Göreve girmeden önce malul olan, sonra işe giren, nasıl emekli olur?

14/07/2014 11:46:00
Yazdır

Soru

ekremKonu: malulen emeklilik (bipolar bozukluk nedeniyle)

30.11.2003 tarihinde askere gittim. 3 ay acemilik 9 ay asteğmen olarak toplam 12 ay askerlik yaptım.

2005 yılında bipolar bozukluk teşhisi kondu. daha sonra özel sektörde çalıştım ve 243 gün özelde sigorta primim var. 20.08.2009 tarihinden itibaren de bir kamu kuruluşunda mühendislik mezunu programcı kadrosunda devlet memuru olarak çalışmaktayım.

Eğer malullük durumum kabul edilirse malulen emekli olabilir miyim ve ne kadar emekli maaşı alırım?

Cevap

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 2008 yılı Ekim ayı başında yürürlüğe girmiş ve sosyal güvenlikte yeni uygulamalar getirmiştir.

2008 yılı Ekim ayı başından önce, yedek subaylık, vekil öğretmenlik vb. gibi hizmeti olanlar da memur olarak 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümleri kapsamına girdiğinden, 5434 sayılı Kanun esasları uygulanmaktadır.

5434 SAYILI T.C.EMEKLİ SANDIĞI KANUNU VE 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU HÜKÜMLERİNİN UYGULANMASINDA MALULLÜK AYLIĞI BAĞLANMASI HALLERİ

5434 SAYILI KANUNA GÖRE MALULLÜK

Kamu görevlilerinin, vücutlarında meydana gelen hastalıklardan dolayı görevlerini yapamayacak duruma girmeleri veya bu görevlerini bu hastalıkları nedeniyle sürdürememeleri ve bu durumlarının Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca tespit edilme halidir.

Şartları;

-Hizmet yılları toplamının en az 10 hizmet yılının (3600 gün) doldurulmuş olması, ancak başkasının yardımı olmaksızın hayatının devam ettiremeyecek derecede hastalığı olanların ise en az 5 hizmet yılının (1800 gün) doldurulmuş olması,

-Görevinden ayrıldıktan sonra açıkta iken malul olması halinde en az 10 hizmet yılının doldurulmuş olması,

-Tam teşekküllü devlet hastanelerinden alınmış olan ve rahatsızlıklarını gösteren sağlık kurulu raporunun bulunması,

-Söz konusu sağlık kurulu raporlarının Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca incelenerek malul olduklarına karar verilmesi,

durumlarıdır.

Ancak, kamu görevlisi olarak göreve girmeden önce önce malul sayılmayı gerektiren hastalığı bulunan kamu görevlileri hakkında bu rahatsızlıklarından dolayı malullük işlemleri yapılmamaktadır.

5510 SAYILI KANUNA GÖRE MALULLÜK

5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte veya daha sonra kamu görevlisi olarakilk defa göreve giren ve çalışma gücünün en az % 60’ını veya görevlerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca tespit edilme halidir.

Şartları;

-Çalışma gücünün en az % 60’ını veya görevlerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiğinin Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilmesi,

- En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün (5 yıl) malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması,

- Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olanlar için ise en az on yıldan beri sigortalı olma şartı aranmaksızın 1800 gün (5 yıl) malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması,

Ancak, kamu görevlisi olarak ilk defa göreve girmeden önce önce malul sayılmayı gerektiren hastalığı olanlar hakkında bu rahatsızlıklarından dolayı malullük aylığı bağlanamayacağı hususu 5434 ve 5510 sayılı Kanunlarda öngörülmekle birlikte, 5510 sayılı Kanuna göre Kamu görevlisi olarak ilk defa göreve girmeden önce malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalığı bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan kamu görevlilerine, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün (11 yıl) malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanacağı hususu da yer almıştır.

Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca düzenlenecek rapor ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

·% 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan kamu görevlilerine, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün (12 yıl),

·% 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan kamu görevlilerine, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün (13 yıl),

malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartıyla ve herhangi bir yaşın dolumu aranmaksızın Sosyal Güvenlik Kurumunca kontrol muayenesine tabi tutulmak suretiyle yaşlılık aylığına hak kazanacakları hususu da yer almaktadır.

ESAS OLARAK, 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulanacak olanlardan, göreve girmeden malul olduğu belirli olanları kurtarıcı bir hüküm, 5510 sayılı Kanunun Geçici Madde 4 hükümlerine konulmuştur. Bu hüküm aşağıya alınmıştır.

*Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında engelli olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan engelli olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır. Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,

b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır.*

BU BAĞLAMDA SORUNUZ ÖZELİNDE DEĞERLENDİRMEMİZ;

Memurluk görevine girmeden önce malullük durumunuz olduğundan malullük aylığından yararlanmanıza engel hükümler olduğunu söyleyebiliriz.

Ancak, görev yaptığınız kurum tarafından devlet hastanelerine bir sevk sonucu yeni bir sağlık kurulu alır ve bu raporu Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu inceler ve çalışma gücü kayıp oranınız ne ise onun üzerinden karar verirse, bu kez, çalışma gücü kayıp oranınız % 50 ila % 59 olursa hizmetiniz için 5760 gün gerekir, yok çalışma gücü kayıp oranınız % 40 ila % 49 olursa hizmetiniz için 6480 gün gerekir,

Bu şekilde tarafınıza malullük aylığı olmayıp yaşlılık aylığı bağlanması gerektiğini değerlendirmekteyiz. Aylık bağlandığı durumda da aylık tutarınızın 1315 TL. Olacağını söyleyebiliriz.

AYRI BİR DEĞERLENDİRMEMİZ;

2008 yılı Ekim ayı öncesindeki Yedek subaylık hizmeti 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa tabi geçen hizmet olarak dikkate alınmaktadır.

Bu tarihten once 2003 yılında yaptığınız yedek subaylık öncesinde sizin rahatsızlığınızın olmadığını anlıyoruz.

2009 yılında memurluğa girmeden öncesinde rahatsızlığınızın olması, bizim değerlendirmemize gore malullükte 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümlerinin uygulanması gerektiğidir.

Memurluğa girmeden once malullük durumu olmayanlarda hizmet süresi 10 yıl (3600) gün olduğundan, sizin için hizmet bakımından 5760 veya 6480 gün olmayacağından 5434 sayılı Kanun avantajlı olacaktır.

Kurumunuz tarafından rapor alıp Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderme öncesinde, bu durumunuzu Sosyal Güvenlik Kurumundan öğrenilmesinde ayrıca bir fayda olacağını değerlendirmekteyiz.

ANCAK, her iki durumda da hizmet süreniz aylık bağlanmaya yetmez ise tarafınıza mevcut hizmetinize karşılık belirli miktarda ikramiye ve toplu bir para ödenir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam