GİH'de bulunan memur, naklen üniversitede kütüphaneci atanabilir mi?

14/11/2016 20:54:00
Yazdır

Soru

Merhabalar.

657'nin 74. maddesine göre bir kurumda gih olan memur kütüphanecilik mezunuysa üniversitenin kütüphaneci kadrosuna naklen atanması mümkün müdür acaba? Bu konu çok muallakta net bir yanıt yok. Yardımcı olursanız sevinirim.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun; memurların bir kurumdan diğerine nakillerine ilişkin 74. maddesinde, "Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği de şarttır. Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları caizdir. Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir." hükmü yer almaktadır.

Kurumlar arası naklen atama prosedürü özetle:

1-Memur geçmek istediği kuruma müracaat etmesi,

2-Memurun müracaat ettiği kurumun memurun hizmetine ihtiyaç duyması, almak istemesi, nakil hususunda muvafık olması,

3-Memuru naklen almak isteyen kurumun çalıştığı kurumdan muvafakatinin istenmesi,

4-Memurun çalıştığı kurumun memurun naklini uygun görmesi halinde muvafakat vermesi, naklinin isteyen kuruma yapılmasının mümkün olduğunu bildirmesi,

5-Memuru naklen almak isteyen kurum muvafakat üzerine memurun atamasını yapmak suretiyle çalıştığı kuruma göndermesi,

6-Memurun çalıştığı kuruma gelen atama yazısının memura tebliğ edilmesi ve işliğinin kesilmesi,

7-Kurumlar farklı yerlerde ise 15 aynı yerde ise ertesi gün yeni kurumda (iş yerinde) görev başlanılması,

Olarak sıralanabilir.

Öte yandan 12/04/2014 tarih ve 28970 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulan Yükseköğretim Üst Kuruluşları İle Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği ile yükseköğretim kurumları memurlarının görevde yükselme ve unvan değişiklikleri çeşitli kriterlere bağlanmıştır. Bu Yönetmeliğin 4. maddesinde "Unvan değişikliği: En az orta öğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere yapılacak atamaları ifade eder." denilmiştir.

Söz konusu Yönetmeliğin 5. maddesinde, unvan değişikliğine tabi kadrolar arasında kütüphaneci de sayılmaktadır.

Unvan değişikliği suretiyle atanacaklarda aranacak genel şartların düzenlendiği 8. maddede "Bu Yönetmelikte belirtilen unvan değişikliğine tabi kadrolara atanabilmek için;

a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen hizmet şartlarını taşımak,

b) Unvan değişikliği sınavında başarılı olmak,

gerekir." denilmiş, 9. maddede ise kütüphaneci kadrosuna atanabilmek için özel şart olarak "Fakülte veya dört yıllık yüksekokulların bilgi ve belge yönetimi bölümü, kütüphanecilik bölümü veya eşdeğeri diğer bölümlerinden mezun olmak" düzenlenmiştir.

Ayrıca söz konusu Yönetmeliğin 19. maddesinde, "1) Bu Yönetmelik kapsamındaki personelin 5 inci maddede belirtilen unvan değişikliğine tabi kadrolara atanması, sözlü sınava ilişkin hükümleri hariç olmak üzere, bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yapılacak unvan değişikliği sınavı sonundaki başarısına göre gerçekleştirilir.

(2) Unvan değişikliği sınavları, görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliğine ilişkin konular esas alınarak yazılı olarak yaptırılır ve bu sınavlara katılacaklarda, kurumda veya öğrenim durumları ile ilgisi bulunmayan görevlerde belirli süre hizmet yapmış olma şartı aranmaz. Unvan değişikliği sınavı kapsamındaki görevlere, sadece kurumun kendi personeli başvurabilir.

(3) Unvan değişikliği sınavında yüz puan üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılırlar." düzenlemesi, 21. Maddesinde "Diğer kamu kurum ve kuruluşlarından kuruma naklen atanacaklar için, aynı düzeyde unvanlı kadrolarda görev yapmış olmak şarttır. Bunların atanmış oldukları unvanlardan daha üst unvanlara yükselebilmeleri bu Yönetmelik hükümlerine tabidir." düzenlemesi yapılmıştır.

Sonuçta, talebinizin unvan değişikliği mahiyetinde bir atama içerdiği görülmektedir. Ancak, bahsedilen hükümlere göre genel idare hizmetleri sınıfında memur olarak çalışan bir personelin aynı veya başka kurumda kütüphaneci kadrosuna doğrudan atanması mümkün değildir.

Bu sebeple, genel idare hizmetleri sınıfındaki memur kadrosundan kurumlar arası nakil prosedürüne uyulmak kaydıyla üniversite bünyesindeki memur kadrosuna naklen geçebileceğinizi, sonrasında geçtiğiniz kurumda kütüphaneci için unvan değişikliği sınavı açılırsa sınava diğer adaylarla eşit şartlarda girebileceğinizi, sınavda başarılı olmanız halinde ise kütüphaneci unvanlı kadroya atanabileceğinizi düşünüyoruz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam