Memur hangi halde teknisyen kadrosuna vekalet edebilir?

11/07/2014 02:58:00
Yazdır

Soru

iyi günler gönderdiğim mesajlar doğrultusunda 657 sayılı kanunun 45. maddesi doğrultusunda bilgi verirseniz sevinirim

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak genel idare hizmetler sınıfında görev yapmaktayım. Kendi Kurumumda Evrak Kayıt biriminde görev yapmaktayım ve Arşive de bakmaktayım Ben endüstri meslek lisesi bilgisayar yazılım mezunuyum milli eğitimden ve okulumdan aldığım bilgiler doğrultusunda teknisyen olarak mezun olmuşum.3795 sayılı kanuna göre de doğrudur .Kurumumuzda boş teknisyen kadrosu bulunmaktadır. Eğitim durumu itibari ile bilgisayar yazılım teknisyen kadrosuna atanmak için gerekli şartları taşımaktayım ancak mevzuat gereği unvan değişikliği sınavına girmem gerekiyor, 2014 yılı itibariyle Kurumumuzda boş bulunan teknisyen kadrosuna vekaleten görevlendirilebilir miyim? Görevlendirmem yapıldığı takdirde teknisyen kadrosunun özlük haklarından yararlanabilir miyim?Ve izlemem gereken yol ne Acaba'Yardımlarınız için teşekkürler.cevabı mail e de gönderirseniz sevinirim Teşekkürler bu hafta içinde cevap verirseniz çok çok sevinirim saygılar

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun ?Vekalet Görevi ve Aylık Verilmesinin Şartları? başlıklı 86 ıncı maddesi ile ;

?Madde 86- Memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabilir.

Bir görevin memurlar eliyle vekaleten yürütülmesi halinde aylıksız vekalet asıldır. ?

Aynı kurumdan birinci fıkrada sayılan ayrılmalar dolayısıyla atanan vekil memurlara vekalet görevinin 3 aydan fazla devam eden süresi için, kurum dışından veya açıktan atananlarla kurum içinden ilkokul öğretmenliğine atanan öğretmenler ile veznedarlık görevine atananlara göreve başladıkları tarihten itibaren vekalet aylığı ödenir.

            ?.?

ile aynı Kanunun ?Vekalet, İkinci Görev Aylık ve Ücretleri ile Diğer Ödemeler? başlıklı 175 nci maddesinde;

?Madde 175- Bir göreve vekâleten atanan memurlara vekâlet edilen görevin kadro derecesinin birinci kademesinin üçte biri, açıktan atananlara ise (Köy ve kasaba imamlığı kadrolarına atananlara 146 ncı maddede yazılı asgari ücret aylık tutarından aşağı olmamak üzere) üçte ikisi verilir.

Bulundukları yerden başka bir yerdeki bir göreve vekalet suretiyle atananlara, Harcırah Kanununun geçici görevle başka yere gönderilenlere ilişkin hükümleri uygulanır.

Ancak, kurum içinden veya diğer kurumlardan vekalet edenlere vekalet aylığı ödenebilmesi için, vekilin asilde aranan şartları taşıması zorunludur.?

Diğer yandan, Yan ödeme kararnamesinin Vekaleti düzenleyen 9'uncu maddesinde; 657 sayılı Kanunun 86 ncı maddesi uyarınca kurumlarınca bir göreve kurum içinden veya diğer kurumlardan vekalet ettirilenlere hangi hallerde vekalet ücreti verileceği açıklanmıştır.

Buna göre, vekaletin, 657 sayılı Kanunun 86 ncı maddesine binaen yapılması ve bu hususun onayda belirtilmiş olması, vekaletin, Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek karar ile atama yapılması gereken kadro veya görevler için ilgili Bakan, diğer kadro veya görevler için asili atamaya yetkili amir tarafından verilmesi, vekillerin, genel ve ilgili özel mevzuatı uyarınca asaleten atanmada aranan tüm şartları (asaleten atanmada sınav şartı aranılan kadro veya görevler için bu sınavlara girebilme hakkının elde edilmiş olması dahil) bir arada taşımaları kaydıyla; vekalet ettikleri kadro veya görevler için bu Karar uyarınca öngörülen zam ve tazminatların toplam net tutarının, asli kadro veya görevleri karşılığında fiilen aldıkları zam ve tazminatların toplam net tutarından fazla olması halinde, aradaki fark; 657 sayılı Kanunun 175 inci maddesindeki oranlar dikkate alınmaksızın, vekalet görevine başlanıldığı tarihten itibaren ve vekalet görevinin fiilen yapıldığı sürece ödenmektedir.

Yukarıda belirtilen şartları bir arada taşımayanlara, mehil müddeti, yıllık izin, mazeret izni, hastalık izni, geçici görev, vekalet, görevden uzaklaştırma, tutuklanma, gözaltına alınma, hizmet içi eğitim, kurs veya seminer nedeniyle görevlerinden ayrılanlara vekalet edenlere, vekaletleri esnasında yıllık izin, mazeret izni, hastalık izni, vekalet görevine ilişkin olmayan geçici görev, görevden uzaklaştırma, tutuklanma, gözaltına alınma, hizmet içi eğitim, kurs, seminer ve benzeri nedenlerle vekalet görevine ara verenlere (ara verdikleri günler için), vekalet nedeniyle öngörülen zam ve tazminatlar ödenmeyecektir.

Ayrıca, 04.03.2006 tarihli ve 26098 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin ?Unvan değişikliği sınavı suretiyle atanacaklarda aranacak şartlar? başlıklı 8 nci maddesinde:

?Unvan değişikliği suretiyle atanacaklarda aranacak genel şartlar şunlardır;

a) Atanılacak kadro unvanını öğrenim durumu itibariyle kazanmış bulunmak,

b) Yürürlükten kaldırılmıştır.

c) Unvan değişikliği sınavında başarılı olmak,

(2) Unvan değişikliği suretiyle atanacaklarda aranacak özel şartlar şunlardır;

?

c) Teknisyen kadrosuna atanabilmek için, atama yapılacak kadronun gerektirdiği alanlardaki ortaöğretim kurumlarının birinden mezun olmak.

Hükümleri yer almaktadır.

Sonuç olarak; Kurumunuz görevde yükselme yönetmeliğinde ki şartlar dahil asilde aranan şartları taşımanız halinde boş bulunan teknisyen kadrosuna vekaleten atanmanız mümkündür. Vekalet nedeniyle memur kadrosunun zam, tazminat ve ek tazminat (ek ödeme) ile memurun zam, tazminat ve ek tazminat (ek ödeme) arasındaki farkı çalıştığınız sürece almanız gerekmektedir. ?diğer kadro veya görevler için asili atamaya yetkili amir tarafından verilmesi? düzenlemesi nedeniyle sizi bu kadroya asili atamaya yetkili amir tarafından (İllerde Vali) görevlendirilmeniz gerekiyor.

Bu soru 11,167 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam