Yurtdışında yıllık izin kulanacak memurların ve geçici görevlendirilenlerin yol süresi

15/01/2011 00:53:00
Yazdır

Soru

Sayın yetkili
Soru/Cevap uygulaması kapsamında bir soru sormak istiyorum.
Yurtdışına izinli-görevli giden bir memurun yol hakkı ne kadardır?
İlginiz için teşekkürler

Cevap

Bilindiği üzere, 657 sayılı devlet Memurları Kanunun yıllık izin başlıklı 102 nci Bilindiği üzere, 657 sayılı devlet Memurları Kanunun yıllık izin başlıklı 102 nci maddesinde "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir."hükmü yer almaktadır.

Yıllık izinlerin uygulamasına yönelik olarak Devlet Memurları Kanununu Genel Tebliğleri yayımlanmış bulunmaktadır. Bular Tebliğler:

62 Seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği

140 Seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği

154 Seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Tebliği

Yıllık izin ve kullanılması sırasında gidiş ve dönüş için idarenin takdiri ile verilen ikişer günlük yol süresinin verilmesinde bir kriter mevzuatta rastlanılmamıştır.
Ancak kurumsal mevzuatta yani iç genelgelerde konuya ilişkin düzenlemeler bulunabilir.
İdare takdirini kamu yararı ve eşitlik ilkeleri çerçevesinde kullanmak zorundadır.

657 sayılı Devlet memurları Kanununun memurların atamalarda görev yerine hareket ve işe başlama süresi düzenleyen 62 inci maddesinde de "İlk defa veya yeniden veyahut yer değiştirme suretiyle;
a) Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü,
b) Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini,
izleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar. Savaş ve olağanüstü hallerde bu süre Bakanlar Kurulu Kararı ile kısaltılabilir.
Yukarıdaki süreler;
1 - Kanuni izinlerin kullanılması veya geçici bir görevin yapılması sırasında başka bir göreve atanan memurlar için iznin veya geçici görevin bitimi,
2 - Hesaplarını, yerlerine gelenlere devir zorunda bulunan sayman ve sayman mutemetleri için devrin sona ermesi,
3 - Eski görevlerine devamları kurumlarınca yazılı olarak tebliğ edilenler için yerlerine atanan memurların gelmesi veya yeni görev yerlerine hareketlerinin kurumlarınca tebliği, tarihinde başlar.
Yer değiştirme suretiyle yapılan atamalarda memurlara atama emirleri tebliğ edilince
yollukları, ödeme emri aranmaksızın, saymanlıklarca derhal ödenir. Memurun izinli ve raporlu olması tebligata engel olmamakla beraber (a) ve (b) bentlerindeki süreler izin ve rapor müddetinin bitmesinde başlar.
Bu maddede geçen "yer" deyiminin kapsamı İçişleri ve Maliye Bakanlıklarınca birlikte belirtilir." hükmü yer almaktadır.

Anılan 657 sayılı Kanunun "Yolluk giderleri ve gündelikler" başlıklı 177 inci maddesinde "Bu Kanun hükümlerine tabi Devlet memurlarından bir görevin ifası için sürekli veya geçici olarak görev yerinden ayrılanların yol giderleri ve gündelikleri, yolluklar hakkındaki özel kanun hükümlerine göre ödenir.
Sözleşmeli olarak çalıştırılanların yol masrafları ile gündelikleri sözleşmelerindeki şartlara göre ödenir."ifadesi yer almaktadır.

6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümleri devlet memurları hakkında uygulanmaktadır.

Devlet memurlarının sürekli görevle yurtdışına atanmaları halinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 62 maddesi hükümleri çerçevesinde görevlerine başlamaları gerekmektedir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca;
1-Yıllık izinlerini yurt dışında geçirecek devlet memurlarına 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 102 inci maddesinin hükmü uyarınca idarece yol izni verilmesi gerekmektedir.
Yol iznini süresi idarece en fazla iki gün olarak verilebilir. İdarenin, yıllık iznin yurt dışında kullanılması halinde yol izni vermemesi mezkur hükmün lafzına ve ruhuna uygun olmadığı değerlendirilmektedir.
2- Yurt dışına sürekli görevle atananlar 62 madde de belirtilen mehil müddeti sonunda görevlerine başlamak zorundadırlar.
3- Yurt dışında geçici olarak görevlendirilenler görevlendirme onaylarında yol ve göreve başlama süreleri belirtilmektedir. Belirtilen yol süreleri sonunda görevlerine başlamak zorundadırlar.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam