Devredilen sağlık personeli, aile yardımı ödeneğini fark tazminatına ek olarak alır mı?

14/04/2008 17:40:00
Yazdır

Soru

Soruma geçmeden önce siz memurlar net çalışanları ve görüşlerini paylaşan bilgilerini esirgemeyen ve bizlerle paylaşan herkese teşekkür eder saygılarımı sunarım.
Benim sorum SSK hastanelerinden sağlık bakanlığına geçen personel için olacaktır. Devrolan personel bilindiği üzere fark tazminatı almaktadır. Fark tazminatının nasıl ve neye göre hesaplandığını bilememekteyiz. Birde bu fark tazminatı hesabına aile ve çocuk yardımı dahil midir? Yoksa hariç midir? Yani aile yardımı fark tazminatını düşürür mü yoksa yükseltirmi.sağlık bakanlığına devrolan personele döner sermayeleri fark tazminatı düşülerek verilmektedir. Örnek hakkettiği döner sermaye 500 ytl olan birisi maaşıyla aldığı fark tazminatı 200 ytl ise kişiye 300 ytl ödenmektedir. Bu durum hakkındaki görüşlerinizi bizimle paylaşırsanız çok sevinirim.
Aile yardımıyla ilgili maliyenin genelgesi ve sağlık bakanlığı genelgesi ektedir.
Saygılarımla

Cevap

6/1/2005 tarih ve 5283 sayılı Bazı Kamu Kurum Ve Kuruluşlarına Ait Sağlık Birimlerinin Sağlık Bakanlığına Devredilmesine Dair Kanun ile SSK ait hastaneler ve personeli de Sağlık Bakanlığına devredilmiştir. Kanun 19/1/2005 tarih ve 25705 Mükerrer sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanmış bulunmaktadır.

Anılan Kanun ile
1-işçi,
2-memur,
3-Kitlerde çalışan Sözleşmeli,
4-Diğer mevzuat uyarınca sözleşmeli statüde çalışan sağlık personeli, Sağlık Bakanlığına, durumuna göre memur veya 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) bendi uyarınca sözleşmeli personel statüsüne nakil edilmişlerdir.

Söz konusu Kanunun fark tazminatı ödenmesine ilişkin olarak "Devredilen personel" başlıklı 5 inci maddesinin 6 ıncı fıkrası şu şekildedir:

"İkinci ve dördüncü fıkralar ile 6 ncı madde kapsamında Bakanlığa devredilen personelin devir tarihinde eski kadro veya pozisyonlarına bağlı olarak almakta oldukları aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları, sözleşme ücreti ile diğer malî hakları (fazla çalışma ücreti ile nöbet ücreti hariç) toplam net tutarının, atandıkları yeni kadro veya pozisyonlarının aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları, sözleşme ücreti ile döner sermayeden yapılacak ek ödeme de dahil olmak üzere, diğer her türlü malî hakları toplam net tutarından fazla olması halinde, aradaki fark tutarı, atandıkları kadro veya pozisyonlarda kaldıkları sürece, kapanıncaya kadar herhangi bir kesintiye tâbi tutulmaksızın ayrıca tazminat olarak ödenir."

Diğer taraftan, özelleştirme nedeniyle diğer kurumlara istihdam fazlası personel olarak nakledinelerin özlük haklarını düzenleyen 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin beşinci ve altıncı fıkralarında şu hüküm yer almaktadır.

"399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (l) saydı cetvelde betimlen kadrolarda görev yapmakta iken nakle tâbi tutulan personelin Devlet Personel Başkanlığına bildirildikleri tarihteki kadrolarına ilişkin olarak bildirim tarihi itibarıyla almakta oldukları aylık, ek gösterge, ikramiye, her türlü zam ve tazminatları (ek tazminat ve bankacılık tazminatı dâhil), makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, ücret (fazla rnesai ücreti hariç), ek ücret, ek ödeme ve benzeri adlarla yapılan ödemelerin toplam net tutarının (bu tutar sabit bir değer olarak esas alınır); nakledildiği kurum ve kuruluş tarafından şahsa bağlı hak olarak ödenen aylık, ek gösterge, zam, özel hizmet tazminatı, makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı ödemeleri ile şahsa bağlı hak dışında yapılan ikramiye, ücret, ek ücret, ek ödeme, ek tazminat, teşvik ödemesi, döner sermaye payı ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (fazla mesai ücreti, fiilen yapılan ders karşılığı ödenen ek ders ücreti hariç) toplam net tutarının fazla olması hâlinde aradaki fark tutarı, herhangi bir vergi ve kesintiye tâbi tutulmaksızın fark kapanıncaya kadar ayrıca tazminat olarak ödenir. Atandıkları kurumdaki kadro unvanı veya pozisyonlarında isteğe bağlı olarak herhangi bir değişiklik olanlarla, başka kurumlara geçenlere şahsa bağlı hak uygulaması ile fark tazminatı ödenmesine son verilir."

Görüleceği üzere 4046 sayılı Kanunda yer alan hüküm ile 5283 sayılı kanunda yer alan hüküm benzeşmektedir. Bunu Maliye Bakanlığının daha önce vermiş olduğu bir genelge nedeniyle belirtme gereği duyduk. Zira Maliye Bakanlığı, 23 Şubat 2008 tarihinde sitemize de alıntıladığımız açıklamasında "aile yardımı ödeneğinin, 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin beşinci ve altıncı fıkrası hükmüne göre yapılan fark tazminatı ödemelerinde ilgililerin gerek eski kadrosu gerekse yeni kadrosu için yapılan ödemeler toplam net tutarının hesabında dikkate alınmaması gerektiği değerlendirilmektedir" demişti.

Buna göre, eğer devredilen sağlık personelinin aile yardımı ödeneği fark tazminatına dahl edilmiyorsa, yukarıdaki çerçevede bu personelin de aile yardımı ödeneğini alması gerekmektedir.

Konunun bir sendika tarafından Maliye Bakanlığından alınacak olumlu bir görüş ile çözüme kavuşturulması daha uygun olacaktır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam