Emekli memur tutuklanırsa, maaşı kesilir mi?

06/03/2019 10:17:00
Yazdır

Soru

SORU: Merhaba. Babam 1990 senesinde memur oldu ve 2015 de emekli oldu. Bu yıl (2019) bi suçtan ötürü savcılık tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Henüz hüküm yememiş ve mahkemesi yapılmamış. Memur emeklisi olduğu için maaşında bir değişiklik olur mu?

Cevap

CEVAP: Memur emeklisi, tutuklu olmasında veya mahkumiyet cezası almasında emekli aylığını almaya devam eder?

Sorunuz özelinde konuyu değerlendirmekteyiz.

5434 e tabi emekli memurların emekli aylıklarının kesilmesi sadece 5335 sayılı Kanunda belirlendiği üzere kamuya ait işyerlerinde göreve başlarlarsa kesilir. Bunun dışında emekli memur her durumda, yani özel işyerlerinde çalışsalarda, tutukluluk veya mahkumiyet durumlarında da kesilmez.

Ancak, emekli memur şayet mahkumiyet cezası almışsa, emekli aylıklarını alabilmesi için vasi tayin etmesi gerekir. Ancak vasisi aracılığı ile emekli aylıklarını SGK'dan alabilirler.

Ayrıca, bu durum sadece emekli olanlarla ilgili değildir. Halen görevde olan memurlar da tutuklu veya mahkumiyet kararı almışlarsa da yaş ve hizmet koşullarını tamamladıkları sürece emekli olabilirler.

Emekli aylıklarında herhangi bir kesinti olmaz, emekli aylıkları hak ettikleri tutar üzerinden ödenir.

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununda kesilme açısından bir hüküm bulunmaz. Sadece memurluk, işçilik, esnaflık gibi karma bir çalışmaları bulunan görevdeki memurlar açısından ikramiye ödenmesi koşulları vardır. Şayet görevdeki memurun görevine son verilme gibi bir durum söz konusu olduğunda memurluk sürelerine emekli ikramiyesi ödemesi yapılmaz.

Bu konularda açıklamalarımız sitemizde mevcut olup ziyaret edilebilir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam