Kurumum, evlilik izni dahi vermiyor. Doğru olan hangi uygulamadır?

24/07/2016 11:55:00
Yazdır

Soru

İyi günler ben bir kamu kurumunda çalışıyorum. Başbakanlık genelgesinde tüm yıllık izinler iptal edildi. Fakar evlilik, mazeret izinleri iptal edilmedi. Fakat kurum amiri evlilik izinlerini, mazeret izinlerini iptal etmiş. Bu sadece çalıştığım kurumda değil başka kurumlarda da var. Sizden ricam bunu başbakan devlet personel başkanlığına iletmeniz ve bununla ilgili tüm kurumlara bir yazı ile bilgi verilmesini sağlamanızdır. Çünkü 15 gü sonra düğünüm var. Mağdur durumuna düşeceğiz. Eğer bu konu ile ilgilenirseniz manşete taşırsanız sevinirim. Kolay gelsin.

Cevap

Evlik iznini iptal eden kurum yanlış yapar

Yıllık izinlerin ipotaline dair Genelge, 18 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Tıklayınız.

Genelge ile sadece izin türlerinden birisi olan yıllık izinler iptal edilmiştir.

Yıllık izinlerin dışında kalan mazeret, refakat gibi izinler iptal edilmemiştir.

657 sayılı Kanunun 104. maddesinde şu hüküm yer almaktadır:

"B) Memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir."

Bu hükümde amire takdir hakkı verilmemiştir. Dolaysıyla yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ve genelgelerde, mazeret izinlerinin verilmeyeceğine dair bir hüküm yer almadığı için, evlilik izninin kullandırılması zorunludur.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam