Sözleşmeli personelin imza yetkisi var mı?

07/08/2007 14:49:00
Yazdır

Soru

Merhaba Öncelikle Memurlar net sitesine yapmış olduğunuz katkılardan dolayı sizlere teşekkür ederim. Ben bir kamu dairesinde 4/B sözleşmeli personel olarak çalışıyorum ve sözleşmeli personelin imza yetkisi olup olmadığına dair birçok dedikoduya muhatap kalıyorum. Sizden ricam sözleşmeli personel in imza yetkisi var mı yok mu? Daire amirinin olmadığı zamanlarda hangi hallerde vekalet yapabilir mi yapamaz mı bu sorumun cevabını bulup bu konuda memurlar.net te bir yazı yayınlamanızı rica ediyorum.İYİ ÇALIŞMALAR.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun vekalet görevi ve aylık verilmesinin şartlarını düzenleyen 86 inci maddesinde, memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedeniyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabileceği hükme bağlanmıştır. Bu hükme göre bir göreve kurum içinden veya diğer kurumlardan vekaleten atama yapılabilmesi için ilgililerin o göreve asaleten atanabilmek için gerekli şartları taşımaları gerekmektedir.

Anayasa'nın 128 inci maddesinin birinci fıkrasında, Devletin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevlerin memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görüleceği hükme bağlanmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4 üncü maddesinin (B) bendi hükmü uyarınca sözleşmeli personel istihdam edilebilmektedir.

Sözleşmeli personel, memur değildir. Memurların hak ve yetkilerine sahip bulunmamaktadır. Sözleşmeli personelin hakları 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde yer alan hüküm ve bu hüküm uyarınca 6.6.1978 Tarih ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Karan ile yürürlüğe konulan ve 28.6.1978 tarih ve 16330 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar ile düzenlenmiş bulunmaktadır.

Esaslar çerçevesinde; sözleşmeli personele pozisyonunu gereği olan görevleri yapması ve gerekli evraka imza atma yetkisi bulunmaktadır. Örnek verecek olursak sözleşmeli mühendis çizdiği veya kontrol ettiği projelerden sorumlu olacak ve bu görevlerine ilişkin olarak imza yetkisine haizdir. Sözleşmeli avukat da yürüttüğü dava ve kendisinden tesis ettiği görüşlerden sorumlu olacaktır.

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde;
- 4/B sözleşmeli personel pozisyonunun görevlerini yürütmekle yükümlü olup yetki sınırları içerisinde imza hakkı bulunmaktadır.
- Sözleşmeli personelin memur kadrolarına vekalet etmesinin ise mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.

Kit sözleşmeli personelinin memur kadrosuna vekalet etmeyeceği için tıklayınız.
Memurların sözleşmeli personel pozisyonlarına vekalet edemeyeceği için tıklayınız.
Sözleşmeli personelin memur kadrosuna vekalet edemeyeceği için tıklayınız.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam