Özelleştirmeden nakil ve kıst maaşa dahil olan unsurlar..

28/10/2014 10:39:00
Yazdır

Soru

Özelleştirme uygulamaları hakkında kanun kapsamında naklen atama işlemim özelleşen kurumdaki son olarak almış olduğum maaş üzerinden yapıldı.Yeni kurumumda emsal memurlara göre maaşım yüksek olduğundan aradaki fark tazminat olarak ödeniyor.Atama işlemi ayın 16 sı itibariyle yapıldığından kıst maaş ödemesi yapıldı.Kıst maaş olduğu içinde hem aile yardımı hem çocuk yardımı hemde tazminat olarak ödenen tutar hiç ödenmedi.1 gün eksik olmasından dolayı 500 TL.kaybım var.İlk memur ataması olmamasına rağmen yapılan kesintiler mevzuata uygunmudur?Teşekkür ederim,iyi çalışmalar.

Cevap

4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 22 nci maddesinin 4 üncü fıkrasında;

"Bu maddenin birinci fıkrasına göre diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmek üzere Devlet Personel Başkanlığına bildirilen personelin, kuruluşun kamu tüzel kişiliğinin sona erdiği tarihten, yeni kurumlarında göreve başlayacakları tarihi takip eden aybaşına kadar geçecek süreye ilişkin olarak eski kadro veya pozisyonlarına ait aylık, ücret, varsa ikramiye ve ücrete bağlı diğer mali hakları ile yeni kurumlarında göreve başlayacakları tarihe kadar geçecek süredeki sosyal hak ve yardımları (harcırah, sağlık giderleri, cenaze giderleri ve ölüm yardımı) Özelleştirme Fonundan ödenir ve bunlardan T.C. Emekli Sandığına tabi olanların bu süre içinde Sandıkla olan ilgileri devam eder. Eski görev yerinden alınan aylık ve diğer mali haklar için borç çıkarılmaz ve kurumlar arasında herhangi bir hesaplaşma yapılmaz. Personelin Devlet Personel Başkanlığına bildirildikleri tarihten yeni görev yerlerine başlayacakları tarihe kadar geçecek süredeki aylık ve ücretlerindeki artışlar, beşinci ve altıncı fıkraların uygulanmasında dikkate alınmaz.

...." düzenlemesi yer almaktadır.

Diğer taraftan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 202 nci maddesinde ise;

"Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için "1500", çocuklarından herbiri için de "250" gösterge rakamının "(72 nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı)" aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenir......" denilmek suretiyle, Devlet memurlarına ödenecek aile yardımı ödeneği düzenlenmiş, müteakip maddelerde de söz konusu ödeneğin ödeme usulü ve bu ödemeye hangi hallerde hak kazanılacağı ve kaybedileceği belirtilmiş bulunmaktadır.

Söz konusu Kanun maddelerini birlikte değerlendirildiğinde, özelleştirme kapsamında nakle tabi tutulduktan sonra işe başlayacağınız yeni kurumda; başladığınız ayı takip eden aydan itibaren maaşınızı herhangi bir kesinti olmadan almanız gerektiği ve ayrıca, Maliye Bakanlığının (Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü) fark tazminatı hesaplaması yapar iken, aile ve çocuk yardımı, asgari geçim indirimi ve şahıs sigortası gibi maaşı artırıcı kalemlerin dikkate alınmayacağına ilişkin çeşitli görüşleri vardır.

Bu nedenle, yeni kurumunuza belirtiğiniz gibi ay içinde (ayın 16 sı) başladığınızdan dolayı ilgili ay için maaşınızı tam olarak özelleştirme fonundan almanız gerekiyordu. Bu konuda eksik aldığınızı düşündüğünüz tutar için Özelleştirme İdaresi Başkanlığına başvuruda bulunabilirsiniz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam