Usta öğreticilik süresi emekliliğe sayılır mı?

20/10/2009 18:07:00
Yazdır

Soru

Usta öğretici olarak bir meslek lisesinde görev yaptım yatırılan pirim gün sayım ayda 20 veya 22 gün üzerinde15 tatil ve sömestır tatilleri ve hafta sonları çıkılarak yatırılıyordu, yaklaşık 180-200 gün falan ediyor senede toplamda 3 sene civarı çalıştım. pirimlerimiz ssk ya yatırılıyor du .Şimdi memur olarak bir devlet kuruluşunda çalışıyorum.

Sorum ise şu usta öğretici olarak çalıştığım dönem acaba kamu hizmeti olarak geçiyormu ?

Sonuç itibariyle devletin meslek lisesi kamu kuruluşu değil mi?

Eğer kamu kuruluşunda çalışmam kamu hizmeti ise ve belgeleyebiliyorsam ,hizmet birleştirmesi yaptığımda sınıf değişikliği için 6 yıl şartına beni yaklaştırır mı?

Cevap

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinde

“f) Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen kurslarda usta öğretici olarak çalıştırılanlar, kamu idarelerinde ders ücreti karşılığı görev verilenler ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (C) bendi kapsamında çalıştırılanlar, “

28 Ağustos 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinde de aynı şekilde yer alan “f) Millî Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen kurslarda usta öğretici olarak çalıştırılanlar, kamu idarelerinde ders ücreti karşılığı görev verilenler ile 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (C) bendi kapsamında çalıştırılanlar. “

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının 28 Eylül 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmış olan 5510 Sayılı Kanun Gereğince Sigortalı Sayılanlar, Sayılmayanlar, Sigortalılığın Başlangıcı, Kuruma Bildirilmesi Ve Sona Ermesi Hakkında Tebliğde yer alan “7) Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen kurslarda usta öğretici olarak çalıştırılanlar, kamu idarelerinde ders ücreti karşılığı görev verilenler ile 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (C) bendi kapsamında çalıştırılanlar.”

şeklindeki hükümlerde usta öğreticiler sigortalı kapsamında sayılmaktadırlar.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının 5 Mart 2009 tarihli ve 2009-37 sayılı GENELGE sinde aşağıdaki açıklamaya yer verdiğini görmekteyiz.

“2.2.8- Usta Öğretici ve Kamu İdarelerinde Ders Ücreti Karşılığı Görev Verilenler

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (f) bendi ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen kurslarda usta öğretici olarak çalıştırılanlar, kamu idarelerinde ders ücreti karşılığı görev verilenler sigortalı sayılmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında ilgili mevzuatı çerçevesinde uzman ve usta öğretici olarak çalıştırılanlar ile 657 sayılı Kanunun 89 uncu maddesine göre her derecedeki eğitim ve öğretim kurumları ile üniversite ve akademi (askeri akademiler dahil), okul, kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda ve benzeri kuruluşlarda öğretmen veya öğretim üyesi bulunmaması halinde ücret ile ek ders görevi verilenlerden 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine tabi olmayanlar (a) bendi kapsamında sigortalı olacaklardır.

5510 sayılı Kanunun 80 inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında uzman ve usta öğretici olarak çalıştırılanların prim ödeme gün sayısı 30 günü aşmamak kaydıyla, bir takvim ayı içerisinde hak kazandıkları brüt ek ders ücreti toplam tutarının, prime esas günlük kazanç alt sınırına bölünmesi sonucu bulunacaktır. Bir aylık süredeki gün sayısı (Brüt Aylık Kazanç / Asgari Günlük Kazanç = Gün Sayısı) formülüne göre hesaplanacak, bulunacak miktar 30 günden fazla ise 30 gün olarak alınacak, bu şekilde yapılacak hesaplamalarda tam sayıdan sonraki küsuratlar dikkate alınmayacaktır.”

Değerlendirmemiz: Usta öğretici olanlar 5510 sayılı Kanuna göre sigortalı sayılmakta, bu durumda olanlar ise bu kanunun 4 üncü maddesine göre de ( a ) bendine tabi, eski ifade ile SSK.lı olarak görülmektedirler.

Görev yapılan kurumun konumuna gelince, meslek liselerinin 657 sayılı Kanunun 87 inci maddesine, 5434 sayılı Kanunun 12 inci maddesine ve 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesine tabi bir kurum olduğunu söylemek doğru olacaktır.

Bu açıklamalar sosyal güvenliğe ilişkin olup, kazanılmış hak aylığına ilişkin açıklamalar için tıklayınız.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam