140 nolu yıllık izin tebliği, 399'a tabi personel için de uygulanır mı?

22/12/2012 13:13:00
Yazdır

Soru

Öncelikle Merhabalar.

140 Seri No'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde geçen "Memurlar tarafından alınan cari yıla ait yıllık iznin bir sonraki yıla taşması halinde, taşan kısım, iznin alındığı yıla ait olacağından bu kısım için yeni yıl izninden mahsup işlemi yapılmayacaktır." hükmü 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki II sayılı cetvele tabi sözleşmeli personel içinde geçerli midir? Saygılar.

Merhaba,

Bir 399 KHK ya göre sözleşmeli konumda bir kurumda çalışıyorum, aynı bakanlık bünyesinde yine 399 KHK ile sözleşmeli konumda başka bir kuruma KPSS sonucuna göre 2012/2 (30 Kasımda sonuçları açıklanan) yerleştirmesi ile açıktan atanmış bulunuyorum.

Hali hazırda çalıştığım kurumda yıllık iznim kalmadı. Eğer ocak ayından sonra diğer kurumda çalışmaya başlarsam merak ettiğim şu.

Şu andaki kurumda Ocak ayında izin kullansam bu izinler diğer kuruma gittiğimde orada hak edeceğim izinlerden düşer mi? Yoksa açıktan atama olduğu için burada istediğim kadar izin kullanıp, o kurumda yeniden 20 gün iznim olur mu?

Cevap

Bilindiği üzere, Kamu İktisadi Teşebbüslerinde 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile sözleşmeli statüsüne istihdam şekli getirilmiş, Kararnamedeki sözleşmeli personele ilişkin hükümler Anayasa Mahkemesince iptali neticesinde Kamu İktisadi Teşebbüsleri personel rejiminin düzenlenmesi 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılmıştır. 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinde istihdam şekilleri memurlar, sözleşmeli personel ve işçiler olarak düzenlenmiş bulunmaktadır.

Memurlar hakkında 399 sayılı KHK ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununu hükümleri uygulanmaktadır. Sözleşmeli personel hakkında ise 399 sayılı KHK hükümleri ile hüküm bulunmayan hallerde anılan Kararnamenin 58 inci maddesi hükmü uyarınca Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine sayılı Devlet memurları Kanununu hükümleri uygulanmaktadır.

Diğer taraftan, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 58 inci maddesinde; "Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin teşebbüs ve bağlı ortaklıklarda uygulanması sırasında birliği sağlamak ve doğacak tereddütleri gidermekle Devlet Personel Başkanlığı yetkili ve görevlidir.
Sözleşmeli personele ilişkin olarak bu Kanun Hükmünde Kararnamede hüküm bulunmayan hallerde, Devlet Personel Başkanlığının görüşü alınmak kaydıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili hükümleri uygulanır." hükmü yer almaktadır.

399 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesi ve 233 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin yıllık izin başlıklı 21 inci maddesinde “Sözleşmeli personelden hizmeti 10 yıla kadar olanlara (10 yıl dahil) yılda 20 gün, 10 yıldan fazla olanlara yılda 30 gün ücretli izin verilir. Yıllık izin verilmesine esas hizmetin tesbitinde kamu kurum ve kuruluşlarında geçen fiili hizmet süreleri ile askerlik hizmeti gözönüne alınır. Bu şekilde hizmet süresi bir yıldan az olanlar ile kısmi zamanlı istihdam edilenlerden bir yıldan az süreli sözleşme yapılanlara (yıl içinde memur statüsünden sözleşmeli statüye geçirilenler hariç) yıllık izin verilmez.

Yıllık izinler, teşebbüs veya bağlı ortaklığın uygun bulacağı zamanlarda toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Bir sözleşme döneminde kullanılmayan izinlerin müteakip sözleşme döneminde kullanılması mümkün değildir.” hükmü yer almaktadır.

399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin yılık izin başlıklı 21 inci maddesinde bulunan "Bir sözleşme döneminde kullanılmayan izinlerin müteakip sözleşme döneminde kullanılması mümkün değildir." hüküm gereğince II sayılı cetvele tabi sözleşmeli personelin sözleşme döneminde kullanılmayan yıllık izinlerin bir sonraki dönemde kullanılmasına imkan bulunmamaktadır.

Bilindiği üzere, II sayılı Cetvele tabi Sözleşmeli personelin sözleşmeleri 01/01/…. tarihi ile 31/12/…… tarihleri arasında imzalanmaktadır.

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde;

1-399 Sayılı KHK tabi sözleşmeli personel hakkında yıllık izin münhasıran düzenlenmiş olması sebebiyle memurlara ilişkin (140 sayılı Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği vb.) mevzuat sözleşmeli personel hakkında uygulanmaz.

Sözleşmeli personelin yıllık izinleri bir sonraki yıla bırakılamamaktadır.

2-2013 yılı yılında izin kullandıktan sonra genel hükümlere tabi olarak farklı bir KİT te sözleşmeli çalışmaya başlamanız halinde 2013 yılında yıllık izin kullanmanız mümkün bulunmamaktadır. Yılık izin sözleşmeli personelin dinlenme hakkına ilişkin olup, bu yıl içerisinde kullanılan izinin mükerrer olarak kullanılmasının mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam