2011 yılında kadroya geçen 4/B'li, kullanamadığı yıllık iznini 2012 yılına aktarabilir mi?

28/12/2011 01:33:00
Yazdır

Soru

Merhabalar… 2008 yılında 4/B’li olarak atandım. KHK ile kadroya geçtim. Kadroya geçtiğim zaman 4/B iken yıllık iznimin 10 gününü kullandım.

Kadroya geçtikten sonra mevcut olan yıllık izin hakkım kaç gündür, 2012 yılına aktarabiliyor muyum?

Cevap

02/06/2011 tarihli ve 632 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü Maddesinin (B) Fıkrası ile 4924 sayılı Kanun Uyarınca Sözleşmeli Personel Pozisyonlarında Çalışanların Memur Kadrolarına Atanması Amacıyla Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname 04/06/2011tarihli ve 27954 (Mükerrer) sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmış bulunmaktadır.

Sözleşmelilerin kadroya atanmasına imkan veren KHK'nın tam metni

Resmi açıklama: 632 ile kadroya geçenler 'aday memur' değil

Sözleşmeliler, hangi memur kadrolarına atanacak?

Anılan 632 sayılı Kanun hükmünde kararname ile 657 sayılı Kanuna eklenen Geçici 37 inci maddesinin 4 üncü fıkrasında “Bu madde hükümlerine göre memur kadrolarına atananların, 4 üncü maddenin (B) fıkrası ve 4924 sayılı Kanun uyarınca sözleşmeli personel pozisyonlarında geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilir. Bunlar, atandıkları kadronun mali ve sosyal haklarına göreve başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren hak kazanır ve önceki pozisyonlarında aldıkları mali ve sosyal haklar hakkında herhangi bir mahsuplaşma yapılmaz.” hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun “Yıllık izin” başlıklı “Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir.” ve “Yıllık izinlerin kullanılışı”103 üncü maddesinde “Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izliyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.

Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez.

Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir.” hükmü yer almaktadır.

Ayrıca; Devlet Memurları Kanunun uygulamada birliğin sağlanması maksadı ile yayımlanan 154 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde hizmet değiminden "Yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması," gerektiği belirtilmiştir.

Yıllık hizmet süresinin hesabına özel sektördeki süreler katılabilir mi?

Yukarıda yer verilen hükümler açıklamalar uyarınca;

1-632 sayılı KHK uyarınca kadroya geçirilen sözleşmelilerin sözleşmeli statüde geçen hizmetleri kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilmesinin mümkün bulunduğu,

2-657 sayılı Kanunun 102 ve 103 üncü maddesi hükümleri çerçevesinde hizmetinizin 1 yılı aşması ve 2011 yılı izninin kullanılmayan kısmının kullanılabileceği, 2011 yılı izninin kullanılmayan kısmının idarenin 657 sayılı Kanunun 102 ve 103 üncü maddesi hükümleri çerçevesinde 2012 yılına aktarılmasının mümkün bulunduğu değerlendirmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam