Yetim aylığı alan çocuklara aile yardımı ödeneği verilir mi?

13/10/2007 15:49:00
Yazdır

Soru

Bir belediyede memurum eşimin vefatı dolayısı ile çocuklarım yetim aylığı almaktadır Çocuklarımdan biri 1988 doğumlu erkek ve üniversite öğrencisidir, diğeri 1990 doğumlu kız ve lise öğrencisidir. İkisi de burs almamaktadır ve çalışmamaktadır. Çocukların yetim aylığı aldığını beyan etmemden dolayı maaşımdan çocuk yardımı kesildi. Söylenen yetim aylığı menfaat temininiymiş. Halbuki kanunun her cümlesinde çalışarak menfaat temininden veya burstan bahsedilmekte. Çocuk yardımının kesilip kesilmeyeceği, kesintide diretilirse kanuni işlem yolu nedir yani ne yapmalıyım.
Bilgi vermenizi arz ederim.

Cevap

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun aile yardımı ödeneği başlıklı 202 maddesinde "Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir.
Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 1500, çocuklarından herbiri için de 250 gösterge rakamının (72 nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı) aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenir. Ancak ikiden fazla çocuk için aile yardımı ödeneği verilmez. Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği çocukları için yapılan aile yardımı ödeneği daha düşük ise, yalnız aradaki fark ödenir. Bu fıkrada yer alan gösterge rakamlarını 3 katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Dul memurların çocukları için yukarıki fıkralar hükmü uygulanır.
Boşanma veya ayrılık vukuunda mahkeme bu yardımın hangi tarafa ve ne oranda verileceğini de kararında belirtir.
Devlet memurunun, geçimini sağladığı üvey çocukları için de bu ödenek verilir."
denilmektedir.

Diğer taraftan, 21/04/2005 tarihli ve 5335 Kanunun 28 inci maddesi ile değişik çocuk için aile yardımı ödeneği verilmeyecek haller başlıklı 206 ncı maddesinde
"Aşağıdaki hallerde çocuklar için aile yardımı ödeneği verilmez:
1. Evlenen çocuklar,
2. 25 yaşını dolduran çocuklar (25 yaşını bitirdiği halde evlenmemiş kız çocukları ile çalışamayacak derecede malullükleri resmi sağlık kurulu raporu ile tespit edilenler için süresiz olarak ödeneğin verilmesine devam olunur.)
3. Kendileri hesabına ticaret yapan veya gerçek veya tüzel kişiler yanında her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışan çocuklar (Öğrenim yapmakta iken tatil devresinde çalışanlar hariç),
4. Burs alan veya Devletçe okutulan çocuklar."hükmü yer almaktadır.

Anılan 202 inci Maddenin 2 inci fıkrasında yer alan her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almama eş için olup, düzenleme çocukların her biri için aile yardımı ödeneceği ancak 2 den fazla çocuk için aile yardımı ödenmeyeceği hükmüne yer verildikten sonra Mezkur 206 maddede çocuk için aile yardımı verilmeyecek haller açıkça tadat (sayılmış) bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen hükümlerin birlikte değerlendirilmesinden de anlaşılacağı üzere, memurun iki çocuğu için 206 madde deki şartları taşımaları halinde aile yardımı ödeneği verilmesi gerekmektedir. Memurun eşinin ölmesi yani çocuklarının annesinin ölmesi nedeniyle çocuklara bağlanan yetim aylığı sebebiyle çocukların aile yardımının kesilmesi bize göre yasal değildir. Çocuklara aile yardımı ödenmesi gereklidir. Eş için aranılan şartların çocuklara şamil kılınması yasal ve hukuksal değildir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam