Memuriyetteki intibak ile emeklilikteki intibak aynı mıdır?

18/05/2009 11:44:00
Yazdır

Soru

Bir konuda yardımınızı rica ediyorum.Aydınlatırsanız çok memnun olurum.
2009 yılı Nisan ayı itibarı ile K.K.K.lığına bağlı askeri bir fabrikadan,teknik hizmetler sınıfı,laborant memur olarak 2.derece,2.kademe ile emekli oldum.Çalışıyorken bodromda kayıtlı olan gösterge:1210 / ek gösterge:1100 idi.Emekli sandığının yapmış olduğu ve tarafıma gönderdiği emekli işlemlerinde,ek gösterge:800 olarak işlem görmüş.
Emekli olunca gösterge ve ek göstergelerimiz değişiyormu?Maaşımı ve emekli ikramiyemi 1100 ek gösterge üzerinden almam gerekmiyormu?
Lütfen !!! Konu hakkında aydınlatırsanız çok memnun olacağım.Teşekkür ederim.

Cevap

Sorunuza cevap verebilmek için bazı bilgilerinizin öğrenilmesi gerekmektedir.
- Doğum tarihiniz,
- Devlet memuru olarak göreve giriş tarihiniz,
- Bitirmiş olduğunuz öğrenimler ve mezuniyet tarihleri,
- SSK, Bağ-Kur’lu hizmet süreleriniz ve tarihleri,
- Askerlik tarihi ve süresi,

Bu bilgilerinizi belirtmeniz halinde net değerlendirmemizi yapmamız mümkün olacaktır. Ancak, durumunuza bakıldığında sorununuzun intibak işlemlerinizden kaynaklandığını söylemek doğru olacaktır.

Ayrıca, devlet memurları için görevde ve emeklilikte uygulanmakta olan intibak işlemleri aynı olmaktadır. Bu intibak işlemlerinde 657 sayılı Kanunun ve 5434 sayılı Kanunun bu konuyla ilgili maddeleri dikkate alınmaktadır.
Kişilerin emekli olduklarında ayrı bir intibak sistemine tabi tutulmasına yönelik bir sistem veya yasal bir düzenleme bulunmamaktadır.
Ancak, 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununda bir madde bulunmaktadır. Bu madde hükmünde,

“Ek Madde 30 – İştirakçilerin, emeklilik keseneğine esas olan derece ve kademelerinin mevzuata uygunluğu Sandıkça incelenir,eksik gönderilen kesenek ve karşılık farkları kurumlarından tahsil, fazla gönderilen kesenek ve karşılıklar kurumlarına iade edilir. Sandıkça mevzuata uygun olarak tespit olunacak derece ve kademe üstündeki derece ve kademe aylığı üzerinden emeklilik keseneği kesilmiş olması, iştirakçilere emeklilik bakımından bir hak sağlamaz.”

Denilmektedir. Bu maddeye baktığımızda,görevde olan devlet memurlarının görev yaptıkları Kurumlarca, Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilen fazla bir ödemenin, kişilere herhengi bir hak sağlamayacağı anlaşılmaktadır.

ÖNERİ:
1- Durumunuzla ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunabilirsiniz.
2- Sizden istediğimiz bilgileri bildirmeniz halinde tarafımızca da net bilgi verilmesi mümkün olacaktır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam