Kazai rüşt kararı ile bütün kadrolar tercih edilebilir mi?

27/11/2014 09:43:00
Yazdır

Soru


Kolay gelsin ben meslek lisesi elektrik elektronik bölümü öğrencisiyim bu sene KPSS girdim ve 74 puan aldım haziranda okulum bitecek ve diplomamı alacağım ama doğum tarihim 02/11/1997 olduğundan hiç bir kuruma başvuru yapamıyacam mı? Bu kazı rüşt nasıl alırım ve aldığımda sadece mesleğimle ilgili bölümlere mi başvuru yapacam yoksa lise düzeyinde girdiğim için kpss ye 2001 ve mesleğimin kodu olan ilanlara mı başvuru yapmalıyım ayrıca Adalet Bakanlığı katıp ve gardiyan alım alacakmış onlara da başvuru yapabilir miyim? Yardımcı olursanız sevinirim. kolay gelsin iyi çalışmalar

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun memur olmanın genel ve özel şartlarını düzenleyen 48 inci maddesinde " Devlet memurluğuna alınacaklarda aşağıdaki genel ve özel şartlar aranır.
A) Genel şartlar:
1. Türk Vatandaşı olmak,(1)
2. Bu Kanunun 40 ncı maddesindeki yaş şartlarını taşımak,
3. Bu Kanunun 41 nci maddesindeki öğrenim şartlarını taşımak,
4. Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
5. Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, (...)(1) zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahküm olmamak. (1)
6. Askerlik durumu itibariyle;
a) Askerlikle ilgisi bulunmamak,
b) Askerlik çağına gelmemiş bulunmak,
c) Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak,
7. 53 üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak.
B) Özel şartlar:
1. Hizmet göreceği sınıf için 36 ve 41 nci maddelerde belirtilen öğretim ve eğitim kurumlarının birinden diploma almış olmak,
2. Kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında aranan şartları taşımak."
hükmü yer almaktadır.

Anılan Kanunun "Memuriyete girişte yaş" başlıklı 40 ıncı maddesinde "Genel olarak 18 yaşını tamamlıyanlar Devlet memuru olabilirler.
Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12 nci maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartiyle Devlet memurluklarına atanabilirler."
hükmü yer almaktadır.

Söz konusu hükümde devlet memur olabilme için 18 yaşını tamamlama şart olarak belirtilmiştir. Ancak istisna olarak ise meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve kazai rüşt kararı almak suretiyle devlet memurluklarına atanabilecekleri düzenlenmiştir.

İstisna düzenlemesinde meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak kazai rüşt kararı alanların yalnız meslek ve sanatları ile ilgili memurluklarda istihdam edileceğine ilişkin kısıtlayıcı bir düzenleme bulunmamaktadır.

Yasal düzenlemenin lafzında kısıtlayıcı bir hüküm çıkartılması "devlet memurluklarına" ibaresi genel bir düzenleme olması nedeniyle kısıtlayıcı bir yorumun doğru olmadığı düşünülmektedir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde;

657 sayılı Kanunun 40 maddesi 2 inci fıkrasında kazai rüşt kararı alanlarla ilgili olarak sınırlamam olmaması sebebiyle meslek ve sanatları dışında da devlet memur kadrolarını tercih edebileceğiniz düşünülmektedir.

Kazai rüşt kararı mahkemeye müracaat etmek suretiyle mahkeme kararı ile verilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam