Bildirimdeki sorunlar nedeniyle alamadığım aile yardımını geriye dönük alabilir miyim?

12/03/2019 05:38:00
Yazdır

Soru

18.10.2018 tarihinde çocuğum oldu bildirim yaptığımızda bi kaç kez reddedildi tekrar yollamam durumunda 3 ay sonra onayladı 2019 subat ayında cocuk yardımını alabildim. Ama cocuk bildirim yaptığım esnada mi oldu bilmiyorum eşim çalışmıyor olmasina rağmen çalışıyo diye maaşımda aile yardımı kesildi şubat ayında yatmadı mart ayı icin tekrar bildirim yaptım eşim çalışmıyor olduğuna dair şimdi ben alamadığım 3 ay cocuk yardımı ve şubat ayı aile yardımını alabilirmiyim. Teşekkür ederim...

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 202, 204, 205 ve 206. Maddeleri:

"Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi ve çocuklarından her biri için ödenir."

"Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneğine evlendiği; çocuk için ödenen yardıma da çocuğunun doğduğu tarihi takip eden ay başından itibaren hak kazanır."

"Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneği hakkını eşinden boşanma veya eşinin ölümü, çocuk için ödenen yardım ödeneği hakkını da çocuğun ölümü veya 206 ncı maddedeki hallerin vukuunu takip eden ay başından itibaren kaybeder."

"Aşağıdaki hallerde çocuklar için aile yardımı ödeneği verilmez:

1. Evlenen çocuklar,

2. 25 yaşını dolduran çocuklar (25 yaşını bitirdiği halde evlenmemiş kız çocukları ile çalışamayacak derecede malullükleri resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilenler için süresiz olarak ödeneğin verilmesine devam olunur.),

3. Kendileri hesabına ticaret yapan veya gerçek veya tüzel kişiler yanında her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışan çocuklar (Öğrenim yapmakta iken tatil devresinde çalışanlar hariç),

4. Burs alan veya Devletçe okutulan çocuklar."

Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneğine evlendiği tarihi takip eden aybaşından itibaren hak kazanır.

Memur, çocuk için ödenen yardıma da çocuğunun doğduğu tarihi takip eden aybaşından itibaren hak kazanır.

Hak kazanma durumunda ödeme, memur tarafından verilen Aile Yardımı Bildirimi esas alınarak yapılır. Ancak, Aile Yardımı Bildiriminin ne zaman yapılması gerektiği hususunda bir süre kaydı bulunmamaktadır.

2018 - 2019 Toplu Sözleşmesi:

"Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanma

Madde 39- (1) Aile yardımından yararlanılabilecek eş ve çocuk durumunda meydana gelen değişiklikleri daha sonraki tarihlerde bildiren personele, ilgili mevzuatı uyarınca aile yardımı ödeneği verilmesi koşullarının mevcut olması ve 15.1.2018 tarihinden öncesine taşmaması kaydıyla, anılan bildirime dayanılarak aile yardımı ödeneğinden yararlanabileceği tarihten önceki üç aya kadar olan dönem için de aile yardımı ödenekleri verilir."

Sonuçta, doğum ve evlenmeyle hak kazandığınız ama bildirimdeki sorunlar nedeniyle alamadığınız 3 aylık çocuk yardımını ve eş yardımını toplu sözleşme hükmü sayesinde geriye dönük olarak alabileceğinizi düşünüyoruz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam