2002 harcırahlarımı nasıl alabilirim?

17/05/2003 00:00:00
Yazdır

Soru

Bütçe Kanununda yer alan hükümden dolayı, alamadığım 2002 yılı harcırahlarını nasıl alabilirim?

Cevap

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Bütçe Kanunlarına son iki yıldır, devlet kadrolarına ilk defa veya yeniden atananlara harcırah verilmeyeceği yönünde hükümler konulmaktadır. Oysaki, Anayasanın 161'nci maddesinde; Bütçe Kanununa, bütçe ile ilgili hükümler dışında hiç bir hüküm konulamayacağı açık bir şekilde belirtilmiştir. Diğer taraftan, devlet kadrolarına 2002 yılı içerisinde 50.040 kişi (38.242 memur, 6.657 işçi, 5.141 sözleşmeli personel) atanmıştır. Bu şekilde ataması yapılan personelden sözleşmeli persenelin ve işçilerin özel mevzuatta hüküm olması nedeniyle (6245 ve 399 sayılı KHK) harcırah alması mümkün değildir. Ancak, memurlar için ise böyle bir durum söz konusu değildir. Memurlardan ilk defa veya yeniden göreve alınanlar ile bunların aile fertlerine harcırah ödenmeyeceği hükmünün bütçe kanunlarında yer alması nedeniyle bu kişilerden hiçbirisi harcırah alamamıştır.

Ancak, devlet kadrolarına 2002 yılı içerisinde atanan ve harcırah alamayan bir memurun Diyarbakır İdare Mahkemesi nezdinde açmış olduğu davanın, İdare Mahkemesince Anayasa Mahkemesine intikal ettirilmesi üzerine, Yüksek Mahkeme tarafından 2002 yılı Bütçe Kanununda yer alan harcıraha ilişkin hükümler iptal edilmiştir. Burada önemli bir nüans vardır. Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümemektedir. Ancak idare mahkemelerinde dava açmış olanlar mahkemenin bu kararından faydalanabilmektedir. Dava açmamış olan kişiler için ise mevzuatımızda "Davalara Müdahil Olma" yolu olarak tanımlanan usul bulunmaktadır. Dolaysıyla, dava açmamış kişiler bu konuya ilişkin olarak açılmış bir davaya müdahil olarak 2002 yılı harcırahını alabilirler. Ancak, müdahil olunabilmesi için idare mahkemeleri nezdinde açılmış olan davaların tarih ve sayısının bilinmesi gereklidi

Bu soru 11,679 defa okundu. 6 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam