Memurun yetim çocuğu, kaç yaşına kadar yetim aylığı alır?

Mart'ta, 25 yaşına gireceğim, üniversite öğrencisiyim. Yetim aylığım kesilir mi?
25/09/2014 11:52:00
Yazdır

Soru

Merhaba... Mart ayında 25 yaşına gireceğim, üniversite öğrencisiyim. Babamın vefatından dolayı emekli maaşı alıyorum, Atanamayan bir öğretmenim ve şuanda üniversite öğrencisiyim. Sorum ise 25 yaşına girdiğimde maaşımın kesileceği doğru mu, öğrenciyken maaşımın kesilmesi mümkün mü?

Cevap

Sorunuz özelinde Yetim aylığı alan erkek çocukların aylık ödenmesinde esas alınan yaş koşullarını açıklamaktayız.

1- 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümlerinde erkek yetim çocukların aylıkları (İlgili maddesi Madde 74 hükmüdür);

Hizmet süresi 10 yıldan fazla iken vefat etmiş olan veya emekli aylığı alırken vefat eden Devlet memurunun erkek yetim çocuklarına;

- Vefat tarihinde 18 yaşını doldurmamış olan yetim çocuğa aylık bağlanır.

- Yetim erkek çocuk ortaöğrenimde öğrenim görüyor ise 20 yaşını dolduracağı tarihe kadar aylık ödenir.

- Şayet yetim erkek çocuk yükseköğrenim görüyor ise 25 yaşını dolduracağı tarihe kadar aylık ödenir. 25 yaşını doldurduktan sonra yükseköğrenime devam etse bile aylık ödenmez. Bu kural, birinci veya ikinci bir yüksek öğrenim olsa da aynı şekilde uygulanmaktadır.

2- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümlerinde erkek yetim çocukların aylıkları (İlgili maddesi Madde 34 hükmüdür)

Hizmet süresi 5 yıl ve daha fazla iken vefat etmiş olan veya emekli aylığı alırken vefat eden Devlet memurunun erkek yetim çocuklarına da öğrenim gördükleri durumlarına gore yaş koşulları aynı olmaktadır. 25 yaşını doldurduklarında yetim aylıkları kesilir.

NOT; Yetim aylığı alırken Devlet memurluğuna atanıldığında yaş durumuna bakılmaksızın yetim aylıkları kesilir.

GENEL DEĞERLENDİRMEMİZ

Devlet memuru vefat ettiğinde yetim aylıkları günümüz koşullarında az olmaktadır. Devletimiz her ne kadar yetim çocukları öğrenimleri süresince yetim aylıklarından mahrum bırakmamışsa, bu aylık tutarlarının da vefat eden Devlet memurunun aylık tutarı kadar (ayrıca yetim aylığı alan çocuk İŞÇİ veya ESNAF çocuğu ise, bunların almakta oldukları aylık tutarı kadar) aylık almaları sağlanabilir. Öğrenciliklerinin bitiminde ise kendi aylık oranlarına dönüştürülmesi sağlanabilir.

Ayrıca yetim aylıklarının kesilmesindeki tarih sınırının kaldırılarak, tek bir yüksek öğrenimini bitireceği tarihe kadar yaş koşulu aranmadan aylık ödenmesinin sağlanması gerektiğini değerlendirmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam