Yarım gün iznindeyken yıllık izin alırsam yıllık izin nasıl hesaplanır?

07/10/2017 17:36:00
Yazdır

Soru

Merhaba,

Yeni düzenlemede memurların annelik izni bitiminde ilk çocuk için iki ay yarım gün izin tam maaş verileceği düzenlenmiştir.

Bu yarım gün izinli sayılan dönemde yıllık izin alınsa yıllık izin nasıl düşer? yarım gün olarak mı tam gün mü?

teşekkürler,

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 102. maddesi:

Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104/F maddesi:

"Doğum sonrası analık izni süresi sonunda kadın memur, isteği halinde çocuğun hayatta olması kaydıyla analık izni bitiminde başlamak üzere ayrıca süt izni verilmeksizin birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilir. Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay ilave edilir. Çocuğun engelli doğması veya doğumdan sonraki on iki ay içinde çocuğun engellilik durumunun tespiti hallerinde bu süreler on iki ay olarak uygulanır. Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi halinde memur olan eşleri de, istekleri üzerine (A) fıkrası uyarınca verilen sekiz haftalık iznin bitiminden itibaren bu haktan aynı esaslar çerçevesinde yararlanır. Memurun çalışacağı süreler ilgili kurum tarafından belirlenir."

104/F de memurların yarım gün çalışması, yarım gün izinli olması sağlanmaktadır.

Ancak yıllık izinler "gün" bazlı verilmektedir ve bizce bu izinlerin bölünerek kullanılması mümkün değildir.

Sonuçta 104/F'ye göre yarım gün izinli iken yıllık izin alırsanız, günün çalışmanız gereken kısmında bir gün yıllık izinli sayılacağınızı düşünüyoruz. Yani her yarım gün için bir gün yıllık izin düşecektir.

Bu soru 13,899 defa okundu. 1 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam