PTT'ye yerleştim. Daha önceki özel sektör hizmetlerimin emekliliğe etkisi olmayacak dendi. Doğru mu?

22/09/2011 01:11:00
Yazdır

Soru

Konu: Daha önceki prim ödemelerim ne işe yarıyor?

2004 yılı Eylül ayından bu yana SSK da sigortam yattı daha önce çalıştığım şirketlerde. Ağustos ayında PTT de işe başladım KPSS P3 puan türünden 2011/1 yerleştirmeleri ile. Personel dairesindeki memur bana bugüne kadar yatan primlerimin emekliliğim konusunda hiçbir katkısı olmayacağını söyledi. Peki benim yaklaşık 6 yıllık yatan primlerim ne olacak?

Cevap

Sorunuza karşılık kısa bir değerlendirme yapmak gerektiğini düşünmekteyiz.

Hizmet, çalışılan sürenin bir karşılığıdır. Ve sosyal güvenliklerin sağlanmasında ana unsurdur.

Hizmet, çalışılan süre sırasında sigortalının kendi katkısı(ödenen görev aylıklarından kesilmektedir) ve özel veya resmi kurumların da Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilen tutarlar sonucu katkılarıyla ortaya çıkan bir süredir.

Hizmet, ileride kişilerin kendi güvenliklerinin sağlanmasında önemli bir unsur olmakla birlikte çalışılan süre içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilen paylarla, kendilerine ödenen yaşlılık aylıklarının devam etmesini, ölüm halinde hak sahiplerinin aylıklarının ödenmesini sağlayan önemli bir unsurdur.

Bu değerlendirmelerimiz, kayıt dışı çalışanlara/çalıştıranlara da bir nasihat olsun. Ki çalıştıkları sürede kesinlikle sigortalarını yapmaları kendileri gibi eşi, çocukları, anne ve babaları için de önemli olduğunu, her zaman için ileride sosyal güvenlik kapsamına girmeleri bakımından gerekli olduğunu söylememiz doğru olacaktır.

Ayrıca, hizmet her zaman için bazı unsurları değiştirebilmektedir. Az hizmet ile fazla hizmet, hesaplanan aylık tutarını, hizmet ve yaş hesaplamalarını etkiler. Emeklilik statüsünde aylık bağlanması tarihini öne çeker/çekebilir.

Bu çerçevede;

Sizin durumunuz 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlük tarihinden önce devlet memuru olarak göreve başlamadığınızdan, 5510 sayılı Kanunun Geçici Madde 2 çerçevesine girdiğinizi değerlendirmekteyiz.

Buna göre de, 8.9.1999 tarihinden önce çalışmalarınız bulunmadığından, hizmetinizin 25 yıl, yaşınızın da 60 olması halinde emeklilik statüsünü kazanmanız mümkün olacaktır.

Bağlanacak olan aylıklarınızda hesaplanacak sistemde esas alınacak formül;

AYLIK = Ortalama Aylık Kazanç x Aylık Bağlama Oranı

Sonuç Değerlendirmemiz: 6 yıllık sigortalı süreniz boşa çalışılan bir süre olmadığınız, aylık bağlama oranınızı ve ortalama aylık kazancınızı etkileyen bir süre olacağını söylememiz doğru olacaktır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam