2007'de göreve başlayan öğretmen, istifa ederse, nasıl isteğe bağlı sigortalı olur?

15/08/2016 12:52:00
Yazdır

Soru

2007 yılında göreve başlayan bayan bir sınıf öğretmeniyim.İstifa edip yurtdışına yerleşme durumum var.Boyle bir durumda isteğe bağlı emeklilik yaptırabilir miyim? Emeklilik ikramiyesi alabilir miyim? Şayet tekrar Türkiye'ye donme durumum olursa öğretmenliğe dönebilir miyim? Teşekkür ederim.

Cevap

2008 Yılı Ekim ayından önceki memurların isteğe bağlı sigortalılıkları nasıl olur? Sorunuz özelinde konuyu izah etmekteyiz.

2008 yılı Ekim ayından önceki memurlar 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümlerinde yer alan kurallara göre işlem görürler. Bu kurallardan birisi de isteğe bağlı iştirakçiliktir.

5434 sayılı Kanun Madde 12 hükmündeki kurallara göre isteğe bağlı iştirakçilik için birinci kural memurun en az 10 yıl hizmet süresinin bulunması gerekiyor.

Diğer önemli kurallar olarak istifa etmek veya müstafi sayılması gerekiyor. İstifa veya müstafi sayıldıktan sonra 6 ay içinde müracaat edilmesi ve isteğe bağlı iştirakçilik süresi içerisinde herhangi bir statüde sigortalı olarak çalışılmamış olması gerekiyor.

Bu bağlamda değerlendirmelerimiz:

1- En az 10 yıl hizmetiniz olduktan sonra yani 2017 yılına göre hesap yapmanız gerekiyor. Bu tarihten sonra istifa ettiğiniz günden itibaren 6 ay içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmeniz gerekir.

2- İsteğe bağlı iştirakçilik müracaatında yurtdışında yerleşme hali engel bir durum olarak görünmediğini değerlendiriyoruz.

3- İsteğe bağlı iştirakçilik süresi hariç sadece memurluk sürenize emekli ikramiyesi ödenebileceğini değerlendiriyoruz.

4- İsteğe bağlı iştirakçilikte geçen süre kazanılmış hak aylığında, kıdem aylığında değerlendirilmemektedir. Yani ek gösterge uygulanmamaktadır. Yalnızca emekli keseneğine esas aylık intibakında, yani ek gösterge uygulanmayan intibak işlemine tabi tutulmaktadır.

5- 2007 yılı memurluk başlangıcınız olduğundan emeklilik hakkınız sizin için 25 yıl + 58 yaş = Emeklilik demektir. Buna göre İsteğe bağlı iştirakçiliğinizin en az 25 yılınızı tamamlayacağınız tarihe kadar sürdürmeniz gerekir. 58 yaşınızı doldurduğunuz tarihte de aylık talebinizi yapabileceğinizi değerlendiriyoruz.

6- Emekli Sandığı Kanununda hizmeti az olan memur lehine bir düzenlemede bulunur. Bu düzenlemeye göre 15 yıl + 61 yaşını dolduran kadın veya erkek memura aylık bağlanır. Bu düzenleme bağlamında 10 yılınızı doldurduktan sonra isteğe bağlı iştirakçiliğinizi 15 yılınızı dolduracağınız tarihe kadar sürdürebilirsiniz. Hiçbir statüde çalışmadan 61 yaşınızı doldurduğunuzda da aylık bağlanabileceğini değerlendirmekteyiz.

7- İsteğe bağlı iştirakçilik erkek ise 25 yıl, kadın ise 20 yıllık hizmet sürelerini tamamlamaya az bir süre kalan ve emeklilik koşullarından birisi olan yaş hadlerini de az bir süre beklemek durumda kalanların tercih edeceği bir yöntem olmaktadır.

8- Emekli olmadan memurluğa dönme durumunuzda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 94 hükümlerine bakılır. İstifanızı kanuna uygun olarak yapmış iseniz bu maddedeki süreleri doldurduktan sonra yeniden göreve başlamanızda Milli Eğitim Bakanlığına müracaatınız gerekir.

Bu soru 8,091 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam