Askerde olan memur çekilme isteğinde bulunabilir mi?

20/12/2007 00:38:00
Yazdır

Soru

Diyanette asil memur olarak çalışıyorum. Şu an askerim ve terhise 5 ayım var. Acaba askerde iken kurumuma yapacağım bir dilekçe başvurusu ile istifa edebilir miyim? Ya da şöyle sorayım: askerde iken istifa eden bir memurun istifası işleme konur mu / kabul edilir mi?
Teşekkürler.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda çekilmeye ilişkin olarak hükümler yer almakta olup bu hükümler ile çekilmenin bir hak olduğu, çekilmenin usulü, çekilen memurların geri dönüşleri ve memuriyete geri dönemeyecek şekilde çekilme konuları düzenlenmiş bulunmaktadır.

"Çekilme:
Madde 20 - Devlet memurları, bu kanunda belirtilen esaslara göre memurluktan çekilebilirler.

Çekilme:
Madde 94 - Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir. Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır.
Çekilmek istiyen memur yerine atanan kimsenin gelmesine veya çekilme isteğinin kabulüne kadar görevine devam eder. Yerine atanan kimse bir aya kadar gelmediği veya yerine bir vekil atanmadığı takdirde, üstüne haber vererek görevini bırakabilir.
Olağanüstü mazeretle çekilenler, üstüne haber vermek şartiyle bir ay kaydına tabi değildirler.

Çekilmede devir ve teslim süresi:
Madde 95 - Çekilen Devlet memurlarından devir ve teslim ile yükümlü olanlar, bu işlemlerin sonuna kadar görevlerini bırakamazlar. Hizmet icaplarına göre devir ve teslim işlemleri için gerekli süreler, yönetmelikte belirtilir.

Olağanüstü yönetim hallerinde çekilme usulü:
Madde 96 - Olağanüstü hal, sıkıyönetim, seferberlik ve savaş hallerinde veya genel hayata müessir afetlere uğrayan yerlerdeki Devlet Memurları yerine atanacaklar gelip işe başlamadıkça görevlerini bırakamazlar.

Çekilen ve çekilmiş sayılanların yeniden atanmaları:
Madde 97 - Memurlardan mali ve cezai sorumlulukları saklı kalmak üzere;
A) 94 üncü maddenin 2 nci ve 3 üncü fıkrasına uygun olarak memuriyetten çekilenler altı ay geçmeden,
B) Bu Kanuna göre çekilmiş sayılanlar ile 94 üncü maddenin 2 nci fıkrasına uymadan görevlerinden ayrılanlar bir yıl geçmeden,
C) 95 inci maddede yazılı zorunluluklara uymayanlar 3 yıl geçmeden,
D) 96 ncı maddeye aykırı hareket edenler hiçbir surette,
Devlet memurluğuna alınamazlar."

657 sayılı devlet Memurları Kanunun 108 inci maddesinin son fıkrasında "Muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar askerlik süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılırlar. Bunlar hakkında 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümleri ile bu Kanunun 83 üncü maddesi hükümleri saklıdır." hükmü bulunmaktadır.

Askere giden memurun ailesinin tedavi giderlerini kim karşılar?

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca;
1- Çekilme (istifa) memura tanınmış bir haktır.
2- Askerlik sebebiyle aylıksız izinli olan devlet memurunun memuriyet ve kadrosu ile ilgisi devam etmektedir.
3- Asker olan devlet memuru aylıksız izinde iken çekilme talebinde bulunmasında mevzuata aykırı bir husus olmadığı değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam