3000 ek göstergeden 2200'lü müdürlüğe atanınca ek gösterge korunmaz mı?

30/09/2016 22:48:00
Yazdır

Soru

Sayın ilgili,
1998 Yılında İl Sivil Savunma Müdürü olarak atandım. Bu görevim 2010 yılı Aralık ayının 10'una kadar devam etti (10.12.2010) Bu süre (1. derece 4.kademe) içinde ek göstergem 3000 olarak uygulandı.
10.12.2010 Tarihinde İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü olarak atandım. Eylül 2016 tarihine kadar da ek göstergem yine 3000 olarak uygulandı. Ama Eylül 2016'da ek göstergem 2200'e düşürüldü ( Valilik idari ve mali işlemler bürosu tarafından). 3000 ek gösterge eski görevimden dolayı kazanılmış hakkım değil mi? Böyle bir indirim yapılması mümkün mü?
Saygılarımla

Cevap

Ek göstergeleri düzenleyen 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 43 üncü maddesi hükmü şu şekildedir:

"Bu Kanuna tabi kurumların kadrolarında bulunan personelin aylıkları; hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık alınan dereceler dikkate alınarak bu kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde gösterilen ek gösterge rakamlarının eklenmesi suretiyle hesaplanır. II sayılı cetvelde yer alan unvanlarda değişiklik yapmaya ve yeni unvanlar ilave etmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Bu ek göstergeler, ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp, terfi bakımından kazanılmış hak sayılmaz. Kurumların 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarına atananlara uygulanacak ek göstergeler, ilgililerin daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya ekli I sayılı Cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamaz.
Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Başkan ve Üyelikleri, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkan ve üyelikleri, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkan ve Üyelikleri, Müşavir ve 1'inci dereceden uzman ünvanlı kadrolara atananlara bu kadrolarda bulundukları sürece daha önce almış oldukları en yüksek ek gösterge üzerinden ödeme yapılır.
Kadroları Milli İstihbarat Hizmetleri Sınıfına dahil olanlara, bu maddede gösterilen emsallerini geçmemek üzere Başbakan tarafından tespit edilecek ek gösterge rakamları uygulanır."

Memurlara verilen ek göstergeler 2 fıkra ile kazanılmış hak sayılmayacağı belirtildikten sonra söz konusu hükmün istisnaları bu bendin 2 ve 3 üncü fıkralarında sayılmış bulunmaktadır.

CETVELLERDEKİ EK GÖSTERGE DÜZENLEMESİ

Ek göstergeler; 43 maddenin (B) bendinin 1 inci fıkrası hükmü uyarınca Kanuna ekli I ve II sayılı ek Gösterge cetvelleri ile düzenlenmiş bulunmaktadır.

I sayılı Cetvelde memurların hizmet sınıfları, görevleri ve derecelerine göre ek göstergeler düzenlenmiş olup bu cetvelde değişiklik yapılması ancak yasal düzenleme ile yapılabilmektedir.
II sayılı cetvelde ise memurların çalıştıkları kurum, Görev ve dereceleri göz önüne alınmak suretiyle tespit edilmiş olup bu cetvelin kapsamında değişiklik yapılması bakanlar kurulu kararı ile mümkün olabilmektedir.

Ek göstergelerde sorunlu konular dosyası

II sayılı ek gösterge cetvelinde il müdürlerinin bazılarının ek göstergesi 3600 bazı müdürlerin ek göstergeleri ise 3000 olarak belirlenmiştir.

Ek gösterge belirlenmeyen müdürler ise I sayılı ek gösterge cetvelinin I - Genel İdare Hizmetleri Sınıfı bölümünün i) Bu sınıfa dahil olup da yukarıda sayılanlar dışında kalanlardan, 1. Yükseköğretim görenler, 1 inci dereceden aylık alalar ise 2200 ek göstergeden faydalanmaktadırlar.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; 3000 ek göstergeli bir müdür kadrosundan 220 ek göstergeli müdür kadrosuna atanan memur için ek gösterge 657 sayılı Kanunun 43 üncü maddesinin B bendinin 2 ve 3 üncü fıkrası yer alan istisna kapsamında olmaması sebebiyle kazanılmış hak teşkil etmez.

Atandığı kadrosu üzerinden aylık ödenmesi gerekir.

İdarenin yaptığı işlemde mevzuata aykırı bir husus görülmemektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam