Özel sektörde öğretmenlik yapan memurluğa dönerse sosyal güvenlik şartları nasıl olur?

01/10/2021 00:04:00
Yazdır

Soru

Hayırlı günler. 1992/1997 yılları arasında beş yıl öğretmenlik yaptım. Sonra istifa edip, özel sektörde çalıştım. Mayıs 1999 tarihinden itibaren kesintisiz sgk ödemeleri düzenli yapılıyor. Şu andan itibaren tekrar memurluğa dönsem nasıl ve ne zaman emekli olurum. Sgk mi emekli sandığı mı benim için avantaj olur. Teşekkür eder, hayırlı günler dilerim.

Cevap

Özel sektörde öğretmenlik yapan memurluğa dönerse sosyal güvenlik şartları nasıl olur? Sorunuz özelinde durumunuzu değerlendirmekteyiz.

2008 yılı Ekim ayından önce memurluk hizmetleri olanlar hakkında 5434 hükümleri uygulanır.

5434 hükümlerine göre erkek memurların emeklilik şartları 25 yıl hizmet + emeklilik yaşının tamamlaması ile mümkün olmaktadır.

Emeklilik yaşının bulunmasında 8 Eyül 1999 tarihinden önce çalışmaları olması kaydıyla 23/05/2002 tarihine kadar olan hizmet toplamı esas alınmaktadır.

2008 yılı Ekim ayından önce çalışmaları olanlar hakkında 2829 sayılı hizmetlerin bütünleşmesini sağlayan kanun uygulanır. Bu Kanun uyarınca da son 7 yıl hesabı vardır ve son 7 yıllık hizmet toplamının yarısından fazlası (1260 gün ve fazlası) hangi statüde geçmişse o statü uygulanarak emeklilik şartlarına bakılır.

Ayrıca;

-İşçi statüsündekiler için emeklilik yaş grubunun tespitinde sigortalılık süresinin başlangıcı esas alınır ve 23/05/2002 tarihine kadar olan sigortalılık süresinin az veya fazla olması emeklilik yaş grubunun belirlenmesinde kullanılır.

-Memur statüsündekiler için ise emeklilik yaş grubunun tespitinde 23/05/2002 tarihine kadar olan hizmet toplamına bakılır, sigortalılık başlangıcına bakılmaz.

Bu durumda genel olarak işçi statüsündekiler için emeklilik hizmet ve emeklilik yaş şartı daha avantajlı olmaktadır.

-5434 e tabi memurların emeklilik aylık hesaplamasında görev aylıklarının önemi olmaz.

-İşçi statüsündekilerin emekli aylık hesaplamasında görev aylıklarının önemi bulunur.

-5434 e tabi memurlar emeklilik ikramiyelerini aylık hesaplamasında kullanılan brüt aylık tutarları üzerinden alırlar.

-İşçi statüsündekiler ise emekli ikramiyesi olarak değil de kıdem tazminatı olarak alırlar ve görev aylıklarının önemi bulunur.

Bu durumlarda da işçi statüsündekiler daha avantajlı görülmektedir.

Açıklamalarımız bağlamında durumunuzu değerlendirmemiz/tavsiyelerimiz:

2008 yılı Ekim ayından önce memurluk hizmetleriniz olduğundan, memurluğa başlamanız halinde 5434 e tabi olursunuz.

Emeklilik şartlarınızı tamamlama açısından;

Memurluğa geçmeniz halinde öncelikli olarak en az 3 yıl 6 ay veya daha fazla memurluk statüsünde çalışmanız gerekir ve bu süre geçtikten sonra emeklilik şartlarınız olarak da 25 yıl hizmetinizin tamamlanmış olması ve 54 yaşınızın da doldurulmuş olması gerekir. Bu şartları tamamlarsanız memur statüsünden emekli olabileceğinizi söyleyebiliriz.

İşçi statüsünde kalmanız durumunda da 1992 yılındaki başlangıç ayınız belirtilmediğinden tahmini olarak;

Öğretmenlik çalışmalarınız başlangıcı 1/1/1992 veya 1/9/1992 tarihleri olursa işçi statüsünde emeklilik yaşınız 53 yaş grubu, hizmet süresi de 5600 gün aranır.

Bu iki durumda işçi statüsünde kalınması halinde emeklilik şartlarınızı tamamlamanız daha avantajlı görünmektedir.

Toplu ödeme alınması açısından;

Memurluğa başlamanız halinde emekli ikramiyesi ödemesi alırsınız. Bu ödemenin hesaplanma şekli memurların emekli aylık hesabında dikkate alınan brüt tutar üzerinden yapılır.

İşçilikte ise kıdem tazminatı hesabı yapılır, bu hesaplamada görev aylıkları üzerinden yapılır ve emekli ikramiyesine kıyasen avantajlı olmaktadır.

Emekli aylığı açısından;

Memurlarda emekli aylık hesabında tüm görev aylıkları esas alınmaz, işçilikte ise prime esas kazançlara esas matrah esas alınır, dolayısıyla işçi iken yüksek maaş alınması aylık tutarını da artırır. Aylık konusunda memurlar için kadro, görev ünvanı ve ek gösterge büyük bir etkendir, işçilerde ise yüksek aylık etkendir.

Görev yapma süresi;

Memurlarda bazı görevler hariç 65 yaşının dolum tarihine kadar görev yapabilmektedirler. Bu yaştan önce kendi istemediği sürece emekliye sevk edilememektedirler, bu yaştan sonra ise zorunlu bir emeklilik söz konusudur. Bu konu 5434 sayılı Kanun Madde 40 hükmünde açıklanmıştır.

İşçilerde ise zorunlu emeklilik için bir yaş sınırı bulunmaz.

Bu bağlamda sonuç değerlendirmemiz olarak; her iki statünün emeklilik şartlarının tamamıyla farklı olduğu, dolayısıyla tercihinizi bu şartlar dahilinde yapmanız gerektiğini değerlendirmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam