Doçent unvanını almış olmak, kendi ismiyle ders vermeyi sağlar mı?

02/12/2006 16:59:00
Yazdır

Soru

Araştırma görevlisi kadrosunda iken Doçentlik sınavını kazandım. Üniversitede Doçentliğe atanabilmek için eğitim-öğretim puanları kapsamında ders yürütme zorunluluğu var. Araştırma görevlisi kadrosundayım, dolayısıyla başka bir hocanın üzerinde gözüken derse giriyorum.Doçent unvanını almış olmam fakülte kararıyla veya bir başka şekilde kendi ismimle ders yürütmemi mümkün kılar mı?

Cevap

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu 25. maddede Doçentliğe atanma için gereli tek şart “Doçentlik unvanını almış olmak” tır.

Madde 0025: Doçentliğe atama: a.(17.08.1983 tarih ve 2880 sayılı Kanunun 10 uncu maddesiyle değişen şekil) Bir üniversite biriminde açık bulunan doçentlik kadrosu, rektörlükçe, isteklilerin başvurması için kadroların devamlı veya kısmi statüleri belirtilerek ilan edilir. Müracaat eden adayların durumlarını incelemek üzere rektör tarafından varsa biri ilgili birim yöneticisi, en az biri de o üniversite dışından olmak üzere üç profesör tespit edilir. Bu profesörler, adaylar hakkında ayrı ayrı mütalaalarını rektöre bildirirler. Rektör, bu mütalaalara dayanarak, üniversite yönetim kurulunun görüşünü de aldıktan sonra atamayı yapar.

b. Doçentliğe atamada aşağıdaki şartlar aranır:

1. Doçentlik unvanını almış olmak,

2. (12.08.1986 tarih ve 260 sayılı KHK.nin 7 nci maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır.)

Üniversitenizin atanma yönetmeliğinde “ders yürütme” zorunluluğu var ise, sizde bu şartı yerine getirmek için fakültenizde pekala kendi adınıza (Doçent olarak) ders ve/veya dersler yürütebilirsiniz. Bir başka öğretim üyesinin adına girdiğiniz derslerin bu konuda size bir yararı olmaz.

BİRSES

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam