Sözleşme süresi bitecek olan akademisyen, yeşil pasaportu hangi halde kullanmaya devam edebilir?

07/07/2006 00:00:00
Yazdır

Soru

Sayın Yetkili,
Zannediyorum benim durumumda bulunan pek çok akademisyenin kafasında aynı soru işareti var. Konu şu; ben 3. derecede görev yapan bir Yardımcı Doçentim ve Yeşil Pasaportum var. Kısa bir süre sonra 2 yıllık Yardımcı Doçentlik sözleşme sürem bitecek ve ben uzatılmasını talep etmedim. Acaba sözleşme süresi biten Yardımcı Doçentlerin Yeşil Pasaportlarını yenileme hakları da ortadan kalkmakta mıdır? Yoksa emekli olan ve istifa eden eski Yardımcı Doçentlere tanındığı gibi bizim durumumuzda olan akademisyenlerin de yeşil pasaportlarını yenileme hakkı devam etmekte midir? Eğer bu konuya açıklık getirirseniz memnun olurum. İyi Çalışmalar. Saygılarımla.

Cevap

5682 sayılı Pasaport Kanunu Pasaportların ve vesikaların nevileri, harçları ve bunları vermeye yetkili makamlar başlıklı 12 nci maddesinin A bendine göre Türkiye Cumhuriyeti namına verilecek pasaport ve bunların yerini tutmaya mahsus vesikalar şunlardır:
"A) Pasaportlar:
I - Diplomatik pasaportlar;
II- Hususi damgalı pasaportlar;
III - Hizmet damgalı pasaportlar;
IV - Umuma mahsus pasaportlar (Münferit veya müşterek olur);
V - Yabancılara mahsus pasaportlar."

Hususi pasaportlara ilişkin 14 üncü maddesinin A bendinde ise "Hususi damgalı pasaportlar;
Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz.
Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu nevi pasaport verilir.
Büyükşehir il ve ilçe belediye başkanlarına, görevleri süresince hususi damgalı pasaport verilir.
Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı nevi pasaport verilir. Hususi damgalı pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise ayrı neviden pasaport verilmesi mümkündür.
Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların yanında yaşayıp, evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan kız çocuklarıyla yine yanında yaşayıp reşit bulunmayan erkek çocuklarına da hususi damgalı pasaport verilir veya bunlar baba veya annelerinin pasaportlarının refakathanesine kaydedilir. Refakathanesine kayıtlı bulunanlar, pasaport sahibi ile seyahat etmedikleri takdirde o pasaportu kullanamazlar.
" hükmü yer almaktadır.

Mezkur maddede yer alan hüküm uyarınca belirtilen vazifelerde bulunanlar ile
1-Emeklilik
2-Çekilme
sebepleri ile ayrılanlara da hususi damgalı pasaport verilmektedir.

Bu itibarla; sözleşmeniz sona ermeden önce sözleşmenizin yenilememesini ve ayrılmak istediğini idareye bildirmeniz halinde kendi isteğiniz ile çekilmiş olacağınızdan Yardımcı Doçentlikten ayrıldıktan sonra da hususi damgalı pasaport verilebileceği düşünülmektedir.

Bu soru 11,835 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam