Memur aylıksız izinde iken çalışırsa, bu süre emeklilikte değerlendirilir mi?

04/08/2013 17:49:00
Yazdır

Soru

Devlet Memurları aylıksız izinli oldukları sırada sigortalı çalışabilirler mi? Aylıksız izinli oldukları dönemi borçlanabilirler mi? Emekliliğe esas kesintiler nasıl olacaktır? Sorunuz özelinde bu hususu açıklamaktayız.

Cevap

657 DMK tabi GİH sınıfında Müdür Pozisyonunda (yeni atandım bu göreve, toplamda 14 yıl hizmet) çalışıyorum. Yeni kurulan dernekte kuruluş aşamalarında başkanımıza yardımcı olmak adına aylıksız izin almak istiyorum. ama kafama takılan sorular var, yardımcı olursanız sevinirim.

1. Aylıksız izinde iken başka yerde çalışıyor gösterip/veya çalışıp maaş , sigorta vs haklarından yararlanabilir miyim?

2. Bu süre zarfında çalışmaz isem, Genel sağlık sigortası kurumca yatırılıyor, fakat emekliliğe esas kesintiler ne olacak daha geç emekli olacak ve borçlanacak mıyım? O sürede elden yatırabilir miyim?

Aylıksız İzin nedir? Aylıksız izin, Devlet memurlarının ihtiyaca binaen Kanunla verilmiş olan belirli sürelerde görevlerinden ayrı kalma tercihlerini kullanma durumu olarak açıklayabiliriz. Bu ayrılma istifa şeklinde değildir. Devlet memuru yeniden göreve dönene kadar kendi kadrosunun Kurumu tarafından muhafaza edilmesi bir gerekliliktir. ?Aylıksız İzin? olarak adlandırılan bu gelişme süresinde görevinden ayrı kaldığı zaman içerisinde Devlet memuruna Kurumlarınca bir ödeme yapılmaz, kişiler de böyle bir talepte bulunamaz veya bulunmuş olsa dahi bir ödeme yapılmaz.

Aylıksız izne ayrılan Devlet memurunun aylıksız izin süresinin sonunda görevine başlaması gerekmektedir. Başlamadığı takdirde, kişi memuriyetten çekilmiş sayılır, dolayısıyla müstafi sayılır ve göreviyle ilişiği kesilir.

Bazı durumlarda Devlet Memurları, Kanunların verdiği durumlar dolayısıyla kendi kurumlarından aylıksız izinli sayılabilmektedirler, ancak bu halde de kurumlarıyla tamamen görev ve kadro olarak ilişikleri kesilmez.

Genel olarak Aylıksız izin konusu 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 108 de açıklanmıştır. Aylıksız İzin durumunu açıklayan 108 inci madde şu şekildedir.

Aylıksız izin:

Madde 108 ? (Değişik: 13/2/2011-6111/108 md.)

A) Memura, 105 inci maddenin son fıkrası uyarınca verilen iznin bitiminden itibaren, sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, istekleri üzerine onsekiz aya kadar aylıksız izin verilebilir.

B) Doğum yapan memura, 104 üncü madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir.

C) Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi hâlinde memur olan eşlerine, çocuğun ana ve babasının rızasının kesinleştiği tarihten veya vesayet dairelerinin izin verme tarihinden itibaren, istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir. Evlat

edinen her iki eşin memur olması durumunda bu süre, eşlerin talebi üzerine yirmidört aylık süreyi geçmeyecek şekilde, birbirini izleyen iki bölüm hâlinde eşlere kullandırılabilir.

D) Özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kendilerine aylıksız izin verilenler de dâhil olmak üzere burslu olarak ya da bütçe imkânlarıyla yetiştirilmek üzere yurtdışına gönderilen veya sürekli görevle yurtiçine ya da yurtdışına atanan veya en az altı ay süreyle yurtdışında geçici olarak görevlendirilen memurlar veya diğer personel kanunlarına tâbi olanlar ile yurtdışına kamu kurumlarınca gönderilmiş olan öğrencilerin memur olan eşleri ile maddeye göre izin verilenlerin memur olan eşlerine görev veya öğrenim süresi içinde aylıksız izin verilebilir.

E) Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Ancak, sıkıyönetim, olağanüstü hâl veya genel hayata müessir afet hâli ilan edilen bölgelere 72 nci madde gereğince belli bir süre görev yapmak üzere zorunlu olarak sürekli görevle atananlar hakkında bu bölgelerdeki görev süreleri içinde bu fıkra hükmü uygulanmaz.

F) Aylıksız izin süresinin bitiminden önce mazereti gerektiren sebebin ortadan kalkması hâlinde, on gün içinde göreve dönülmesi zorunludur. Aylıksız izin süresinin bitiminde veya mazeret sebebinin kalkmasını izleyen on gün içinde görevine dönmeyenler, memuriyetten çekilmiş sayılır.

G) Muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar askerlik süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılır.

Maddenin açıklaması;

Aylıksız izin kullanılması durumları maddede açık bir şekilde ifade edilmiştir.

Aylıksız izin süresinin bitiminden önce mazereti gerektiren sebebin ortadan kalkması hâlinde, on gün içinde Devlet memurunun göreve dönmesi zorunlu olmaktadır.

Aylıksız izin süresinin bitiminde veya mazeret sebebinin kalkmasını izleyen on gün içinde görevine dönmeyenler, memuriyetten çekilmiş sayılır.

Muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar askerlik süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılmaktadırlar.

Aylıksız İzinli dönemde başka yerde çalışıyor gösterip/veya çalışıp maaş, sigorta vs haklarından yararlanabilmek mümkünmüdür?

Aylıksız izinli olunan dönemde Devlet memurunun ayrıldığı kadro görev ünvanının Kurumunca korunması gerekmektedir. Aylıksız izin süresinin bitiminden sonra 10 gün içinde Devlet memurunun görevine geri dönmesi zorunlu olduğundan, ayrıca bu süreyi borçlanıp aylıksız izinde geçen süresini Devlet memurluğu hizmet süresine ekletebileceğinden, Devlet memuru bu ara dönemde SSK.lı bir yerde çalışır ise, bu çalışmaların geçersiz olacağını değerlendirmekteyiz.

Aylıksız izinli geçen süre ne şekilde borçlanılır

Aylıksız izne ayrılan Devlet memuru her ay Sosyal Güvenlik Kurumuna primlerini kendisi yatırabilir.

Veya, görevine yeniden döndükten sonra aylıksız izinde geçen süreye ait prim borçlarının tamamını bir seferde Sosyal Güvenlik Kurumuna yatırabilir. Bu şekilde prim yatırmak isteyen Devlet memuru parayı yatırdıktan sonra 6 ay geçmeden emeklilik müracaatında bulunamaz.

Her ay yatırılacak borçlanma tutarı veya bir seferde topluca ödenecek borçlanma tutarının kaç lira olduğunun Sosyal Güvenlik Kurumundan öğrenilmesi gerekmektedir.

Aylıksız izinde geçen süre borçlanılırsa hizmet olarak sayılır ve emeklilik hizmet süresinin daha erken tamamlanmasını sağlar. Ancak emeklilik yaş grubunuzu olumlu yönde etkilemeyeceğini değerlendirmekteyiz.

Aylıksız iznin borçlanma usullerini belirleyen 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununda yer alan ilgili maddeler;

Ek Madde 72 ? (Ek: 6/7/1995-KHK-562/16 md.; Değişik: 25/6/2003-4905/3 md.) Personel mevzuatına göre aylıksız izinli sayılanlardan aylıksız izinli olarak geçen sürelere ilişkin kesenek ve karşılıklarını istekleri halinde her ay veya 102 nci maddede yazılı süreler içinde başvurmaları ve başvuru tarihindeki katsayılar ve emekli keseneğine esas aylığın hesabına ait diğer unsurlar ile kesenek ve karşılık oranları esas alınmak suretiyle hesaplanacak kesenek ve karşılıklarını aynı süreler içinde defaten ödemeleri halinde aylıksız geçen izin süreleri emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir.

Madde 102 ? (Değişik: 23/2/1965 - 545/3 md.) Sandıkta birikmiş emekli keseneklerini geri almış bulunanlarla, toptan ödeme yapılmış olanlardan, 98 inci maddenin vazifeye alınmaya ait hükümleri mahfuz kalmak üzere, emeklilik hakkı tanınan veya 130 uncu maddede gösterilen vazifelere, belediye başkanlığına, illerin daimi komisyon üyeliklerine geçenlerden, aldıkları paraları, aldıkları tarihlerden itibaren ödiyecekleri tarihe kadar hesaplanacak kanuni faizi ile birlikte toptan Sandığa geri verirlerse;

Tayin veya seçilme tarihindeki yaşlarından, emeklilik hakkı tanınan vazifelerde evvelce geçen fiili hizmet müddetlerinin indirilmesinden sonra kalan yaş sayısı 35 i geçenlerden, 14 üncü maddenin (e) fıkrası uyarınca tamamlayıcı kesenek alınmak şartiyle, Sandıkla ilgilendirilirler ve eski fiili ve itibari hizmet müddetleri yenilerine eklenir.(3)

Ancak;

a) İstekleri ile emekliye ayrılacak olanların bu paraları istek tarihlerinden en az 6 ay önce,

b) Kurumlarınca re'sen (malullük, yaş haddi dahil) emekliye ayrılacak olanlarla ölenlerin, görevleri ile ilgilerinin kesildiği tarihlerden itibaren en geç 6 ay içinde,

Kendileri veya dul yetimleri tarafından Sandığa ödenmiş olması şarttır.

Aldıkları paraları, yukardaki süreler içinde geri vermiyenler ile paraları zamanaşımına uğramış bulunanlar emeklilik hakkı tanınan bir vazifeye ilk defa alınmış sayılırlar.

Kesenek veya toptan ödemeleri zamanaşımına uğramış olanlardan, birinci fıkrada yazılı vazifelere geçenler zamanaşımına uğrıyan paralarını (Faizsiz olarak) yukardaki süreler içerisinde toptan Sandığa geri verirlerse haklarında o fıkra hükümleri gereğince işlem yapılır.

Fiili hizmet müddetlerinin 5 yıldan az olması dolayısiyle 87 nci madde gereğince emekli kesenekleri geri verilmemiş veya tahakkuk ettirilen keseneklerini veyahut toptan ödemeyi henüz almamış olanlar ile alma hakları zamanaşımına uğramamış bulunanlardan, birinci fıkrada yazılı vazifelere geçenler hakkında da paranın iadesi kaydı hariç olmak üzere sözü geçen fıkra hükümleri uygulanır.

Meydana çıkan gaiplerden 78 inci madde gereğince Sandıkla ilgileri kesilenler hakkında da keseneğin geri verilmesinde; gaipliklerinden dolayı dul ve yetimlerine aylık bağlanmış ise, gaiplikleri tarihine kadar Sandıkta birikmiş kesenekleri miktarında bir para, toptan ödeme yapılmış ise, bu para esas alınmak suretiyle yukarıki hükümler uygulanır.

Bu soru 38,872 defa okundu. 1 Yorum yapıldı
YORUMLAR
SON EKLENEN SORULAR
15.11.20214 yıllık üniversiteyi bitiren sözleşmeli hemşirenin maaşında değişiklik olur mu?
22.10.2021Gökçeada ve Bozcaada'ya atanacak memurlarla ilgili memleket detayı!
12.10.2021Bankacılık ve finans mezunları kaymakam olabilir mi?
01.10.2021Özel sektörde öğretmenlik yapan memurluğa dönerse sosyal güvenlik şartları nasıl olur?
28.08.2021Bölüm başkanı araştırma görevlisine bölüm dışı ek görev verebilir mi?
18.08.2021Memurun 'özel sektörde geçen süresi' emekli ikramiye hesabında dikkate alınır mı?
03.08.2021Uzman yardımcısı YÖKDİL puanıyla kariyer uzmanlığa atanabilir mi?
30.07.2021Fazla mesai karşılığı biriken izinlerimi yurtdışında kullanabilir miyim?
19.07.20212008 Ekim sonrası memurluğa başlamış olan ziyaretçimizin soruları ve cevaplar
15.05.2021İsteği dışında sendikaya üye yapılan personel, ne yapabilir?
05.05.2021EKPSS ile naklen atanan memurun istediği ile tayini yapılabilir mi?
19.04.20213713 kapsamında atandıktan sonra öğrenim durumu değişenler unvan değişikliği sınavına tabi mi?
06.04.2021Mehil süresi görevde yükselmede hizmetten sayılır mı? Torba kadroda uygulanır mı?
31.03.2021Sözleşmeli bilişim personeli 30 gün izne ne zaman hak kazanır?
24.03.2021Unvanı değişen memura atandığı tarihten geçerli olarak bu unvanın aylığı ödenir mi?
08.03.2021Emekliliğe karar verildiğinde, yıllık izin nasıl kullanılıyor?
26.02.2021Özel veya kamu sektöründe geçen sigortalı hizmetlerin emeklilik intibakında değerlendirilmesi
22.02.2021Şube müdürü önceki görevine dönerse hangi ek gösterge üzerinden emekli olur?
19.02.2021Sağlık alanında 2.lisans bölümüne öğrenim durumu tayini yapılır mı?
09.02.2021Sözleşmeli personel ücretsiz izin kullanabilir mi?
02.02.20215434'e tabi memur göreve başladıktan sonra engelli olursa nasıl emekli olabilir?
29.01.2021Biyoloji mezunu olan sağlık personeli hangi ek göstergeden yararlanır?
24.01.2021Yedek subay öğrencilik süresini borçlanmak emeklilik yaşını etkiler mi?
20.01.2021Vakıf üniversitesinde çalışılan süreler Devlet üniversitesinde değerlendirilir mi?
16.01.20215434 e tabi engellilik mevzuatından yararlanarak memurluğa başlayan kişi nasıl emekli olur?
11.01.2021Yurt dışında görevlendirilecek öğretmenlerde yabancı dil bilme şartı var mıdır?
06.01.2021Ücretsiz izin kullanan sağlık personeli, bu süreleri borçlanırsa hizmet puanı alır mı?
04.01.2021Sonradan engelli olan Devlet memuru EKPSS'ye girip atanabilir mi?
31.12.2020Hizmet birleştirmenin emekliliğe etkisi
28.12.2020Memur, istifa edip 4/B'ye geçtiğinde mükerrer emekli primini geri alabilir mi?
27.12.2020Alan değişikliği yapan öğretmenler, il içi yer değiştirmeye başvurabilirler mi?
25.12.20206 aylık doğum borçlanması emeklilik yaşını etkiler mi?
23.12.2020Askerlik borçlanması kısmi olarak yapılabilir mi?
22.12.2020Yurt dışında geçen süreler ve engelli emekliliği
21.12.2020OHAL döneminde çekilmiş sayılanlar yeniden memur olabilir mi?
15.12.2020Yıllık izin hakkı engellenebilir mi? Fazla mesaide personelin isteği aranır mı?
10.12.2020İlkokulda, idareci olmada, sınıf öğretmenlerine öncelik var mı?
06.12.2020HAGB kararı alanların polisliğe başvurusu engellenebilir mi?
01.12.2020Sağlık Bakanlığında tüm tayinler durduruldu mu?
28.11.2020Engelli memur, 2 yıl hapis cezası alırsa, 15 yıl ile emekli olma hakkını kaybeder mi?
24.11.2020Yıpranma puantajı tutulması fiili hizmet süresi zammından yararlandırılacağı anlamına gelir mi?
20.11.2020Sağlık Bakanlığında işçi statüsünde görev yapanlar istifa edebilecek mi?
16.11.2020Engellilikten dolayı emekli olan işçi, memur olarak atanabilir mi?
10.11.2020Sözleşmeli personelin unvan değişikliği nasıl olur?
04.11.2020Sağlık personelinin istifa yasağı üniversite sağlık personelini de kapsar mı?
31.10.2020Engelli heyet raporu alan vergi indirimi ve emeklilik için ne yapmalı?
28.10.2020Fiili ve itibari hizmet süresi zammı memurların intibaklarında uygulanır mı?
25.10.2020Derece yükselmesinde yeni derecenin aylığı ne zaman ödenmeli?
21.10.2020Uzaktan çalışan memur yıllık iznini nasıl kullanır?
17.10.2020İşçilikten memurluğa geçen kişinin emeklilik hizmet ve emeklilik yaş tarihi değişir mi?
14.10.2020Meslek yüksek okulunu borçlanmak isteyen Astsubay'ın sosyal güvenlik durumu!
11.10.2020Belediyede sözleşmeli eğitmen olmak için gerekli öğrenim şartı nedir?
07.10.2020Sözleşmeli personel başka bir ilde geçici görevlendirilebilir mi?
02.10.2020Önce emekli ikramiyesinin alınıp sonra emekli maaşının bağlanması mümkün müdür?
30.09.20201/4' ündeki memura kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilir mi?
28.09.2020Yedek subaylıktan kazanılan yıpranma payı emeklilik yaşını etkiler mi?
21.09.2020Öğretmenliği kazanan sözleşmeli personel bir yıl geçmeden atanabilir mi?
17.09.2020Tekniker, ÇEKO'yu bitirirse özel hizmet tazminatı 130 oranından ödenir mi?
15.09.2020Eş durumu mazareti sona eren personel, eski görev yerine dönmek zorunda mıdır?
11.09.2020Mühendis, naklen atama için VHKİ kadrosuna atanmaya razı olursa, maaşı nasıl etkilenir?
07.09.2020Kanser tedavisi gören memur isteği dışında başka bir ile tayin edilebilir mi?
03.09.2020Öğretim yılına hazırlık ödeneği analık iznindeki öğretmene verilir mi?
28.08.2020Sağlık personelinin alt bölge tayininde fiili çalışma süre şartı var mıdır?
27.08.2020Organ naklinde refakat izni kullanılır mı?
24.08.2020Statü değiştiren personelin yıllık izin hakkı nasıl belirlenir?
20.08.2020Sözleşmeli öğretmene, kadroya geçince, geriye doğru dil tazminatı ödenebilir mi?
19.08.2020Unvan değişikliği sınavına tabi bir kadroya 92. madde kapsamında atama yapılabilir mi?
17.08.2020Diploma denkliği olmayan mühendislik mezuniyetinin faydası var mı?
13.08.2020Lisans KPSS puanımla, önlisans düzeyindeki alımlara başvuru yapabilir miyim?
10.08.2020Kayıt dışı çalışan eş için aile yardımı alınır mı?
03.08.2020Sözleşmeli fesih eden 4 yıllık tekniker, iş sonu tazminatı alabilir mi?
31.07.2020Doğum sebebiyle sözleşmesini fesheden, başka bir kuruma yeniden 4/B li atanabilir miyim?
27.07.2020Doğum sebebiyle babaya aylıksız izin vermeyen idare hakkında ne yapılabilir?
20.07.2020EKPSS ile yerleştim ancak atamam iptal edildi, puanım yandı mı?
14.07.2020Aday memurken istifa eden sınavsız olarak yeniden atanabilir mi?
11.07.202017 yıl hizmeti olan memur istifa edip dışardan emekli olabilir mi?
07.07.2020Eşi yurtdışında bir göreve atanan memura aylıksız izin verilir mi?
02.07.2020Memur, ayak bileğinden ameliyat olan çocuğu için refakat izni kullanabilir mi?
29.06.2020Yurtdışından sağladığım burs kapsamında aylıksız izin kullanabilir miyim?
25.06.2020Sınav kazanıp unvanı değişen memurun maaşı düşer mi?
20.06.2020EKPSS sonucuna göre atananlar engellilik sebebiyle yer değiştirebilir mi?
18.06.2020Bilgisayar işletmenliği için 6225 Nitelik Kodu ne anlama gelir?
17.06.2020Kurum değiştiren sözleşmeli personelin atandığı yıl izne hak kazanır mı?
15.06.2020Aylıksız izin sonrası göreve başlayan memurun, önceki yıldan izin hakkı var mıdır?
13.06.2020Kadroya geçen 3+1 sağlıkçıların mazerete bağlı tayinleri yapılır mı?
11.06.2020Yargıda sürelerin durması, idarenin başvuruma cevap verme süresini etkiler mi?
09.06.2020Fakülte süresini borçlanmak Emniyet Personeline fayda sağlar mı?
04.06.2020Malullük aylığı ve ikramiyesi ile engelli aylığı ve ikramiyesi
30.05.20201 Haziran sonrası kimler idari izinli sayılacak?
28.05.2020SYDV kamu kuruluşu mudur? Vakıf personeli idari izin kullanabilir mi?
26.05.2020Sınavla müdürlüğe atandım. Eski kadroma atanabilir miyim? Sonrasında yeniden müdür olabilir miyim?
23.05.2020Memur, yaşı beklemek için istifa ettiğinde, emekli ikramiyesi alabilir mi?
21.05.2020Sağlık çalışanlarının istifasına yasak getirilebilir mi?
17.05.20204B sözleşmelilere kadro verilmeli mi?
16.05.2020Memur, ticari plakalı dolmuş hattına sahip olabilir mi? Aday memur 'ben bilmiyordum' diyebilir mi?
14.05.2020Sağlıkta çalışan işçiler de pandemi ek ödemesini alır mı?
12.05.2020İtiraz sonucunda disiplin cezasının kaldırılması, aynı fiilden ceza alanları etkiler mi?
11.05.2020Sağlık'ta idari izinli sayılanlara nöbet ücreti ödenir mi?
06.05.2020Koronavirüs sürecinde, migren hastalarına idari izin verilebilir mi?
04.05.2020Görevde iken vefat eden memur için ölüm yardımını kim öder?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam