Memur aylıksız izinde iken çalışırsa, bu süre emeklilikte değerlendirilir mi?

04/08/2013 17:49:00
Yazdır

Soru

Devlet Memurları aylıksız izinli oldukları sırada sigortalı çalışabilirler mi? Aylıksız izinli oldukları dönemi borçlanabilirler mi? Emekliliğe esas kesintiler nasıl olacaktır? Sorunuz özelinde bu hususu açıklamaktayız.

Cevap

657 DMK tabi GİH sınıfında Müdür Pozisyonunda (yeni atandım bu göreve, toplamda 14 yıl hizmet) çalışıyorum. Yeni kurulan dernekte kuruluş aşamalarında başkanımıza yardımcı olmak adına aylıksız izin almak istiyorum. ama kafama takılan sorular var, yardımcı olursanız sevinirim.

1. Aylıksız izinde iken başka yerde çalışıyor gösterip/veya çalışıp maaş , sigorta vs haklarından yararlanabilir miyim?

2. Bu süre zarfında çalışmaz isem, Genel sağlık sigortası kurumca yatırılıyor, fakat emekliliğe esas kesintiler ne olacak daha geç emekli olacak ve borçlanacak mıyım? O sürede elden yatırabilir miyim?

Aylıksız İzin nedir? Aylıksız izin, Devlet memurlarının ihtiyaca binaen Kanunla verilmiş olan belirli sürelerde görevlerinden ayrı kalma tercihlerini kullanma durumu olarak açıklayabiliriz. Bu ayrılma istifa şeklinde değildir. Devlet memuru yeniden göreve dönene kadar kendi kadrosunun Kurumu tarafından muhafaza edilmesi bir gerekliliktir. “Aylıksız İzin” olarak adlandırılan bu gelişme süresinde görevinden ayrı kaldığı zaman içerisinde Devlet memuruna Kurumlarınca bir ödeme yapılmaz, kişiler de böyle bir talepte bulunamaz veya bulunmuş olsa dahi bir ödeme yapılmaz.

Aylıksız izne ayrılan Devlet memurunun aylıksız izin süresinin sonunda görevine başlaması gerekmektedir. Başlamadığı takdirde, kişi memuriyetten çekilmiş sayılır, dolayısıyla müstafi sayılır ve göreviyle ilişiği kesilir.

Bazı durumlarda Devlet Memurları, Kanunların verdiği durumlar dolayısıyla kendi kurumlarından aylıksız izinli sayılabilmektedirler, ancak bu halde de kurumlarıyla tamamen görev ve kadro olarak ilişikleri kesilmez.

Genel olarak Aylıksız izin konusu 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 108 de açıklanmıştır. Aylıksız İzin durumunu açıklayan 108 inci madde şu şekildedir.

Aylıksız izin:

Madde 108 – (Değişik: 13/2/2011-6111/108 md.)

A) Memura, 105 inci maddenin son fıkrası uyarınca verilen iznin bitiminden itibaren, sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, istekleri üzerine onsekiz aya kadar aylıksız izin verilebilir.

B) Doğum yapan memura, 104 üncü madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir.

C) Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi hâlinde memur olan eşlerine, çocuğun ana ve babasının rızasının kesinleştiği tarihten veya vesayet dairelerinin izin verme tarihinden itibaren, istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir. Evlat

edinen her iki eşin memur olması durumunda bu süre, eşlerin talebi üzerine yirmidört aylık süreyi geçmeyecek şekilde, birbirini izleyen iki bölüm hâlinde eşlere kullandırılabilir.

D) Özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kendilerine aylıksız izin verilenler de dâhil olmak üzere burslu olarak ya da bütçe imkânlarıyla yetiştirilmek üzere yurtdışına gönderilen veya sürekli görevle yurtiçine ya da yurtdışına atanan veya en az altı ay süreyle yurtdışında geçici olarak görevlendirilen memurlar veya diğer personel kanunlarına tâbi olanlar ile yurtdışına kamu kurumlarınca gönderilmiş olan öğrencilerin memur olan eşleri ile maddeye göre izin verilenlerin memur olan eşlerine görev veya öğrenim süresi içinde aylıksız izin verilebilir.

E) Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Ancak, sıkıyönetim, olağanüstü hâl veya genel hayata müessir afet hâli ilan edilen bölgelere 72 nci madde gereğince belli bir süre görev yapmak üzere zorunlu olarak sürekli görevle atananlar hakkında bu bölgelerdeki görev süreleri içinde bu fıkra hükmü uygulanmaz.

F) Aylıksız izin süresinin bitiminden önce mazereti gerektiren sebebin ortadan kalkması hâlinde, on gün içinde göreve dönülmesi zorunludur. Aylıksız izin süresinin bitiminde veya mazeret sebebinin kalkmasını izleyen on gün içinde görevine dönmeyenler, memuriyetten çekilmiş sayılır.

G) Muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar askerlik süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılır.

Maddenin açıklaması;

Aylıksız izin kullanılması durumları maddede açık bir şekilde ifade edilmiştir.

Aylıksız izin süresinin bitiminden önce mazereti gerektiren sebebin ortadan kalkması hâlinde, on gün içinde Devlet memurunun göreve dönmesi zorunlu olmaktadır.

Aylıksız izin süresinin bitiminde veya mazeret sebebinin kalkmasını izleyen on gün içinde görevine dönmeyenler, memuriyetten çekilmiş sayılır.

Muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar askerlik süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılmaktadırlar.

Aylıksız İzinli dönemde başka yerde çalışıyor gösterip/veya çalışıp maaş, sigorta vs haklarından yararlanabilmek mümkünmüdür?

Aylıksız izinli olunan dönemde Devlet memurunun ayrıldığı kadro görev ünvanının Kurumunca korunması gerekmektedir. Aylıksız izin süresinin bitiminden sonra 10 gün içinde Devlet memurunun görevine geri dönmesi zorunlu olduğundan, ayrıca bu süreyi borçlanıp aylıksız izinde geçen süresini Devlet memurluğu hizmet süresine ekletebileceğinden, Devlet memuru bu ara dönemde SSK.lı bir yerde çalışır ise, bu çalışmaların geçersiz olacağını değerlendirmekteyiz.

Aylıksız izinli geçen süre ne şekilde borçlanılır

Aylıksız izne ayrılan Devlet memuru her ay Sosyal Güvenlik Kurumuna primlerini kendisi yatırabilir.

Veya, görevine yeniden döndükten sonra aylıksız izinde geçen süreye ait prim borçlarının tamamını bir seferde Sosyal Güvenlik Kurumuna yatırabilir. Bu şekilde prim yatırmak isteyen Devlet memuru parayı yatırdıktan sonra 6 ay geçmeden emeklilik müracaatında bulunamaz.

Her ay yatırılacak borçlanma tutarı veya bir seferde topluca ödenecek borçlanma tutarının kaç lira olduğunun Sosyal Güvenlik Kurumundan öğrenilmesi gerekmektedir.

Aylıksız izinde geçen süre borçlanılırsa hizmet olarak sayılır ve emeklilik hizmet süresinin daha erken tamamlanmasını sağlar. Ancak emeklilik yaş grubunuzu olumlu yönde etkilemeyeceğini değerlendirmekteyiz.

Aylıksız iznin borçlanma usullerini belirleyen 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununda yer alan ilgili maddeler;

Ek Madde 72 – (Ek: 6/7/1995-KHK-562/16 md.; Değişik: 25/6/2003-4905/3 md.) Personel mevzuatına göre aylıksız izinli sayılanlardan aylıksız izinli olarak geçen sürelere ilişkin kesenek ve karşılıklarını istekleri halinde her ay veya 102 nci maddede yazılı süreler içinde başvurmaları ve başvuru tarihindeki katsayılar ve emekli keseneğine esas aylığın hesabına ait diğer unsurlar ile kesenek ve karşılık oranları esas alınmak suretiyle hesaplanacak kesenek ve karşılıklarını aynı süreler içinde defaten ödemeleri halinde aylıksız geçen izin süreleri emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir.

Madde 102 – (Değişik: 23/2/1965 - 545/3 md.) Sandıkta birikmiş emekli keseneklerini geri almış bulunanlarla, toptan ödeme yapılmış olanlardan, 98 inci maddenin vazifeye alınmaya ait hükümleri mahfuz kalmak üzere, emeklilik hakkı tanınan veya 130 uncu maddede gösterilen vazifelere, belediye başkanlığına, illerin daimi komisyon üyeliklerine geçenlerden, aldıkları paraları, aldıkları tarihlerden itibaren ödiyecekleri tarihe kadar hesaplanacak kanuni faizi ile birlikte toptan Sandığa geri verirlerse;

Tayin veya seçilme tarihindeki yaşlarından, emeklilik hakkı tanınan vazifelerde evvelce geçen fiili hizmet müddetlerinin indirilmesinden sonra kalan yaş sayısı 35 i geçenlerden, 14 üncü maddenin (e) fıkrası uyarınca tamamlayıcı kesenek alınmak şartiyle, Sandıkla ilgilendirilirler ve eski fiili ve itibari hizmet müddetleri yenilerine eklenir.(3)

Ancak;

a) İstekleri ile emekliye ayrılacak olanların bu paraları istek tarihlerinden en az 6 ay önce,

b) Kurumlarınca re'sen (malullük, yaş haddi dahil) emekliye ayrılacak olanlarla ölenlerin, görevleri ile ilgilerinin kesildiği tarihlerden itibaren en geç 6 ay içinde,

Kendileri veya dul yetimleri tarafından Sandığa ödenmiş olması şarttır.

Aldıkları paraları, yukardaki süreler içinde geri vermiyenler ile paraları zamanaşımına uğramış bulunanlar emeklilik hakkı tanınan bir vazifeye ilk defa alınmış sayılırlar.

Kesenek veya toptan ödemeleri zamanaşımına uğramış olanlardan, birinci fıkrada yazılı vazifelere geçenler zamanaşımına uğrıyan paralarını (Faizsiz olarak) yukardaki süreler içerisinde toptan Sandığa geri verirlerse haklarında o fıkra hükümleri gereğince işlem yapılır.

Fiili hizmet müddetlerinin 5 yıldan az olması dolayısiyle 87 nci madde gereğince emekli kesenekleri geri verilmemiş veya tahakkuk ettirilen keseneklerini veyahut toptan ödemeyi henüz almamış olanlar ile alma hakları zamanaşımına uğramamış bulunanlardan, birinci fıkrada yazılı vazifelere geçenler hakkında da paranın iadesi kaydı hariç olmak üzere sözü geçen fıkra hükümleri uygulanır.

Meydana çıkan gaiplerden 78 inci madde gereğince Sandıkla ilgileri kesilenler hakkında da keseneğin geri verilmesinde; gaipliklerinden dolayı dul ve yetimlerine aylık bağlanmış ise, gaiplikleri tarihine kadar Sandıkta birikmiş kesenekleri miktarında bir para, toptan ödeme yapılmış ise, bu para esas alınmak suretiyle yukarıki hükümler uygulanır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam