Çocuklar Bağ-Kur'lu eşin üzerine olsa da, yine aile yardımı ödeneği alınabilir mi?

30/11/2007 20:16:00
Yazdır

Soru

Ben Sağlık Bakanlığı kadrosunda ebe olarak görev yapmaktayım. Eşimin kendi işyeri var.İki çocuğumuz var. Sağlık karnelerini eşimin üzerinden BAĞ-KUR dan çıkarttık. Sağlık giderlerinin BAĞ-KUR' dan karşılanıyor olması benim çocuk yardımı almamı engeller mi ? Teşekkürler.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun aile yardımı ödeneği başlıklı 202 maddesinde "Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir.
Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 250, çocuklarından her biri için de 50 gösterge rakamının 72 nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenir. Ancak ikiden fazla çocuk için aile yardımı ödeneği verilmez. Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği çocukları için yapılan aile yardımı ödeneği daha düşük ise, yalnız aradaki fark ödenir. Bu fıkrada yer alan gösterge rakamlarını 5 katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Dul memurların çocukları için yukarıdaki fıkralar hükmü uygulanır.
Boşanma veya ayrılık vukuunda mahkeme bu yardımın hangi tarafa ve ne oranda verileceğini de kararında belirtir.
Devlet memurunun, geçimini sağladığı üvey çocukları için de bu ödenek verilir." denilmektedir

Ayrıca, aile yardımı ödeneğinin ödeme usulü başlıklı 203 üncü maddesinde "Aile yardımı ödeneği Devlet memurlarına her ay aylıklariyle birlikte ödenir.
Karı ve kocanın her ikisi de memur iseler bu ödenek yalnız kocaya verilir.
Aile yardımı ödenekleri hiç bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir ve borç için haczedilemez.", aile yardımı ödeneğine hak kazanma başlıklı 204 üncü maddesinde "Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneğine evlendiği; çocuk için ödenen yardıma da çocuğunun doğduğu tarihi takip eden ay başından itibaren hak kazanır." ve aile yardımı ödeneği hakkını kaybetme başlıklı "Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneği hakkını eşinden boşanma veya eşinin ölümü, çocuk için ödenen yardım ödeneği hakkını da çocuğun ölümü veya 206 ncı maddedeki hallerin vukuunu takip eden ay başından itibaren kaybeder."hükümleri bulunmaktadır.

Mezkur Kanunun çocuk için aile yardımı ödeneği verilmeyecek haller başlıklı 206 ncı maddesinde
"Aşağıdaki hallerde çocuklar için aile yardımı ödeneği verilmez:
1. Evlenen çocuklar,
2. 25 yaşını dolduran çocuklar (25 yaşını bitirdiği halde evlenmemiş kız çocukları ile çalışamayacak derecede malullükleri resmi sağlık kurulu raporu ile tespit edilenler için süresiz olarak ödeneğin verilmesine devam olunur.)
3. Kendileri hesabına ticaret yapan veya gerçek veya tüzel kişiler yanında her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışan çocuklar (Öğrenim yapmakta iken tatil devresinde çalışanlar hariç),
4. Burs alan veya Devletçe okutulan çocuklar."hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen mevzuat uyarınca; devlet memurunun çocuklarına aile yardımı ödeneği ödenmesi, yardıma hak kazanma, bu hakkı kaybetmeye ilişkin ve çocuklara aile yardımı ödenmeyecek durumlar açıkça belirtilmiştir.

Aile yardımı ödeneğinden faydalanmada tedavi yardımında faydalanma şartı yer almamaktadır.

Tedavi giderleri serbest meslek sahibi eşiniz üzerinden karşılanan çocuklarınız için Devlet Harcama Belgeleri Yönetmeliği uyarınca doldurulması gerekli olan "Aile Yardımı Bildirimi" doldurmanız halinde aile yardımından faydalanmanız mümkün bulunmaktadır.

Bu soru 16,194 defa okundu. 2 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam