Disiplin cezası almanın görevde yükselme başvurularına bir etkisi var mı?

11/07/2017 00:00:00
Yazdır

Soru

Merhaba.
Diyanet işleri başkanlığı taşra teşkilatında Müezzin olarak görev yapıyorum.
Geçtiğimiz 2016 yılı Eylül ayında 3 gün izinsiz olarak göreve gitmemek sucundan maaştan kesme cezası aldım.
Tek sefere mahsus maaştan bir miktar para kesildi.Aldigim ceza sicile işledi kurumun şahsımıza ait sisteminde de gözüküyor.
Sorum şu ; Aldığım bu ceza nedeni ile görevde yükselme sınavlarına giremiyorum ne zamana kadar devam eder bu durum.Cezanin ileriki zamanlarda hükmünü kaybetmesi gibi bir durum var mi??
Cevabınızı bekliyorum iyi günler.

Cevap

Genel çerçeve görevde yükselme yönetmeliğinin 7. maddesi şu şekildedir:

"Kurumlar, atama yapacakları kadrolar için başvuranlarda aranacak disiplin şartlarını çıkaracakları özel yönetmeliklerinde belirler."

Ancak, 15/4/2015 tarihinde yürürlüğe konulan Diyanet İşleri Başkanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde disipline dair bir düzenlmeye yer verilmemiştir.

Yani genel yönetmelik bu konudaki yetkiyi Diyanet'e bırakmış, Diyanet ise sınırlayıcı bir düzenleme yapmamıştır.

Öte taraftan, 657 sayılı Kanunun 133. maddesi şu şekildedir:

"Disiplin cezaları memurun özlük dosyasına işlenir. Devlet memurluğundan çıkarma cezasından başka bir disiplin cezasına çarptırılmış olan memur uyarma ve kınama cezalarının uygulanmasından 5 sene, diğer cezaların uygulanmasından 10 sene sonra atamaya yetkili amire başvurarak, verilmiş olan cezalarının özlük dosyasından silinmesini isteyebilir.
Memurun, yukarıda yazılan süreler içerisindeki davranışları, bu isteğini haklı kılacak nitelikte görülürse, isteğinin yerine getirilmesine karar verilerek bu karar özlük dosyasına işlenir.
Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının özlük dosyasından çıkarılmasında disiplin kurulunun mütalaası alındıktan sonra yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır."

Bu hükme göre ise aylıktan kesme cezasının özlük dosyasından çıkmasını talep etmek için 10 yıl geçmesi gerekmektedir.

Sorunuz bağlamında söyleyecek olursak, disiplin cezası almış olmanın görevde yükselme için olumsuz bir yanı bulunmamaktadır.

Bu soru 16,307 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam