Memuriyetten çıkarılan KPSS ile yeniden atanabilir mi?

19/03/2015 00:00:00
Yazdır

Soru

8 yıllık memur iken ailevi ve sağlık sorunlarından 32 gün işe gidemedim. Memuriyetten çıkarılma cezası aldım. 2014 yapılacak olan KPSS ye girip bir kamu kuruluşunu kazansam atanabilir miyim? Görev yapabilir miyim?

Cevap

Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 125 inci maddesinde Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller sayılmış (tadat) bulunmaktadır. Mezkür 125 inci madde de disiplin cezaları;
A) Uyarma,
B) Kınama,
C) Aylıktan kesme,
D) Kademe ilerlemesinin durdurulması,
E) Devlet memurluğundan çıkarma
olarak belirlenmiştir.
657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinin Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve hallerin sayılmaktadır.

657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinde "Devlet memurluğundan çıkarma: Bir daha Devlet memurluğuna atanmamak üzere memurluktan çıkarmaktır." olarak tanımlanmıştır.

KPSS sonucuna göre memur kadrolarına atanmak için 657 sayılı Kanunun hükümleri uyarınca genel olarak memur olabilecek konumda olmak gerekmektedir.

657 sayılı Kanun uyarınca bir daha memur atanmamak üzere Devlet memurluğundan çıkarılan kişinin KPSS sınav sonucuna göre tekrar Devlet memuru olarak mümkün olmadığını düşünüyoruz.

Diğer Taraftan, farklı tarihlerde çıkarılan yasalar ile belirli disiplin cezaları hariç olmak üzere kanun, tüzük ve yönetmelikler gereğince memurlar ve diğer kamu görevlileri ile bu görevlerde bulunmuş olanlar hakkında verilmiş disiplin cezaları bütün sonuçlarıyla affedilmiştir.

Disiplin affı düzenlemeleri

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; memuriyetten çıkarma cezası alan kişinin disiplin affı kanunlarından faydalanmaksızın KPSS sınavı ile yeniden Devlet memuru kadrolarına atanmasının mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam