Sağlık personelinin memuriyet öncesi hizmetleri nasıl değerlendirilir?

06/03/2020 15:06:00
Yazdır

Soru

... ağız ve diş sağlığı hastanesinde 5 aydır Diş Tabibi olarak görev yapmaktayım. Daha önce 1 sene özel bir kurumda Diş Tabibi olarak görev yaptım. Hizmet birleştirme yaptığımda 1 yıllık hizmetimin ne kadarı memuriyetime yansıyacak? Sadece derece için mi faydası olacak yoksa izin hakkı da doğuracak mı? Eğer izin hakkı doğuracaksa asaletimin tasdik olmasını beklemeden 1 yılımı doldurduğumda yıllık izin kullanabilir miyim? Cevaplarsanız sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

Cevap

Soru

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 54. maddesine göre ilk defa memuriyete atanan kişi öncelikle memur adayı olarak atanmakta olup, adaylık süresi kurumun takdirine göre bir ila iki yıl arasında bir süreyi kapsamaktadır.

Memuriyetten önce özel sektörde çalışılan süreler ile serbest çalışılan sürelerin hangi hangi hallerde ve ne kadarının hizmetten sayılacağı 657 sayılı Kanunun 36. maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu maddenin C fıkrasının iki numaralı bendinde, " Saglık hizmetleri ve yardımcı saglık hizmetleri sınıfına girenlerden memurluga girmeden once yurt icinde veya yurt dısında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya ozel kurumlarda yapanlarla, memurluktan ayrıldıktan sonra bu islerde calısarak yeniden memurluga girmek isteyenlerin saglık hizmetlerinde gecen suresinden, bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sozu edilen kurumlarda gecen sureleri ile 196 ncı maddede belirtilen sekilde tespit edilecek mahrumiyet bolgelerinde en az 3 yıl calısanların veya calısacak olanların surelerinin tamamı ve geri kalan surelerinin 3/4 u toplamı memurlukta gecmis sayılarak bu surelerin her yılı icin bir kademe ilerlemesi ve her uc yılı icin bir derece yukselmesi verilmek suretiyle degerlendirilir." denilmektedir.

Aynı Kanunun 102. maddesinde ise, Devlet memurlarından hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanların yirmi gun, hizmeti on yıldan fazla olanların ise 30 gun izin hakkına sahip olduğu belirtilmektedir.

Diğer taraftan, 6 Haziran 2002 tarihli ve 24777 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 154 Seri No. lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreler ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması gerektiği ifade edilmektedir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar dikkate alındığında;

- Memuriyet öncesi bir yıllık diş tabibi olarak çalıştığınız süreyi belgelendirerek Kurumunuza ibraz etmeniz halinde bu sürenin 9 ayı memuriyette geçmiş gibi değerlendirilecek,

- Ayrıca 9 aylık süre aynı zamanda yıllık izin kullanabilmek için gerekli bir yıllık sürenin hesabında dikkate alınacaktır.

Sonuç olarak, memuriyet öncesi hizmetiniz ile memuriyette geçirdiğiniz süre toplamı bir yılı aştığından adaylık sürenizin dolması beklenmeksizin yıllık izin kullanabileceğiniz anlaşılmaktadır.

Bu soru 13,027 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam