Teknisyenin özel sektördeki hizmetleri ne işe yarar.

17/04/2013 08:40:00
Yazdır

Soru

Sayın yetkililer
2006 yılından beri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında Teknisyen olarak görev yapmaktayım Teknik hizmetler sınıfındayım. 1999-2006 yılları arasında çeşitli firmalarda SSK'lı olarak çalıştım. 2013 yılı içerisinde yapılacak olan bir görevde yükselme sınavına gire bilmem için 10 yıl hizmet şartı aranmakta. Hizmet birleştirmesi yaparak bu sınava girebilir miyim? Birde şu anda 6/2 derece kademeye sahibim. Hizmet birleştirmesi yapsam kaçın kaçı olurum. Yıllık izin vb. özlük haklarıma faydası olur mu?
Teşekkür ederim. Kolay gelsin iyi çalışmalar.

Cevap


Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik 18/4/1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Anılan Yönetmelik uyarınca Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği yayımlanmış bulunmaktadır.



Anılan Yönetmeliğin "Tanımlar" başlıklı 4 üncü maddesinde "Hizmet süresi : 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesi çerçevesinde; Bakanlıkta çalışılan süreler ile genel ve katma bütçeli idareler, mahalli idareler, kamu kurum ve kuruluşlarında fiilen çalışılan süreler, resmi veya özel müesseseler ve meslekleri ile ilgili serbest çalışılan süreler ile muvazzaf askerlikte geçen süreleri,"ifade edeceği belirtilmektedir..

Devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde değerlendirilmesi yasal düzenlemeler çerçevesinde yapılmaktadır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Tesis edilen sınıflar" başlıklı değişik 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış ve devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde ne şekilde değerlendirileceğine ilişkin düzenlemeler bulunmaktadır.
Örneğin: teknik, sağlık, avukatlık vb. hizmetler kazanılmış hak aylık derece ve kademede (memuriyette) değerlendirilmektedir.
657 sayılı Kanunda yer alan hükümlere uygun ve ya diğer kanun hükümleri uyarınca kazanılmış hak aylık derece ve kademede değerlendirilmesine ilişkin hüküm bulunan hizmetlerin kazanılmış hak aylık derece kademede değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36 ncı maddesinin Ortak Hükümler bölümünün (C) bendinin 1 inci fıkrasında "Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu Kanun ve bu Kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin 3/4 ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir."hükmü yer almaktadır. Anılan hüküm gereğince memuriyete girmeden önce özel sektörde geçen hizmet süresinin sosyal güvenlik primi ödenmesi ve (çalıştığı firmadan alınacak bir belge, Bonservis olabilir) mesleğini icra ettiğini belgelendirmek suretiyle değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır.

657 sayılı Kanunun 102 ve 103 üncü maddelerinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 23 nci maddesinde "Devlet memurları, bu kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahiptirler."denilmekte olup, 102 nci maddesinde "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlar için 20 gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir." ve 103 üncü maddesinde de "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.
Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez.
Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir."
hükümleri yer almaktadır.

Devlet Memurları Kanunun uygulamada birliğin sağlanması maksadı ile yayımlanan 154 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde hizmet değiminden "Yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması," gerektiği belirtilmiştir.

Yıllık hizmet süresinin hesabına özel sektördeki süreler katılabilir mi?

Yukarıda yer verilen mevzuat çerçevesinde;
1- Özel sektörde geçen hizmetlerinizin belirtilen şartları taşıması halinde kazanılmış hak aylık derece ve kademenizde değerlendirilecektir.
2- Özel sektörde geçen hizmetlerinizden kazanılmış hak aylık derece ve kademede değerlendirilen süreler yıllık izin kullanılmasında da değerlendirilir.
3- Kazanılmış hak aylık derece ve kademeniz değişmesi halinde aylığınız ve özel hizmet tazminatını dereceniz dikkate alınarak belirlenir. Maaşınızda muhakkak pozitif değişiklik olur.
4- Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 4 üncü maddesindeki hizmet tanımına göre mesleğinizi icra ettiğinizi belgelendirirseniz halinde sayılacağı düşünülmektedir.
5-İntibakla ilgili bilgiler yer almadığı için derece ve kademeniz hesaplanmamıştır.

Emsal Nedir, İntibak Nasıl Yapılır

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam