Memur emeklisi eş ve çocuk yardımından faydalanabilir mi?

29/04/2017 14:28:00
Yazdır

Soru

657 sayılı Devlet Memuru emekli olduğunda eş ve çocuk yardımı alır mı?

Cevap

Devlet memurlarının aile yardımları (eş ve çocuk yardımı) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda düzenlenmiştir. 657 sayılı Kanunun 202. maddesinde "Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için . ödenir. Dul memurların çocukları için yukarıki fıkralar hükmü uygulanır. Boşanma veya ayrılık vukuunda mahkeme bu yardımın hangi tarafa ve ne oranda verileceğini de kararında belirtir. Devlet memurunun, geçimini sağladığı üvey çocukları için de bu ödenek verilir." hükmü, 203. maddesinde "Aile yardımı ödeneği Devlet memurlarına her ay aylıklariyle birlikte ödenir." hükmü bulunmaktadır.

Devlet memurları 657 sayılı Kanuna tabi görev yapmaktayken emekliye ayrıldıklarında emeklilik mevzuatından (5434 sayıl Kanun ve 5510 sayılı Kanun) faydalanmaktadır. Ancak bu mevzuatta memur emeklilerine eş ve çocuk yardımı ödenmesi öngörülmemiştir.

Bu nedenle memur emeklilerinin eş ve çocuk yardımından faydalanması mümkün gözükmemektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam