Memurken Şef olanın lojmanda oturma süresi 10 yıla çıkar mı?

01/10/2014 00:07:00
Yazdır

Soru

Kamu kuruluşunda sıra tahsisli konutta 5 yıllık süresini otururken unvanı şef olarak değişen memur 10 yılı doldurana kadar oturmaya devam ediyor.
Ancak lojmanda 5 yıl oturup çıktıktan sonra aynı unvana yükseltilen memura ise aradaki 5 yıllık fark süre kullandırılmıyor. Ve konuttan çıktıktan sonra tüm bekleyenlere lojman tahsisinden sonra size tahsis yapılabilir deniyor.
Tüm bekleyenlere tahsis hiçbir zaman bitmeyeceği için lojmanı terk ettikten sonra unvanı yükselen memurun aradaki 5 yılı kullanması mümkün olmamaktadır, dolayısıyla bu grup personelin mağduriyeti söz konusudur.
Bu konuyla ilgili görüşünüzün bildirilmesini saygılarımla arz ederim.

Cevap

Kamu konutlarının tahsis biçimi, oturma süresi, kira, bakım, onarım ve yönetimine ilişkin temel ilkeleri belirlemek üzere 9/11/1983 tarihli ve 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu, 11/11/1983 tarih ve 18218 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış bulunmaktadır. Kanun 2 nci maddesinde sayılan kapsama dahil kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kamu görevlilerine; kamu konutlarının;
a) Özel tahsisli konutlar,
b) Görev tahsisli konutlar,
c) Sıra tahsisli konutlar,
d) Hizmet tahsisli konutlar
olarak,
tahsis edilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Kamu Konutları Yönetmeliği ise 23.9.1984 tarih ve 18524 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Anılan Kamu Konutları Yönetmeliğinin Kamu Konutlarının Türleri başlıklı 5 inci maddesinin (c) bendinde "Sıra tahsisli konutlar; Yönetmeliğe ekli (4) sayılı cetvelde gösterilen puan durumu dikkate alınarak 9 uncu maddede belirtilen usul ve esaslara göre tahsis edilen konutlardır." olarak tanımlanmıştır.

"Kamu Konutlarının Tahsis Usül ve Esasları" Mezkur Yönetmeliliğin Üçüncü Bölümünde 7-19 uncu maddeler arasında düzenlenmiş bulunmaktadır.

"Konut Tahsis Talebi ve Değerlendirilmesi" başlıklı 14 üncü maddesinde "Kendisine konut tahsisini isteyen personel, bir örneği Yönetmeliğe ekli (EK - 5) beyanname ile bağlı bulunduğu en yakın sicil amirine başvurur. Amir tarafından beyanname tetkik edilerek, konut tahsis komisyonlarına sunulmak üzere, konut tahsis işlemlerini yürütmekle görevlendirilen birime gönderilmesi sağlanır. (Ek cümle: 1/5/2002-2002/4133 K.) Bu birim beyannameleri Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik uyarınca verilen mal bildirimleriyle karşılaştırılması için mal bildirimlerinin verileceği mercilere gönderir. (Değişik cümle: 1/5/2002-2002/4133 K.) Karşılaştırma işlemi sonuçlandıktan sonra, konut tahsis işlerini yürütmekle görevlendirilen birimde, beyannamedeki bilgilere göre ek (4) sayılı cetveldeki puanlar dikkate alınır ve her yıl Ocak ayı içinde gerekli değerlendirme bilgisayar ortamında yapılarak toplam puana göre sıra cetveli düzenlenir. Sonuç bir yazı ile ilgili personele veya bu personele duyurulmak üzere görev yaptığı birime bildirilir Beyanname, sıra cetveli ve diğer belgeler saklanır.
Ancak, birinci fıkraya göre puan sıralaması yapılanlardan, kendisine konut tahsis edilmeden başka bir il veya ilçeye atananlar, bulundukları son görev itibariyle, yeniden puanlamaya tabi tutulur ve o yılın puan sıra cetvelinde gösterilir.
Göreve yeniden veya ilk defa atananların konut tahsis talepleri, ataması Ocak ayı içinde yapılmış ise o yıl, aksi halde boş konut yok ise müteakip yılda değerlendirilir ve puanlaması yapılır.
Beyannameyi kasden noksan veya yanlış doldurduğu anlaşılanlar hakkında kanuni kovuşturma yapılır ve bunlara konut tahsis edilemez.
Özel tahsisli, (3) sayılı cetvelde belirtilen makam ve rütbe sahiplerine tahsis edilen görev tahsisli ve hizmet tahsisli konutların tahsisinde yukarıdaki fıkra hükümleri uygulanmaz. Görev tahsisli konutlarda ise beyanname alınarak, yetkili makamca değerlendirilir.
Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin konut tahsis talebi ve değerlendirilmesine dair usül ve esaslar (4) sayılı cetveldeki puanlama ve bu madde hükümleri gözönünde bulundurularak Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıklarınca ayrıca düzenlenir." ve "Beyannamedeki Değişiklikler" başlıklı 15 inci maddesinde "Konut tahsis talebinde bulunan personelin durumunda bir değişiklik olduğu takdirde bu değişiklik tarihinden itibaren en geç bir ay içinde, değişikliği gösteren belgeler ile birlikte ek bir beyanname ile ilgili amire bildirilir." hükümleri yer almaktadır.
Ayrıca, Anılan Yönetmeliğin "Konut Tahsis Komisyonlarının Kurulması" başlıklı 18 inci maddesinde "Komisyon kararını gerektiren konutların oturmaya hak kazananlara tahsisi amacı ile, konut tahsis komisyonları kurulur. Bu komisyonlar kurum veya kuruluşların yetkili makamlarınca belirlenen üç kişiden oluşur. Ayrıca iki yedek üye tesbit edilir." ve "Konut Tahsis Komisyonlarının Toplanması ve Çalışma Esasları" başlıklı 19 uncu maddesinde "Komisyonlar üye tam sayısı ile toplanır ve konut tahsisi isteğinde bulunanlar ile konut tahsisine hak kazandığı anlaşılanların durumunu tetkik eder. Komisyonca, konut tahsisine hak kazananlar için gerekçeli bir karar alınır. Konut tahsis kararları, ekseriyetle verilir. Karar ayrıca tutulacak bir "Karar defteri" ne yazılır. Bir örneği konut tahsis dosyasında saklanır."
denilmektedir.

Konut tahsis komisyonunun sekreterya işleri, konut tahsis işlemlerini yürüten birimce görevlendirilen personel tarafından yürütülür.

Anılan Yönetmelik (2) Sayılı Cetvel'de Görev Tahsisli Konutların kimlere verileceği düzenlenmiştir. Bu cetvelde Görev tahsisli konutların tahsis edileceği temsil özelliği olan kişi, makam ve rütbe sahipleri aşağıda gösterilmiş bu listede kamu kurum ve kuruluşlarında görevli;
-Tiyatro, Opera ve Balede Görevli Şef ve Sanatçı,
-Tiyatro, Opera ve Balede Görevli Şef ve Sanatçı,
-Şef (KİT'lerde),
yer almaktadır.

Belirtilen unvanlar dışında "ŞEF'lere görev tahsisli lojman mümkün bulunmamaktadır.

Lojmanın değiştirilmesi sıra tahsisli konuttaki 5 yıllık oturma süresini uzatır mı?

Söz konusu maddenin 4üncü fıkrasında "..daha önce Yönetmelikte belirtilen oturma süresince veya daha fazla süre konutta oturanlara, konut tahsis edilemez." yer alan ifadeden yönetmelik hükmü uyarınca, kendisine konut tahsis edilerek oturanların anlaşılması gerektiği değerlendirilmektedir.

Ayrıca, Anılan yönetmeliğin 20nci maddesinde
"Özel, görev ve hizmet tahsisli konutlarda, tahsise esas olan görev veya hizmetin devamı üresince oturulabilir.
Sıra tahsisli konutlarda ise oturma süresi beş yıldır.
Ancak,
a) Bu sürenin tamamlanmasından sonra, konuttan yararlanacak başka personelin olmaması halinde, belli bir süre verilmeksizin ve şartlı olarak konutta oturmaya devam edilmesine izin verilebilir.
b) Konuta girmek için sıra bekleyen bulunduğu takdirde, beş yıldan fazla oturma süresi en fazla olandan başlamak üzere, tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde konut boşaltılır.
c)Görevi gereği hizmet veya görev tahsisli konut tahsis edilenler, bu görevlerinden ayrıldıkları takdirde, kendilerine yapılacak tebliğ tarihinden itibaren iki ay içinde konut boşaltılır. Bunlara Yönetmelik hükümleri çerçevesinde sıra tahsisli konut tahsis edilir.
d) Eşyalı görev tahsisli konutlar, boşaltıldıkları tarihte bu konutlardan yararlanacak kişilerin mevcut olmaması halinde, (2) sayılı cetvelde görev unvanları belirtilen kişilere eşyalı olarak tahsis olunabilir." hükmü yer almaktadır.
Sıra tahsisli konutlarda 5 yıllık oturma süresini dolduranlara konuttan yararlanacak başka personelin olmaması halinde, Yönetmeliğin 20 maddesi (a) bendi hükmü uyarınca belirli bir süre verilmeksizin şartlı olarak konutta oturmaya devam edilmesine izin verilebileceği açıktır.

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca; sıra tahsisli konutta oturan devlet memurunun unvanı ŞEF oldu diye sıra tahsisli konutta oturma süresi 10 yıla çıkmaz.
Şeflere de görev tahsisli konut tahsisi de yapılmamaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam