Türk polisi yabancı uyruklu bir bayanla evlenebilir mi?

02/07/2007 23:05:00
Yazdır

Soru

Sayın Yetkililer,

Ben İsveçli bir bayanım, Türkiye'de vize ile yaşıyorum (T.C vatandaşı değilim).
Web sayfanızı inceledim ama aradığım cevabı bulamadığım için size yazmaya karar verdim. Umarım siz bana yardımcı olursunuz.
Bir Türk polis memura gönlümü verdim. Birbirimizi çok seviyoruz ve niyetimiz çok ciddi. Evlenmek istiyoruz. Duyduğuma göre devlet memurları yabancı uyruklarla evlenmezmiş. Doğru mu? Türk askerler de devlet memurlardır. Onlar rahat rahat evlenebiliyor ama Türk polislere aynı hak sahip değildir. Neden?
Benim babam İsveç'te 30 yıllık başarılı bir polis. Yani polis kızıyım. Türkiye Cumhuriyeti'ne her hangi bir zararım kesinlikle olmaz.
En kısa zamanda bana doğru bilgileri aydınlatırsanız çok sevinirim
Saygılarımla,

Cevap


Hali hazırda Emniyet Genel Müdürlüğünde polis olma 3 yöntem ile mümkün olabilmektedir.

1-Polis Akademisinde lisans eğitimi görmek suretiyle
2-Polis Meslek Yüksek Okullarında eğitim görmek suretiyle
3-Polis Kolejlerinde okumak suretiyle( orta öğretim seviyesinde)

Diğer taraftan her hangi bir lisan eğitimi üzerine Emniyet Genel Müdürlüğünün ihtiyacını karşılamak üzere özel Kanunu düzenleme ile polis alımları yapılmaktadır.

Polis memurlarının yabancılarca evlenmelerine engel olan mevzuatta (kanun tüzük ve yönetmelikte) bir düzenlemeye rastlanılmamıştır.

Yabancılarla evlenmek yasal olarak yasaklanmadığı için, bu husus ileri sürülmek suretiyle polisin görevine son verilemez. Bu mahiyette bir işlem tesisi edilse bile kişi hakkını yargı yolu ile araması haline davanın lehine sonuçlanacağı değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam