Hastanelerde servis sorumlusu ve nöbet sorunu

20/02/2008 08:59:00
Yazdır

Soru

Bilindiği üzere devlet hastanelerinde her servisten bir hemşire başhemşire tarafından servis sorumlusu seçilmektedir bunun bir kriteri var mıdır neye göre seçilir ama esas sormak istediğim benim çalıştığım yerde servis sorumluları servisine göre ya 2 tane nöbet tutuyor ya da hiç tutmuyor yani tutturabildiklerine tutturuyorlar bunun kanuni durumu nasıldır açıklarsanız sevinirim.

Cevap

Bilindiği gibi hemşire ebe ve hemşire yardımcılarının nöbet esasları Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin 48. Maddesinde düzenlenmiştir. Diğer taraftan aynı yönetmeliğin 131. Maddesinde “Hemşire adedi müsait olan kurum ve servislerde, servisler, ameliyathane ve hemşirelik hizmeti bulunan diğer ünitelerdeki hizmetlerin sürekliliğini sağlamak için Baştabiplikçe servis veya bölüm sorumlu hemşirelikleri kurulabilir. Bu servis sorumlu hemşireleri nöbete girmezler. Hafta tatillerini cumartesi, pazar günleri yaparlar.” hükmü yer almaktadır. Bu hüküm doğrultusunda; baştabiplikçe servis veya bölüm sorumlusu hemşireliklerin oluşturulduğu hastanelerde servis sorumlusu hemşireler nöbete girmeyecekleri açıktır.

Ancak, burada dikkat edilmesi gereken husus servis sorumlusu hemşireliklerin oluşturulduğu hastanelerde hemşire adedinin bunun oluşturulması için yeterli olması gerekmektedir. Hastanelerdeki hizmetin sürekliliği de düşünüldüğünde; verilen hizmetin aksamaması için nöbet hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi gerekir. Servis sorumlusu hemşireliklerin oluşturulduğu hastanelerde servis sorumluları nöbet tutmayacakları için, hemşire adedinin yetersiz olduğu kurumlarda baştabipliğin idari yetersizliği ortaya çıkacak, hizmetin aksamaması için servis sorumluları da nöbet tutmak zorunda kalacak, bu durumda personel arasında huzursuzluğa neden olacaktır. Bu tür problemleri önlemek için, mevzuat hükümleriyle birlikte hizmeti yürüten hemşire adedi de dikkate alınarak, personel arasında adaleti sağlayıcı iş bölümü ve nöbet sisteminin baştabiplikçe oluşturulması uygun olacaktır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam