Teknik Eğitim mezunu teknisyenin ek göstergesi

09/06/2015 00:29:00
Yazdır

Soru

Ben bir kurumda teknisyen olarak çalışıyorum ayrıca. Memur olmadan önce teknik eğitim fakültesi mezunuyum. Kadro derecem 3/1 özel hizmet tazminatım 130, yan ödemeden faydalanıyorum ancak kuruma ek göstergeden (yani 3000) faydalanmam gerektiğini bir tülü anlatamıyorum. Kurumu nasıl ikna edebilirim nasıl ispatlayabilirim bana ne olur yardımcı olun

Cevap

Ek göstergeleri düzenleyen 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 43 üncü maddesi hükmü şu şekildedir:

"Bu Kanuna tabi kurumların kadrolarında bulunan personelin aylıkları; hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık alınan dereceler dikkate alınarak bu kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde gösterilen ek gösterge rakamlarının eklenmesi suretiyle hesaplanır. II sayılı cetvelde yer alan unvanlarda değişiklik yapmaya ve yeni unvanlar ilave etmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Bu ek göstergeler, ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp, terfi bakımından kazanılmış hak sayılmaz. Kurumların 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarına atananlara uygulanacak ek göstergeler, ilgililerin daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya ekli I sayılı Cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamaz.
Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Başkan ve Üyelikleri, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkan ve üyelikleri, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkan ve Üyelikleri, Müşavir ve 1'inci dereceden uzman ünvanlı kadrolara atananlara bu kadrolarda bulundukları sürece daha önce almış oldukları en yüksek ek gösterge üzerinden ödeme yapılır.
Kadroları Milli İstihbarat Hizmetleri Sınıfına dahil olanlara, bu maddede gösterilen emsallerini geçmemek üzere Başbakan tarafından tespit edilecek ek gösterge rakamları uygulanır."

Ek göstergeler; 43 maddenin (B) bendinin 1 inci fıkrası hükmü uyarınca Kanuna ekli I ve II sayılı ek Gösterge cetvelleri ile düzenlenmiş bulunmaktadır.

I sayılı Cetvelde memurların hizmet sınıfları, görevleri ve derecelerine göre ek göstergeler düzenlenmiş olup bu cetvelde değişiklik yapılması ancak yasal düzenleme ile yapılabilmektedir.

II sayılı cetvelde ise memurların çalıştıkları kurum, Görev ve dereceleri göz önüne alınmak suretiyle tespit edilmiş olup bu cetvelin kapsamında değişiklik yapılması bakanlar kurulu kararı ile mümkün olabilmektedir.

I sayılı ek gösterge cetvelinin "Teknik Hizmetler Sınıfı" Bölümünün (b) bendinde "Kadroları bu sınıfa dahil olup, en az 4 yıl süreli yükseköğretim veren fakülte ve yüksekokullardan mezun olarak yürürlükteki hükümlere göre Jeolog, Hidrojeolog, Hidrolog, Jeomorfolog, Jeofizikçi, Fizikçi, Matematikçi, İstatistikçi, Yöneylemci (hareket araştırmacısı), Matematiksel İktisatçı, Ekonomici ve Kimyager unvanını almış olanlarla Teknik Yüksek Öğretmen Okulu mezunları," için dereceler bazında ek göstergeler düzenlenmiştir.

Öte yandan, anılan bölümün (b) bendinde "Teknik Yüksek Öğretmen Okulu mezunları" ile (c) bendinde "yukarıda sayılanlar dışındaki yüksek öğrenim mezunları" için kadroya atanma şartı aranmamış, sadece mezun olma koşulu getirilmiş olup, bu çerçevede kadroları teknik hizmetler sınıfında olan ve 1 inci dereceli kadrolarda bulunan; Teknik Yüksek Öğretmen Okulu (diğer bir deyişle bu okulların dönüştürüldüğü "Teknik Eğitim Fakültesi") mezunlarının 3000 ek göstergeden, a ve b bendinde sayılmayan kadrolarda bulunan yüksek öğrenim mezunlarının ise 2200 ek göstergeden yararlanması mümkün bulunmaktadır. Örneğin, teknisyen kadrosunda bulananların, Teknik Yüksek Öğretmen Okulundan (veya Teknik Eğitim Fakültesinden) mezun olması halinde, kadroya atanma şartı aranmaksızın b bendinde belirtilen 3000 ek göstergeden yararlanabilecektir.

Nitekim 1/12/2001 tarihli ve 24600 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 152 Seri Nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde de; "...1- Teknik Hizmetler Sınıfına dahil kadrolarda bulunan yükseköğrenim mezunlarından 657 sayılı Kanuna ekli I Sayılı Cetvelin "II- Teknik Hizmetler Sınıfı" bölümünün (a) ve (b) sıralarında unvanları sayılan kadrolara atanmış olanlar dışında kalan personelin mezun oldukları yükseköğrenimin niteliğine bakılmaksızın söz konusu bölümün (c) sırasında belirtilen ek göstergelerden yararlandırılması gerekmektedir..." ifadelerine yer verilmiştir.

Devlet Personel Başkanlığı da teknik hizmetler sınıfında görev yapan çözümleyici kadrosunda yer alan Teknik Yüksek Öğretmen Okulu mezunlarının I sayılı ek gösterge cetvelinin Teknik Hizmetler Bölümünün (b) bendinde yer alan ek göstergelerden faydalanmaları gerektiği yönünde görüş tesis etmiştir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; teknik hizmetler sınıfında teknisyen kadrosunda görevli Teknik Yüksek Öğretmen Okulu mezunlarına denk olan teknik eğitim fakültesi mezunu personelin I sayılı ek gösterge cetvelinin Teknik Hizmetler Bölümünün (b) bendinde yer alan ek göstergelerden faydalanmaları gerektiği değerlendirilmektedir.

Bu soru 12,747 defa okundu. 2 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam