Sonradan engelli olan Devlet memuru EKPSS'ye girip atanabilir mi?

04/01/2021 00:41:00
Yazdır

Soru

Kamuda kadrolu sosyal çalışmacı olarak görev yapmaktayım. Engellilik durumum sonradan gelişti. Şu an çocuk gelişimi bölümünü okuyorum. Mezun olduğum zaman EKPSS ile atanırsam istifa mı etmem gerekiyor, atandıktan sonra muvafakat mı talep etmem gerekiyor?

Cevap

Çocuk gelişimi bölümü mezunları kamuda Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı kapsamında çocuk gelişimcisi kadrosuna atanabildiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu işbirliği ile açılan Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programını başarı ile tamamlamaları halinde okul öncesi öğretmenliğine atanabilmektedir.

Diğer taraftan, Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmeliğin 14. maddesinin birinci fıkrasında, "Halen memur olarak calısmakta olanlar, baska hizmet sınıfı kapsamındaki kadrolar ile bulundukları kadrolardan farklı olmak kaydıyla mezunu oldukları egitim programları itibarıyla ihraz etmis oldukları unvanlara iliskin kadrolar haric olmak uzere bu Yonetmelik kapsamında yerlestirme islemlerine basvuramaz, yerlestirilseler dahi atamaları yapılamaz." hükmü yer almaktadır. Bu hüküm halihazırda çalışmayan ve kamuda memuriyet kadrosuna atanmayı bekleyen engellilerin lehine olup, daha fazla açıktan engelli istihdam edilmesine yöneliktir.

Yukarıda yer verilen Yönetmelik hükmüyle, halen 657 sayılı Kanuna tabi memur statüsünde istihdam edilen engelli personelin EKPSS sonuçlarına dayalı olarak atanmalarına kısıtlama getirilmektedir. Ancak bu düzenleme, farklı hizmet sınıfındaki bir kadroya veya öğrenim durumu itibarıyla ihraz edilen unvanlara atamalar için herhangi bir engel oluşturmamaktadır. Yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan engelli bir personel EKPSS sonuçlarına göre yapılan yerleştirme çerçevesinde GİH sınıfına atanabilecek ancak YH sınıfındaki başka unvanlı bir kadroya atanamayacaktır. Teknik hizmetler sınıfında teknisyen kadrosunda görevli bir personel mezuniyet şartını taşıması halinde EKPSS sonuçlarına göre mühendis kadrosuna atanabilecektir.

Devlet memuru olarak görev yapan birinin EKPSS'ye girip yapılacak yerleştirme sonucunda öğrenim durumu itibarıyla ihraz ettiği bir unvana atanmaya hak kazanması halinde bu atama memurların bir kurumdan diğerine nakillerini düzenleyen 657 sayılı Kanunun 74. maddesi ve/veya memurların hizmet sınıflarının değiştirilmesine imkan sağlayan 71. maddesi kapsamında gerçekleştirilmektedir. 74. madde hükmüne göre memurun bir kurumdan diğerine nakli kurumların muvafakatı ile gerçekleşmektedir. EKPSS sonucu atanmaya hak kazanılan kurum memurun görev yaptığı kurumdan muvafakat talep edecek, muvafakat verilmesini müteakip atama işlemini tekemmül ettirecek, tebliğ-tebellüğ ve memurun görev yaptığı kurumdan ayrılışını takiben yeni kurum ve yeni kadrosunda göreve başlama işlemi gerçekleşecektir.

Sonuç olarak, halen Devlet memuru olan bir kişi EKPSS ile çocuk gelişimcisi veya okul öncesi öğretmeni kadrosuna atanmaya hak kazandığında bu atama kurumlar arası nakil kapsamında olduğundan önceki kurumdan istifa edilmeyeceğini, memurun atandığı kurumda göreve başlamasının kurumların muvafakatı alındıktan sonra gerçekleşebileceğini, EKPSS ve öğrenim durumu ile ihraz edilen bir unvana atanma hakkı kazanıldığı için muvafakat verilmesi konusunda büyük ihtimal bir sorun yaşanmayacağını değerlendirmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam