4/B'li askerlik dönüşünde işe başlatılır mı?

12/06/2007 16:55:00
Yazdır

Soru

Halen 4/B sözleşmeli Diyaliz teknikeri olarak görev yapmaktayım. Askerlik durumum açık öğretimde okuduğumdan dolayı tecilli. Bu sene okulum bitti ve gitmek zorundayım. Ancak giderken sözleşmem feshi olup tazminat mı alacam yoksa geldiğimde aynı yerden mi başlayacağım hiç bir bilgim yok. İnternet adreslerinde de böyle bir bilgiye rastlamadım. Çaresizim yani. Bu konu hakkında bana veya sitenize bir bilgi yazarsanız herkesi çok mutlu etmiş olursunuz. Şimdiden teşekkürler.

Cevap

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4 üncü maddesinin (B) bendi hükmü uyarınca sözleşmeli personel istihdam edilebilmektedir. Anılan madde de "Sözleşmeli personel:
Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, kurumun teklifi üzerine Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşleri alınarak Bakanlar Kurulunca geçici olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir. (36 ncı maddenin II - Teknik Hizmetler Sınıfında belirtilen görevlerde yukarıdaki fıkra uyarınca çalıştırılanlar için, işin geçici şartı aranmaz.)
Ancak, yabancı uyrukluların; tarihi belge ve eski harflerle yazılmış arşiv kayıtlarını değerlendirenlerin mütercimlerin; tercümanların; Millî Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde öğretmenlerin; dava adedinin azlığı nedeni ile kadrolu avukat istihdamının gerekli olmadığı yerlerde avukatlarını, (....)kadrolu istihdamın mümkün olamadığı hallerde tabip veya uzman tabiplerin; Adli Tıp Müessesesi uzmanlarının; Devlet Konservatuvarları sanatçı öğretim üyelerinin; İstanbul Belediyesi Konservatuvarı sanatçılarının; bu Kanuna tâbi kamu idarelerinde ve dış kuruluşlarda belirli bazı hizmetlerde çalıştırılacak personelin de zorunlu hallerde sözleşme ile istihdamları caizdir.
Sözleşmeli personel seçiminde uygulanacak sınav ile istisnaları, bunlara ödenebilecek ücretlerin üst sınırları ile verilecek iş sonu tazminatı miktarı, kullandırılacak izinler ve bu hususlara ilişkin esas ve usûller Bakanlar Kurulunca kararlaştırılır."denilmektedir.

Sözleşmeli personel, memur değildir. Memurların hak ve yetkilerine sahip bulunmamaktadır. Sözleşmeli personelin hakları 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde yer alan hüküm ve bu hüküm uyarınca 6.6.1978 Tarih ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Karan ile yürürlüğe konulan ve 28.6.1978 tarih ve 16330 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar ile düzenlenmiş bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen Madde de ve Esaslarda muvazzaf askerlik yapmak üzere ayrılan sözleşmeli personelin askerlik dönüşü sözleşmeli olarak istihdamına ilişkin olarak yapılmış bir düzenleme bulunmamaktadır.

Ancak daha önce 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi hükmü uyarınca sözleşmeli olarak çalışan ve muvazzaf askerlik hizmeti için ayrılan personelin kurumun ihtiyacı olması ve boş pozisyonunun bulunması halinde yeniden istihdamına mani bir husus bulunmamaktadır.

Ana sayfadaki kamu personeli bölümünün 4/B kategorisine bakınız.
Soru cevap bölümünün Sözleşmeli(4/B) bölümüne bakınız.
657 sayılı kanunun 4/B'ye Göre Çalışanlar Askerlik Dönüşü Görevlerine Devam Edebilir mi?
Sağlık Bakanlığının 4/B'li personel ile imzalayacağı hizmet sözleşmesi

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam