Polis okulu süresi, hizmete dahil mi?

02/06/2018 17:15:00
Yazdır

Soru

Sayın Yetkililer, Ben 16 Aralık 1991 ile 2 Ağustos 1992 tarihleri arasında askerliğimi yaptım ve daha sonra 6 aylık eğitimi (Erzurum 3.dönem polis okulunda-1994 yılı Şubat-Temmuz dönemi) takiben 19 Ağustos 1994 tarihinde 4 yıllık (teknik hizmetler sınıfı) üniversite mezunu-polis memuru olarak ilk mesleğime başladım. Daha sonra 30 EYLÜL 1996 tarihinde Tarım Bakanlığına Ziraat mühendisi olarak yatay geçiş yaptım ve 15 Ocak 2016 tarihine kadar çalıştım. 15 Ocak 2016 tarihinde ise İstifa ederek Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv.'de Yardımcı doçent olarak göreve başladım ve halen devam etmekteyim.

Size şu sorularım olacak:

1) Askerlik süremi borçlanabilir miyim ve ücreti nedir (8 ay) ?

2) Polis okulu süresi hizmete dahil mi?

3) Fiili hizmet tazminatım ne kadardır.

4 Tüm bunlar dikkate alındığında ne zaman emekli olabilirim.

Cevap

Durumunuzu değerlendirmemiz:

- 2008 yılı Ekim ayından önce memurluk hizmeti olanlar 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu kapsamındadırlar.

- Memurların emeklilik yaş grupları 23/05/2002 tarihine kadar olan hizmet sürelerine göre belirlenir, bu tarihe kadar olan hizmet süreleri ne kadar fazla ise emeklilik yaşı daha erken, en az 3 yıl olmak üzere ne kadar az ise emeklilik yaşı da daha geç olabilmektedir.

- 23 Haziran 2002 tarihinden önce geçen askerlik sürelerini kişiler Sosyal Güvenlik Kurumuna borçlanma yaptıklarında, bu durumları memurların hizmet sürelerini ve yaş gruplarını belirlemede etkili olmaktadır.

- Askerlik borçlanma tutarı müracaat tarihindeki derece ve kademe sistemine göre belirlendiğinden tutarın öğrenilmesinde Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmenizi tavsiye edebiliriz. Borçlanmalarda 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Ek Madde 8 hükmü esas alınır.

- POMEM olarak geçen süreler borçlanılamıyor. Ancak, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 2008 yılı Ekim ayından itibaren getirilen bu Kanunun geçici madde 4 hükmünde yer alan yeni uygulama ile, Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Polis Akademisi ile fakülte ve yüksek okullarda Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okumaya devam eden öğrenciler ile Emniyet Hizmetleri Sınıfında 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında çalışmakta olanların, bahse konu okullarda geçen başarılı eğitim süreleri, istekleri halinde; borçlanma talep tarihinde ilgisine göre en az aylık alan polis veya komiser yardımcısının emekli keseneğine esas unsurları üzerinden, bu sürelere ait sigortalı ve işveren hissesi priminin tamamı borçlandırılmak suretiyle hizmetten sayılır. Bundan doğacak borç tutarının tamamı borcun tebliğ edildiği tarihten itibaren iki yıl içinde kendileri tarafından ödenir. Ayrıca, bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce üniversitelerin çeşitli fakülte, yüksek okul veya meslek yüksek okullarında kendi hesabına öğrenim yaptıktan sonra muvazzaf astsubay nasbedilenlerin sözü edilen okullarda geçen başarılı öğrenim süreleri de istekleri halinde; borçlanma talep tarihinde en az aylık alan astsubay çavuşun emekli keseneğine ait unsurlar üzerinden, bu fıkradaki esaslar dahilinde borçlandırılarak tahsil edilmek suretiyle hizmetten sayılır.

- Fiili hizmet süresi zamları, yani yıpranma payları polis mesleği için yılına 3 aydır, her ay için 8 gündür. Fiili hizmet süreleri normal hizmet süresini artırır, emekli aylık oranını emeklilik ikramiye hizmet yılını artırmaya katkı sağlar.

- Memurların emeklilik süreleri aybaşı ve aysonu olarak hesapedilir. Yani bir ayın 15 inden takip eden ayın 14 üne kadar olan süre olur.

Açıklamalarımız bağlamında emekli olabileceğiniz tarih olarak değerlendirmemizi 19 Ağustos 1994 tarihinde polislik hizmetiniz başlangıcı olarak yapmaktayız. Diğer sorularınızın karşılığı değerlendirmelerimiz yukarıda olduğu şekildedir.

Polislik mesleğindeki sürenizi 2 yıl 1 ay, fiili hizmet süresi zammınızı da 6 ay 8 gün olarak bulmaktayız.

Emeklilik yaş grubu olarak toplam hizmet süreniz olarak da 8 yıl 3 ay 8 gün olarak bulmaktayız.

Bu durumunuz olarak da emeklilik yaş grubunuz 5434 sayılı Kanun Geçici Madde 205 hükmünde belirtilmiş olan 54 yaş grubunuz olur. Fiili hizmet süresi zammınız bu yaş grubundan da düşürülür ve Ay, yıl ve gün olarak 6 ay 8 günlük süre daha erkene alınır. Yani örnek olarak 13.08.1981 doğumlu olan kişi 13/08/2035 yılında 54 yaşını tamamlar, ve 6 ay 8 gün yıpranma düşürüldüğünde ise emeklilik yaşı 05/02/2035 tarihi olur.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam