Memur, kısa çalışma ödeneği alan eşi için, aile yardımı ödeneği alabilir mi?

04/05/2020 10:05:00
Yazdır

Soru

Ben 657 tabi devlet memuruyum, Eşim özel bir kurumda çalışıyordu ancak korona virüs sebebiyle artık fiilen çalışmamaktadır. Ancak kurumu tarafından kısa çalışma ödeneği başvurusu yapıldı ve ödeneğe hak kazandı.... Ben bu durumda devlet memuru olarak (eşim için) aile yardımı alabilir miyim, alamaz mıyım?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 202. maddesine göre, göre memurun eşi için aile yardımı ödeneği alabilmesinin koşulu; eşin menfaat karşılığı çalışmıyor olması veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almamasıdır.

Kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği ise 4447 sayılı Kanunun ek 2. maddesinde düzenlenmiş olup, belirli durumlarda işyerindeki haftalık çalışma süresinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya en az dört hafta süreyle işyerindeki çalışmaların kısmen veya tamamen durdurulması halidir. Kısa çalışma halinde İşsizlik Sigortası Fonundan kısa çalışma ödeneği ödenmekte olup, işçinin kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için, hizmet akdinin feshi hariç işsizlik sigortası hak etme koşullarını yerine getirmesi gerekmektedir.

5510 sayılı Kanunun 60. maddesinde ise kısa çalışma ödeneği verilen sürelerde çalışanlar genel sağlık sigortalısı kabul edilmektedir. Kısa çalışma süresi boyunca İŞKUR tarafından sadece GSS primi ödenmekte, uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmemektedir. Yani bu süreler emeklilik bakımından dikkate alınmamaktadır.

Kısa çalışma halinde eşin menfaat karşılığı çalışma şartı gerçekleşmemektedir. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli IV sayılı cetvelde sosyal güvenlik kurumları arasında Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü de sayılmaktadır. 657 sayılı Kanunun 202. maddesinde bahsi geçen sosyal güvenlik kuruluşları ise SSK, Bağkur, Emekli Sandığı, 506 sayılı Kanunun geçici 20. maddesinde düzenlenen banka sandıklarıdır. Sosyal güvenlik reformu kapsamında 2006 yılında 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte bu kurumlar Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında birleştirilmiştir. Bu açıdan bakıldığında İŞKUR'un 202. madde anlamında sosyal güvenlik kuruluşu olmadığını değerlendirmekteyiz. Belirtilmesi gereken diğer önemli bir husus ise kısa çalışma karşılığı İşsizlik Sigortası Fonundan yapılan ödemenin aylık değil, kısa çalışma ödeneği adıyla ödenmesidir.

Sonuç olarak, hem İŞKUR'un 202. madde anlamında sosyal güvenlik kuruluşu olarak kabul edilemiyor oluşu hem de kısa çalışma ödeneğinin 4447 sayılı Kanun hükümleri uyarınca geçici süreli yapılan bir ödeme olması ve aylık olarak tanımlanmaması sebebiyle Devlet memurunun kısa çalışma ödeneği alan eşi için, 657 sayılı Kanunun 202. maddesi kapsamında kurumuna aile yardımı bildirimi vermek suretiyle takip eden aybaşından itibaren aile yardımı ödeneğinden faydalanacağını değerlendirmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam