Nakilde muvafakatın bir geçerlilik süresi var mı?

26/01/2015 10:21:00
Yazdır

Soru

Merhabalar Memurlar net üyesiyim ;
Size sorum 2013 yılında Elazığ'dan Malatya'ya tayin olabilmek için başvuru yaptım kurum kabul etti ve Elazığ da çalıştığım kamu kurumundan muvafakatim istendi ve muvafakatim Malatya daki kuruma gönderildi 2-3 ay bekledim ama çıkışımı almam için yazı gelmedi Malatya dan .Malatya Valiliğinin kamu kurumlarına tayin leri durdurduğunu Malatya İl Müdürünce sözlü olarak bana söylendi.Şu an tayin yapılıyor Malatya daki kurum 3-4 memurum tayinini yaptı. bende başvurumu yapacağım. Ama işlemlerin kısa sürmesini istiyorum.
Acaba Malatya daki Müdürlüğün tekrar Muvafakat mı istemesi gerekiyor mu?Yoksa hali hazırda Muvafakatim istenmiş ve çalıştığım kurumca gönderilmiş iken sadece çıkış yazım istenmesi yeterli olur mu?
Cevaplarsanız çok mutlu olacağım. Kurum Müdürlerimden Net bir cevap alamadığım için size yazdım teşekkürler.
NOT:(Muvafakatım isteneli 1,5 yıl oldu)

Cevap


657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Memurların bir kurumdan diğerine nakilleri" başlıklı 74 üncü maddesinde "Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği de şarttır.
Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları caizdir.
Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir.
13/12/1960 tarihli ve 160 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarla bu Kanuna tabi kurumlar arasındaki nakillerde de yukarıdaki hükümler uygulanır. Aynı kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarda çalışıp 657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden, hizmete giriş dereceleri 36 ncı madde ile tespit edilen giriş derecelerinin üzerinde olanların ilk ilerleme ve yükselmeleri için kanuni bekleme sürelerine yukarıda yazılı dereceler arasındaki sürelere tekabül eden süre kadar ilave edilir."
hükmü yer almaktadır.

Kurumlar arası nakil işlemini sıralayacak olursak:
1-Memur geçmek istediği kuruma müracaat etmesi,
2-Memurun müracaat ettiği kurumun memurun hizmetine ihtiyaç duyması, almak istemesi, nakil hususunda muvafık olması,
3-Memuru naklen almak isteyen kurumun çalıştığı kurumdan muvafakatinin istenmesi,
4-Memurun çalıştığı kurumun memurun naklini uygun görmesi halinde muvafakat vermesi, naklinin isteyen kuruma yapılmasının mümkün olduğunu bildirmesi,
5-Memuru naklen almak isteyen kurum muvafakat üzerine memurun atamasını yapmak suretiyle çalıştığı kuruma göndermesi,
6-Memurun çalıştığı kuruma gelen atama yazısının memura tebliğ edilmesi ve işliğinin kesilmesi,
7-Kurumlar farklı yerlerde ise 15 aynı yerde ise ertesi gün yeni kurumda (iş yerinde) görev başlanılması,
olarak sıralanabilir.

Genel İdari Usul Kanunu Tasarısı ile bilgi verme ve hukuki yardım konusunun düzenlediği, idareye kendisine yapılan başvuruları cevaplandırma zorunluluğu getiren tasarı ile idari işlemin değiştirilmesi, kaldırılması ve geri alınmasına yönelik hükümler içermektedir.
İdari işlem ve eylemlerden dolayı zarara uğrayanların tazminat istemlerine ilişkin düzenlemelerin de yer aldığı tasarı ile halkın gözetim ve denetim yetkisini kullanmasına zemin hazırlanmış olup, Tasarı ile yargı dışı alternatif uyuşmazlık çözüm usulleri de hükme bağlanmaktadır.
Vatandaşların kamu hizmetlerine katılma esaslarını ve idarenin şeffaflaşmasını hedefleyen Genel İdari Usul Kanunu Tasarısı meclise sevk edilmiş fakat henüz yasalaşmamıştır.
Genel İdari Usul Kanunu Tasarısı
İdarenin eylem ve işlemlerinde usulü düzenleyen bir düzenleme bulunmamaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-Muvafakat işleminin bir geçerlilik süresine mevzuatımızda rastlanılmamıştır.
2-Nakil işleminizde sizi almak isteyen kurum çalıştığınız kurumdan muvafakat istemiş olumlu cevap almasına rağmen atama işlemini tesis etmemiş olduğu anlaşılmaktadır.
3-Muvafakat alma aşamasından sonra 1,5 yıl geçmiş olsa bile atamanızı yapıp kurumunuza göndererek işlemi tamamlayabileceği değerlendirilmektedir.
4-Çalışmak istediğiniz kurum atama işlemi yapıp kurumunuza göndermesi ve kurumunuzun size tebliğ etmesi ve ilişiğinizi kesmesi halinde işlem gerçekleşmiş olur.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam