17 yıl hizmeti olan memur istifa edip dışardan emekli olabilir mi?

11/07/2020 00:36:00
Yazdır

Soru

İyi günler, ben ...de İngilizce öğretmeniyim. Göreve 21/11/2001 tarihin de başladım. 1 yıl doğum izni kullandım, 2 kez de ayrıyeten sağlık sorunlarım için izin kullandım. Emekliliğe esas 17 yıl 4 ay hizmetim bulunuyor. Benim sorum şu, ben istifa etmek istiyorum, kalan süreyi dışarıdan ödeyip emekli sandığından emekli olma ihtimalim var mı? Bunu nasıl yapıca? Lütfen bana yardım edin. Şimdiden çok teşekkürler.

Cevap

17 yıllık hizmeti varken, istifa eden memur nasıl emekli olabilir? Sorunuz özelinde isteğe bağlı iştirakçilik sistemini değerlendirmekteyiz.

5434'e tabi olup da, 10 yıllık hizmetini doldurduktan sonra istifa edenler, herhangi bir yerde çalışmamak ve primlerini kendileri yatırmak kaydıyla, memurluk hizmetleri üzerinden emekli olabilmektedir.

İsteğe bağlı iştirakçilik nedir, nasıl uygulanır:

İsteğe bağlı iştirakçilik genel olarak memurluk statüsünden emekli olmak için aranılan hizmet süresini çalışmadan, ancak prim tutarlarının tamamını kişiler tarafından SGK na yatırmak suretiyle bir anlamda hizmet satın almak ve bu şekilde emeklilik için gerekli olan hizmet süresini tamamlamaktır.

Detayları:

İsteğe bağlı iştirakçilik usul ve esasları 5434 sayılı Kanun Madde 12 hükmünde belirlenmiştir.

Buna göre isteğe bağlı iştirakçilik sisteminden yararlanmak için;

-Devlet memurluğundan çıkarılma, ceza alma vb. gibi durumların olmaması gerekiyor.

Öncelik en az 10 yıl hizmet olması gerekir. Bu sürenin fiili bir çalışma süresinin olması lazımdır. Yani fiili çalışma dışında yıpranma payı, ücretsiz izinli geçen süreler, askerlik, ücretsiz izin vb. gibi borçlanılan süreler 10 yıl hizmet süresi içerisine dahil edilmez.

-İkinci şart, bu şekilde en az 10 yıl hizmeti olan ve görevlerinden ayrılarak isteğe bağlı iştirakçilik sisteminden yararlanmak isteyen kişinin mutlaka, görevinden ayrıldıktan sonra 6 AY İÇİNDE SGK na yazılı olarak talepte bulunması gerekir.

-Üçüncü şart, isteğe bağlı iştirakçilik sisteminden yararlandığı, yani her ay SGK ya para yatırdığı tarihlerde zorunlu olarak bir işte çalışmaması gerekir. Yani işçi, esnaf vb. gibi SGK primleri ödenecek bir işte çalışmamaları gerekir.

- Görevinden ayrılıp işçi, esnaf olarak çalışanlar bu çalışmaları biterse ve bittiği tarihten en az 6 ay içinde müracaat ederse yine bu sistemden faydalanabilmektedirler.- Bu süreler memurların ek göstergelerini etkileyen kazanılmış hak aylık derecelerinde, kıdem aylıklarında uygulanmaz ve bu sürelere de emekli ikramiyesi ödemesi yapılmaz.

-Bu sistem sadece 5434 e tabi olanlar için uygulanır, 5510 a tabi olanlar hakkında uygulanmaz. Bu şekilde memurlukla hizmet tamamlama işi sadece 5434 e tabi memurlar için geçerli olup, ilk defa 5510 a tabi olarak memurlar için geçerli değildir. 5510 a tabi memurlar için de bu sistem bulunmakla birlikte, memurluktan ayrıldıktan sonra isteğe bağlı sigortalılık devam ettirilmek istendiğinde, bu sigortalılık durumu 4 b kapsamında hizmet sayılmaktadır. Yani, esnaf statüsünde hizmet sayılmaktadır.

Açıklamalarımız bağlamında durumunuzu değerlendirmemiz:

2001 yılında göreve başlamış olmanız nedeniyle 5434 e tabi olmaktasınız.

5434 e göre 8 Eylül 1999 tarihi öncesi çalışmaları olmayan ve bu tarihten sonra göreve başlamış olanlardan kadın memurlar 25 hizmet yılı ve 58 yaşa tabi olurlar. Bunun için 5434 e göre emeklilik kazanımını sağlamanız için bayan memurlar için aranılan 25 hizmet yılı ve 58 yaşınızın tamamlanması gerekir.

17 yıl 4 ay hizmetinize göre tercihlerinizi aşağıda belirtmekteyiz:

1- 17 yıl 4 ay hizmetinizi 25 hizmet yılınıza tamamlamak için görevinizden ayrıldıktan sonra 6 ayı geçirmeden SGK ya yazılı olarak müracaat ederek isteğe bağlı iştirakçilik sisteminden yararlanma talebinde bulunabilirsiniz. Görevinizden ayrılmak için de öncelikli olarak Kurumunuza istifa dilekçenizi vermeniz ve bunun da kabul edilmesi gerekmektedir.

2- İsterseniz 25 yılı tamamlayıp isteğe bağlı iştirakçiliğinizi yine SGK ya müracaat ederek veya bu yıldan sonra prim ödemeyi keserek sonlandırabilirsiniz. Ve 58 yaşınızı doldurduğunuzda aylık bağlanma talebinde bulunabilirsiniz.

3- İsterseniz 25 yılınızı tamamladıktan sonra da prim ödeyerek hizmet sürenizi istediğiniz kadar artırabilirsiniz. Ve 58 yaşınızı doldurduğunuzda aylık bağlanma talebinde bulunabilirsiniz.

4- Yine sosyal güvenlik sisteminde bulunan En az 15 yıl hizmet + 61 yaşın dolumunda da aylık bağlanma imkanı bulunmaktadır. Buna göre de hiç isteğe bağlı iştirakçilik sistemine müracaat etmeyip, 58 yaş değil de 3 yıl gecikmeli olarak 61 yaşınızı tamamladığınızda aylık talebinde bulunabilirsiniz.

5- Açıklamalarımızda belirttiğimiz gibi, istifa ettikten sonra işçi, esnaf gibi zorunlu sisteme dahil bir çalışmanız olması halinde bu süre şayet 3 yıl 6 ayı geçerse memur statüsünden emekli olunamaz, işçi veya esnaf statüsünden emeklilik kapsamına dahil olunur.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam