Doğum izni alan 4/B'li personelin maaşı neden kesilir?

24/04/2007 11:49:00
Yazdır

Soru

Ben 657 4/B statüsünde çalışıyorum sizin sitesizi üyesiyim. Hastanemiz doğum izninde ücretlerimizi kesiyor. Sözleşmeyi incelediğimizde böyle bir maddenin olmadığını gördük. Neden kestiklerini sorduğumuzda siz SSK'lısınız dediler. Bunun yasal bir dayanağı var mı? Yani bizden doğum izinlerimizde çalışmadığımız için maaşlarımızdan kesinti yapabilirler mi. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

Cevap

657 sayılı Kanunun değişik 4/B maddesine göre sözleşmeli istihdam edilen personelin genel istihdam esaslarını belirleyen 6.6.1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar"ın 9 uncu maddesinde "217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde sayılan kurumlarda ve Sosyal Güvenlik Kurumlarına prim ödemek suretiyle geçen hizmet süresi, bir yıldan on yıla kadar olan personele yirmi gün, on yıldan fazla olanlara otuz gün ücretli yıllık izin verilir.(Ek fıkra, 11.9.1990 tarih ve 90/902 sayılı BJC.K., R.G. 12.11.1990-20693)

(Ek fıkra: 24.06.2006 tarihli R.G.- 2006/10557 BKK) Milli Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde sözleşme ile çalıştırılacak öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez.

(Ek fıkra: 2/9/2005 tarihli R.G.) Sözleşmeli kadın personele, doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süre ile izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğum öncesi sekiz haftalık izin süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesinde, sağlık durumunun uygun olduğunu doktor raporu ile belgeleyen sözleşmeli kadın personel, isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, sözleşmeli kadın personelin isteği halinde doğum öncesi çalıştığı süreler, doğum sonrası izin süresine eklenir.

(Ek fıkra: 2/9/2005 tarihli R.G.) Sözleşmeli personele, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır.

Sözleşmeli Personele isteği üzerine; eşinin doğum yapması halinde iki gün, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde ve her olay için üç gün ücretli mazeret izni verilir." hükmü yer almadır.

Mezkûr Hüküm uyarınca sözleşmeli personele doğum öncesi ve doğum sonrası 8 er haftalık doğum izni verilmiştir. Bu maddede düzenlenen yıllık izin, doğum izni ve mazeret izni ücretli izindir. Sözleşmeli Personele Doğum izni düzenlenirken Devlet memurlarına sağlanan haklara paralellik sağlamaya çalışılmıştır. Ancak Sözleşmeli personele doğuma bağlı aylıksız izin müessesesine yer verilmemiştir.

Diğer taraftan, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 10 uncu maddesinde; "Resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli hastalık izni verilebilir. Hastalık sebebiyle, Sosyal Sigortalar Kurumunca ödenen geçici iş göremezlik tazminatı ilgilinin ücretinden düşülür" denilmektedir. Anılan hüküm uyarınca hastalık iznin 1 aylık süresi için ücret ödenmesi, 1 ayı aşan hastalık izinleri için ise ücret ödenmemesi gerekmektedir. Ancak 506 sayılı Kanundan doğan hakları saklıdır.

Bu durumda kesintinin kaynağı nedir?

Sizin sorunuzdan anlaşıldığı kadarıyla maaşınız değil, döner sermayeniz kesilmektedir. Bilindiği gibi Sağlık Bakanlığında 4924 sayılı kanun kapsamında istihdam edilen sözleşmeli personele, Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum Ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümleri doğrultusunda döner sermayeden ek ödeme yapılmaktadır. Sözü edilen yönetmelik gereğince bu ek ödeme çalışılan günler için alınmakta olup, çalışılmayan günler için ek ödeme yapılmamaktadır. Söz konusu ödemeye ilişkin mezkûr yönetmeliğin ?Tanımlar? başlıklı 4. maddesinin h- bendinde Çalışılmayan günler; Resmî tatil günleri ve nöbet izinleri hariç olmak üzere, tüm çalışılmayan günler olarak tanımlanmıştır. Bu durumda doğum izni için alınan izin süresi çalışılmayan günler kapsamında değerlendirilecek ve bu süre için ek ödeme yapılmayacaktır. Dolayısıyla yapılan kesinti maaş kesintisi değil, sözünü ettiğimiz yönetmelik doğrultusunda çalışılmayan günler olarak değerlendirilen doğum izni nedeniyle yapılan döner sermaye kesintisi olduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda yapılan kesintide mevzuat açısında bir sakıncası yoktur.

Bu soru 94,077 defa okundu. 28 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam