Emekli bayan memur, işçi babasından aylık alabilir mi?

08/10/2018 10:53:00
Yazdır

Soru

Merhabalar; ben 657'ye tabi devlet memuruyum. Girişim 18/01/1989... Halen görevime devam etmekteyim. Ancak sizlerden bir bilgi almak istiyorum. Babam sigorta emeklisi 1993 yılında vefaat etti. Ben hiç evlenmedim bekarım .657 tabii olduğum için babamın maaşını tabiki alamıyorum bunu biliyorum ancak bir yerde okumuştum emekli olduktan sonra maaş alma durumu olabilirmi? beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim. teşşekkür ederim.

Cevap

Memur, işçi ve esnaf olarak görev yapmış olanlar hakkında farklı sosyal güvenlik düzenlemeleri mevcuttur.

506 sayılı Kanun Madde 68 hükmünde; ölen sigortalının kız çocuklarına aylık bağlanmasına hak kazanılma şartı olarak "18 yaşını, ortaöğrenim yapması halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmamış olan veya çalışamayacak durumda malül bulunan ve Sosyal Sigortaya, Emekli Sandıklarına tabi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almayan çocuklarla yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan ve Sosyal Sigortaya, Emekli Sandıklarına tabi bir işte çalışmayan, buralardan gelir veya aylık almayan kız çocukların her birine % 25'i," şeklinde hüküm bulunur.

Aynı şekilde, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 34 hükmünde de, ölen sigortalının kız çocuklarına aylık bağlanmasına hak kazanılma şartı olarak "Bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocuklardan;

1) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların veya,

2) Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirip malül olduğu anlaşılanların veya,

3) Yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızlarının,

her birine % 25'i," şeklinde hüküm bulunur.

Sonuç değerlendirmemiz olarak:

Hem memur olarak çalıştığınız süre içerisinde, hem de memur olarak emekli aylığı aldığınızda işçi vefat etmiş babanızın aylığınızı alamayacağınızı söyleyebiliriz. Babanızdan dolayı aylık alabilmeniz için hiçbir şekilde SGK kayıtlısı olarak çalışmalarda bulunmamanız ve bu çalışmalarınızdan dolayı da bir aylık veya gelir almamanız gerekir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam