Emeki çarşı ve mahalle bekçileri ek göserge hakkına sahip oldu mu?

17/08/2009 11:38:00
Yazdır

Soru

İstanbul Emniyet Müdürlüğü kadrosunda yardımcı hizmetler sınıfı kapsamında çarşı ve mahalle bekçisi olarak çalışmakta iken 25 yılımı doldurarak 22.03.2008 tarihinde emekli oldum. 07.05.2008 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5757 sayılı kanun ile çarşı ve mahalle bekçileri yardımcı hizmetler kadrosundan çıkartılarak Emniyet hizmetleri sınıfına aktarılmıştır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Ortak hükümler" bölümünün (A) fıkrası (8-a) bendinde; Emniyet hizmeti sınıfına girenlerden: İlkokul, ortaokul ve dengi okulları bitirenler ilkokul ve ortaokulu bitirenlerin giriş derecenlerine iki derece, lise ve dengi okulları bitirenler liseyi bitirenler için tespit edilen giriş, derece ve kademesine bir derece bir kademe, yükseköğrenimi bitirenler aynı yükseköğrenimi bitirenler için tespit edilen giriş ve derece kademesine bir derece, ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademelerden hizmete alınırlar denilmektedir.

5434 sayılı TC Emekli Sandığı Kanunu'nun 5510 sayılı kanunun 106. maddesi ile mülga olunan ek 9. maddesinde de "Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra barem, teşkilat, kadro ve sair kanunlarda yapılacak değişiklikler sonunda aylık tutarlarında husule gelecek yükselmeleri, aynı rütbe, kadro unvanı ve dereceden bağlanmış bulunan emekli, adi malüllük ve vazife malüllüğü aylıkları ile dul ve yetim aylıkları hakkında da uygulanır." denilmektedir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun geçici 4. maddesi gereğince 5434 sayılı kanun hükümleri esas alınarak emekli kesimi ve kurum karşılığı ödemeye devam olunanlar ile 5434 sayılı kanun hükümlerine göre emekli aylığı bağlanmış olanlar açısından yukarda belirtilen ek 9. maddesinin aynı şekilde uygulamaya devam olunması gerektiği belirtilmiş ve 5757 sayılı kanunun 05.08.2008 tarihli ve 26870 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğğe girdiği tarihten itibaren yararlandırılabileceği şeklinde görüş bildirmiştir.

07.05.2008 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5757 sayılı kanun ve Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı'nın ve 06.06.2008 tarih ve 10550 sayılı görüş yazısı, Malitye Bakanlığı'nın 14.07.2009 tarih ve 8951 sayılı görüş yazıları ile, tahsil durumları dikkate alınarak bulundukları derece ve kademe üzerinden intibaklarının yapılması için halen fiili olarak görev yapan çarşı ve mahalle bekçilerinin intibaklarının çalıştıkları birimlerce; Emekli, adi malüllük ve vazife malüllüğü aylıkları ile dul ve yetim aylığı alanların 657 sayılı kanunun 36. maddesinin "Ortak hükümler" bölümünde (A) bendi (8-a) fıkrasında öngörülen derece yükselmesi ve kademe ilerlemelerinin Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Başkanlığı tarafından yapılması gerektiği bildirilmiştir.

Yukarıda değindiğim hususlar sonucunda benim gibi emekli, adi malüllük ve vazife malülü vs olarak çarşı ve mahalle bekçiliği kadrosu yardımcı hizmetler sınıfından çıkartılmadan önce iliişiği kesilmiş olanlar Ek Gösterge'den yararlanabilir miyiz?

Cevap

Çarşı ve Mahalle Bekçileri yardımcı hizmetler sınıfında bulundukları için ek gösterge alamıyorlardı. Bunun nedeni de 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan devlet memurları için tespit edilen bir ek gösterge rakamının olmaması idi.

Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin bu mağduriyetleri, Emniyet Hizmetleri Sınıfına 8.5.2008 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 5757 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu, Devlet Memurları Kanunu ve Genel Kadro ve Usulü Hakkında KHK:de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla, Emniyet Hizmetleri Sınıfına geçirilmekle giderilmiştir. Kanun metnini görmek için tıklayınız. ………………..

Kanun ile Çarşı ve Mahalle Bekçileri Emniyet Hizmetleri Sınıfında sayıldıklarından, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yer alan tablolarda, Emniyet Hizmetleri Sınıfı için tahsil itibariyle belirlenen ek gösterge tutarlarından yararlandırılmaları gerekmektedir.

Ayrıca, 5434 sayılı Kanunun ek 9 uncu maddesi halen Sosyal Güvenlik Kurumunca 5434 sayılı Kanuna göre emekli olanlar hakkında daha sonra yapılan kanun değişikliklerini uygulamaya zorunlu kılan bir madde olmaktadır. Bu madde, sizin de belirttiğiniz gibi 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesine göre halen yürürlükte olduğunu görmekteyiz.

Madde hükmü;

“Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra barem, teşkilat, kadro ve sair kanunlarda yapılacak değişiklikler sonunda aylık tutarlarında husule gelecek yükselmeler; aynı rütbe, kadro ünvanı ve dereceden bağlanmış bulunan emekli, adi malüllük ve vazife malüllüğü aylıkları ile dul ve yetim aylıkları hakkında da uygulanır.”

Emniyet Hizmetleri Sınıfı için tespit edilmiş olan ek göstergeler;

Yüksek okul mezunu çarşı ve mahalle bekçilerinden emekli aylığı alanlardan, görev yapmakta olanlardan dereceleri;

Birinci derece olanlara 2200

İkinci derece olanlara 1600

Üçüncü derece olanlara 1100

Dördüncü derece olanlara 800 ek gösterge rakamı uygulanması gerekmektedir.

Getireceği artış oranını hesaplamak ister isek, 2200 x

Yüksek okul mezunu olmayan ilkokul, ortaokul veya lise mezunu çarşı ve mahalle bekçilerinden emekli aylığı alanlardan, görev yapmakta olanlardan dereceleri;

Birinci derece olanlara 1500

İkinci derece olanlara 1100

Üçüncü derece olanlara 800

Dördüncü derece olanlara 650 ek gösterge rakamı uygulanması gerekmektedir.

Sonuç: 5757 sayılı Kanun, Kanunun yayınlandığı 8.5.2008 tarihinden önce herhangi bir tarihte emekli olanlar, ayrıca dul ve yetim aylığı alanlar hakkında da uygulanması gereken bir kanun olarak görülmektedir.

Tarafınıza ek gösterge uygulanması gerektiğini düşündüğümüzden, ek gösterge uygulanıp uygulanmadığının sonucunu Sosyal Güvenlik Kurumundan öğrenmeniz gerekmektedir.

NOT: 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa göre asgari ödenen aylık tutarı 1.7.2009-31.12.2009 tarihileri arasında 810 TL. 5454 sayılı Kanuna göre % 4 ek ödeme ile birlikte aylık 842 TL. olmaktadır.

Ek gösterge ilavesi ile emekliler aldıkları, görevdekiler ise emekliliklerinde alabilecekleri aylık tutarının hesabını kendileri yapabilirler. Emekli aylık hesabına ilişkin açıklamalarımızı okumak için http://www.memurlar.net/haber/147064/ adresini tıklayınız.

Genel Değerlendirme:

Ek gösterge uygulanmayan tek hizmet sınıfı olarak Yardımcı Hizmetler Sınıfı bulunmaktadır. Zaman içerisinde bu hizmet sınıfı içerisinde bulunan bazı unvanlar yardımcı hizmet sınıfında çıkartılarak genel idare hizmetleri sınıfına (İtfaiye erleri gibi), bu örneğimizde olduğu gibi Emniyet Hizmetleri Sınıfına geçirilmektedirler. Kurumların ihtiyacına binaen bu şekilde sınıfından ayrılanlar ek göstergeden yararlanmak suretiyle görev aylığı ile emekli aylığını alabilmektedirler.

Burada mağduriyeti halen Yardımcı Hizmetler Sınıfı içerisinde görev yapan devlet memurları yaşamaktadır. Bu hizmet sınıfında ilkokul, orta okul, lise mezunları olduğu gibi yüksek okul mezunu olan devlet memurları da bulunmaktadır.

Söz konusu mağduriyetin giderilmesi için yardımcı hizmetler sınıfı için de ek gösterge tespitinin yapılması, bu hizmet sınıfında görev yapanların beklentilerinin yerine getirilmesi gerektiğini değerlendirmenin doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam