselmeleri unvan değişiklikleri bu çerçevede sınıf değişiklikleri objektif kriterlere bağlanmıştır. Söz konusu Yönetmelik 18/4/1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik hükümleri uyarınca kurumsal görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmelikleri yürürlüğe konulmaktadır.

657 sayılı Devlet memurları Kanunun "Kadroların tespiti" başlıklı 33 üncü maddesinde "657 sayılı Devlet memurları Kanunun kadroların tespiti başlıklı 33 üncü maddesinin 1 ve 2 inci fıkralarında "Kadrosuz memur çalıştırılamaz.
Genel ve Katma Bütçeli kuruluşlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar; kanunlarla kurulan fonlar, kefalet sandıkları ve Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüklerinde memur deyimine giren kişilere gördürülen hizmetlerin gerektirdiği görevler için tespit olunan kadrolar Genel Kadro Kanununda gösterilir. Milli Güvenliğe ilişkin kadrolardan gizli kalması gerekenler hakkında bu hüküm uygulanmaz."
denilmektedir.
Mezkur hüküm uyarınca 13/12/1983 tarih ve 190 sayılı Genel Kadro Ve Usul Hakkında Kanun Hükmünde Kararname 14/12/1983 tarih ve 18251 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Anılan Kanun Hükmünde Kararnamenin 6 ve 8 inci maddeleri uyarınca 25.4.1984 tarih ve 84/8029 Bakanlar Kurulu Karar ile kararlaştırılan Kadro İhdası, Serbest Bırakma ve Kadro Değişikliği İle Kadroların Kullanım Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ve 13.5.1984 tarih ve 18400 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde;
1-Kamu kurum ve kuruluşları hizmet ihtiyacı esas alınarak unvan değişikliği sınavı yapmaları gerekmektedir. Kimya mühendisi ihtiyacı olmayan bir kurum memur daha fazla maaş alsın diye unvan değişikliği sınavı açılamaz. Bu tür bir işlem aslen görevi kötüye kullanmak olarak değerlendirilebilir.

2-Kimya mühendisi istihdam eden bakanlık ve kamu kurumları bulunmaktadır. Söz konusu bakanlıklara geçmek suretiyle unvan değişikliği sınavı ile kimya mühendisi olabilirsiniz.

3-KPSS sınavına girmek suretiyle iyi bir puan alarak Kimya mühendisi istihdam eden kurumlara da yerleştirilmek suretiyle unvanınızı değiştirebilirsiniz.

4-İsterseniz bakanlığınızın açmış olduğu görevde yükselme sınavları neticesinde şef veya şube müdürü olmanıza da engel bulunmamaktadır. Kısa dönemde görevde yükselme sınavı ile yükselmenizi bu arada nakil olmanız halinde de unvan değişikliğini tavsiye ediyoruz ancak tercih sizindir.

Bu soru 7,302 defa okundu. 2 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam