Hemşire 4 yıllık lisans hemşirelik bitirince ek göstergesi ne olur?

02/09/2015 00:17:00
Yazdır

Soru


Sayın yetkili
Hemşire Üniversitelerin 4 yıllık (lisans) Hemşirelik bölümlerinden mezun olunca ve 657 DMK'na tabi Hemşire olarak görev yapanlar Ek Gösterge Cetveli "III. SAĞLIK HİZMETLERİ SINIFI" bölümünün
a, b, c, bölümlerinden hangisine tabidir?
Yani Ek Göstergesi kaçıncı derecede başlar.
İlginize şimdiden çok teşekkür eder.
iyi çalışmalar dilerim.

Cevap

Ek göstergeleri düzenleyen 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 43 üncü maddesi hükmü şu şekildedir:

"Bu Kanuna tabi kurumların kadrolarında bulunan personelin aylıkları; hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık alınan dereceler dikkate alınarak bu kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde gösterilen ek gösterge rakamlarının eklenmesi suretiyle hesaplanır. II sayılı cetvelde yer alan unvanlarda değişiklik yapmaya ve yeni unvanlar ilave etmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Bu ek göstergeler, ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp, terfi bakımından kazanılmış hak sayılmaz. Kurumların 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarına atananlara uygulanacak ek göstergeler, ilgililerin daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya ekli I sayılı Cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamaz.
Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Başkan ve Üyelikleri, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkan ve üyelikleri, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkan ve Üyelikleri, Müşavir ve 1'inci dereceden uzman ünvanlı kadrolara atananlara bu kadrolarda bulundukları sürece daha önce almış oldukları en yüksek ek gösterge üzerinden ödeme yapılır.
Kadroları Milli İstihbarat Hizmetleri Sınıfına dahil olanlara, bu maddede gösterilen emsallerini geçmemek üzere Başbakan tarafından tespit edilecek ek gösterge rakamları uygulanır."

CETVELLERDEKİ EK GÖSTERGE DÜZENLEMESİ

Ek göstergeler; 43 maddenin (B) bendinin 1 inci fıkrası hükmü uyarınca Kanuna ekli I ve II sayılı ek Gösterge cetvelleri ile düzenlenmiş bulunmaktadır.

I sayılı Cetvelde memurların hizmet sınıfları, görevleri ve derecelerine göre ek göstergeler düzenlenmiş olup bu cetvelde değişiklik yapılması ancak yasal düzenleme ile yapılabilmektedir.
II sayılı cetvelde ise memurların çalıştıkları kurum, Görev ve dereceleri göz önüne alınmak suretiyle tespit edilmiş olup bu cetvelin kapsamında değişiklik yapılması bakanlar kurulu kararı ile mümkün olabilmektedir.

Ek göstergelerde sorunlu konular dosyası

I sayılı ek gösterge cetvelinin III- SAĞLIK HİZMETLERİ SINIFI bölümünün (a) bendinde "a) Uzman Tabip, Tabip, Diş Hekimi, Uzman Veteriner Hekim, Veteriner Hekim, Eczacı, Biyolog, Tıpta Uzmanlık Tüzüğünde belirtilen dallarda uzmanlık belgesi alanlar veya bu dallarda uzmanlık unvanını doktora aşaması ile kazanmış bulunanlar" hükmü ile unvanlar sayılmış olup, bunlara dereceler itibariyle ödenecek olan ek göstergeler belirtilmiştir. III- SAĞLIK HİZMETLERİ SINIFI bölümünün (b) bendinde ise "b) Diğer sağlık bilimleri lisansiyerleri" denilmek suretiyle a bendinde sayılmayan sağlık bilimleri lisansiyerlerine ödenecek ek göstergeler dereceler itibariyle belirlenmiştir.

I sayılı ek gösterge cetvelinin III- SAĞLIK HİZMETLERİ SINIFI bölümünün "b) Diğer sağlık bilimleri lisansiyerleri" için belirlenen ek göstergeler

Derece ek gösretge
1 3000
2 2200
3 1600
4 1500
5 1200
6
1100
7 900
8 800

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca; 4 yıllık hemşirelik (lisan) eğitimini tamamlayan hemşireye derecesine göre I sayılı ek gösterge cetvelinin III- SAĞLIK HİZMETLERİ SINIFI bölümünün (b) bendinde belirlenen ek göstergeden faydalandırılması gerekmektedir.
Bu hususta uygulamada da bir ihtilaf bulunmamaktadır.

Bu soru 26,644 defa okundu. 1 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam